Dvojnásobný postup za dva dni, hlási Kyjev. Rusi majú problémy s novým frontom

Ukrajinská armáda od začiatku septembra dobyla späť 6 000 kilometrov štvorcových svojho územia, doteraz pod kontrolou ruských jednotiek, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci začali protiofenzívu na začiatku mesiaca, postupovať sa im aj naďalej darí najmä na východe a na juhu krajiny, uviedol prezident.

13.09.2022 10:55
Russia Ukraine War Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sa vezú na obrnenom transportéri.
debata (53)

Zelenskyj poďakoval trom vojenským jednotkám a ocenil ich „statočnosť“ pri operácii, ktorá by mohla Ukrajine priniesť najväčšie územné zisky od stiahnutia ruských síl z kyjevských predmestí na konci marca, píše AFP. Vyzdvihol tiež úspešnosť protivzdušnej obrany.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Ruská porážka pri Charkove znamená obrat vo vojne. Putin riskuje, že sa dopustí smrtiacej chyby

Rusko je najväčším zdrojom teroru na svete, zdôraznil v nočnom prejave Zelenskyj a opäť apeloval na zvýšenie medzinárodného tlaku na Moskvu. Rusko podľa Zelenského terorizuje Ukrajinu hrozbou radiácie v elektrárni v Záporoží, cieleným odpojením Ukrajincov od elektriny aj snahou ich vyhladiť.

VIDEO: Na Ukrajine sa začala žatva. Ruských tankov
Video
Na Ukrajine sa začala žatva. Ruských tankov.

Ešte pred dvoma dňami Zelenskyj hovoril len o polovičnom územnom zisku, čo naznačuje, že súčasná protiofenzíva pokračuje úspešne. Informácie z bojiska je však ťažké overovať.

Ukrajina v uplynulých dňoch vo východnej Charkovskej oblasti oslobodila mestá Kupjansk, Izium či Balaklija. V Doneckej oblasti sa ukrajinským jednotkám podľa serveru Ukrajinska pravda podarilo vstúpiť do mesta Svjatohirsk, ktorý leží asi 40 kilometrov juhovýchodne od Izjumu a od júna bol pod kontrolou Rusov.

VIDEO: Excalibur: Munícia, ktorá vždy zasiahne ruské ciele
Video
Excalibur: Munícia, ktorá vždy zasiahne ruské ciele.

Ukrajinské sily ďalej dosahujú výrazné úspechy v protiofenzíve v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusko podľa analytikov navyše nie je schopné zabezpečiť novú frontovú líniu na severovýchode Ukrajiny, ktorá vznikla bleskovým postupom ukrajinských jednotiek.

Úspech Ukrajiny na južnom fronte má výrazný dosah na morálku a bojové schopnosti ruských vojakov. Satelitné snímky ruských pozícií v Kyselivke, dedine vzdialenej len 15 kilometrov severozápadne od Chersonu, ukazujú, že väčšina tamojších ruských vojakov sa stiahla. To podľa analýzy ISW zodpovedá neovereným správam, podľa ktorých vojaci proruských síl Kyselivku opustili a presunuli sa smerom k rieke Dnepr. Kyselivka je pre ruské sily v okolí Chersonu významným logistickým bodom, ide o poslednú Rusmi držanú väčšiu osadu pozdĺž diaľnice z Chersonu do mesta Mykolajiv a tamojšej železnice.

Južné operačné velenie ukrajinskej armády v noci na utorok oznámilo, že k 12. septembru ukrajinské sily postúpili na južnom fronte o 12 kilometrov a oslobodili vyše 500 kilometrov štvorcových okupovaného územia. Vojaci tiež na Ruskom okupovanom území oslobodili 13 osád. Ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke podobne ako ISW uvádza, že ruským vojakom kvôli ťažkým stratám výrazne klesá morálka.

excalibur test Čítajte viac Úder rovno do srdca. Ukrajinci majú od Američanov super presnú muníciu

Ukrajina ďalej postupuje aj na severovýchode krajiny v Charkovskej oblasti. ISW píše, že tamojšie úspechy Kyjeva zrejme nemajú taký dramatický psychologický vplyv na ruské sily na juhu, aby sa kvôli tomu sťahovali z pozícií. Z toho vyplýva, že tiež ukrajinský protiútok pri Chersone výrazne postupuje, aj keď sa pozornosť v posledných dňoch upiera skôr na Charkovskú oblasť, kde rýchla ukrajinská ofenzíva z minulých dní výrazne zmenšila rozsah Ruskom okupovaných oblastí.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac 202. deň: Ukrajinci si od okupantov zobrali späť už 4-tisíc km štvorcových územia a 300 obcí

„Ruským silám sa po úspechoch Ukrajiny nedarí posilniť novú frontovú líniu na východe Charkovskej oblasti a aktívne z oblasti utekajú alebo sa presúvajú na iné osi,“ uvádzajú analytici k dianiu na severovýchode Ukrajiny.

„Cieľom je oslobodiť Charkovskú oblasť a ďalšie – všetky územia okupované Ruskou federáciou. Boje pokračujú a je predčasné tvrdiť, že máme celú Charkovskú oblasť pod kontrolou,“ povedala v rozhovore agentúre Reuters námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Z Charkovskej oblasti sa za posledný týždeň stiahli aj príslušníci ruskej 1. gardovej tankovej armády, píše v hodnotení situácie na bojisku britská vojenská rozviedka. Jeden z ruských najprestížnejších vojenských útvarov utrpel ťažké straty na začiatku invázie na Ukrajinu, ktoré sa odvtedy nepodarilo nahradiť. Obnoviť plnú bojaschopnosť tejto armády podľa Londýna potrvá ešte niekoľko rokov.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine