Karol III. pricestoval na prvú návštevu Severného Írska v pozícii panovníka

Britský kráľ Karol III. pricestoval v utorok do Severného Írska. Je to jeho prvá návšteva v tejto časti Spojeného kráľovstva, odkedy sa po smrti kráľovnej Alžbety II. stal panovníkom. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

13.09.2022 15:34
karol camilla británia írsko Foto: ,
Britský kráľ Karol III. a Camilla, kráľovná manželka prichádzajú pred zámok Hillsborough, kde sú položené kvety na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v severoírskom Belfaste 13. septembra 2022.
debata (2)

Karola III. s kráľovskou manželkou Kamilou sa po prílete z Edinburghu presunul na zámok Hillsborough, ktorý je oficiálnou rezidenciou kráľovskej rodiny v Severnom Írsku. Oboch vítali v Belfaste davy ľudí.

Najstarší syn zosnulej panovníčky ešte ako princ Charles Severné Írsko navštívil 39 krát, píše AFP. Toto územie od 60. rokov minulého storočia sužoval krvavý konflikt medzi väčšinovými protestantmi a menšinovými katolíkmi. V roku 1998 vstúpilo do platnosti prímerie, násilnosti sa tu však stále vyskytujú.

V poslednom období sa vyostril spor medzi unionistami, ktorí podporujú zotrvanie v Spojenom kráľovstve, a írskymi nacionalistami, ktorí sú za zjednotenie s Írskou republikou, pripomína AFP.

Nacionalistické politické strany v Severnom Írsku bojkotovali slávnostné vyhlásenie Karola III. za kráľa, na stretnutie s panovníkom sa však dostavia, píše AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #Karol III.