Muža, ktorý v Nemecku vraždil pre rúško, odsúdili na doživotie

Nemecký súd vymeral v utorok doživotný väzenský trest mužovi, ktorý zastrelil zamestnanca čerpacej stanice pre spor okolo nosenia rúšok. Informovala o tom agentúra DPA.

13.09.2022 11:25
debata (14)

Päťdesiatročného nemeckého občana Maria N. uznal súd za vinného z vraždy a z nelegálnej držby strelnej zbrane.

K udalosti došlo 18. septembra 2021 v obci Idar-Oberstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Páchateľ, ktorý vypil aspoň sedem pollitrových plechoviek piva, si prišiel na miestnu čerpaciu stanicu kúpiť ďalšie šesťbalenie.

Pracovník čerpacej stanice ho vyzval, aby dodržiaval pandemické opatrenia a nasadil si na tvár rúško, a odmietol mu pivo predať. Muž si následne odišiel kúpiť pivo na iné miesto. Po jeho požití sa vrátil na čerpaciu stanicu aj s revolverom a zastrelil ním zamestnanca, s ktorý ho predtým žiadal o nasadenie rúška.

Obeťou sa stal 20-ročný študent, ktorý na čerpacej stanici brigádoval. Páchateľ z miesta činu ušiel a vzdal sa do rúk polície, až keď po ňom spustila rozsiahle pátranie.

Obvinený sa počas súdneho procesu, prebiehajúceho od marca v meste Bad Kreuznach, k svojmu činu priznal. Pred spáchaním vraždy nemal nijaké záznamy v trestnom registri.

Svoje násilné konanie sa Mario N. snažil vysvetliť hnevom, ktorý v ňom dlhodobo vyvolávali vládne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Podľa vlastných vyjadrení sa rozhodol „konať“, pretože pandemické obmedzenia vnímal ako porušovanie svojich práv.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #koronavírus #Covid-19