Ukrajinský ošiaľ. Americké rakety letia na ruských okupantov

Ukrajinskej armáde sa darí úspešne bojovať proti ruským vojakom aj s pomocou zbraní zo Západu. Patrí medzi ne americký salvový raketomet, ktorý má od svojho výrobcu v angličtine skratku HIMARS.

13.09.2022 17:53
Ukrajina Rusko Charkovská oblasť Foto: ,
Ukrajinský vojak sa usmieva z armádneho vozidla v oslobodenej Charkovskej oblasti na Ukrajine 12. septembra 2022.
debata (84)

Na videonahrávke ho vidieť v bojovom nasadení. Ukrajinský vojak v popredí pred začiatkom paľby a najmä počas nej dáva najavo obrovskú radosť z toho, ako rakety svištia proti ruským okupantom. Video je prevzaté zo sociálnej siete TikTok.

Salvový raketomet je určený napríklad na ničenie delostrelectva, protivzdušnej obrany a ľahkých obrnených vozidiel. Zbrane typu HIMARS, ktoré získal Kyjev, majú dostrel približne 80 kilometrov. Ukrajina získala od USA prvé salvové raketomety v júni (ruská invázia sa začala vo februári).

VIDEO: Rakety svištia proti okupantom.

Video

Ukrajinskí vojaci používajú HIMARS na iné účely, ako boli uvedené. Nasadzujú ich na likvidáciu ruských muničných skladov. Počas prvých štyroch týždňov od ich dodania zo Spojených štátov Ukrajinci zasiahli alebo úplne zničili takmer dvadsať takýchto skladov okupantov v Donbase a na juhu Ukrajiny. Hovorí sa o tom, že pokračujúce údery prinútili dokonca Rusov, aby začali šetriť so svojou muníciou.

HIMARS-om aj na mosty

Raketomety od Washingtonu si veľmi pochvaľuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pred nejakým časom povedal, že pomohli zmeniť vývoj vojny. Mimochodom, zbrane HIMARS plnia ešte jednu úlohu: Ukrajinci ich nasadili aj v prípadoch, keď potrebovali zničiť mosty, aby sťažili pohyb vojenských síl agresora.

Výhodou rakiet je ich navádzanie prostredníctvom globálneho lokalizačného systému (známy pod skratkou GPS). Toto umožňuje presne zasiahnuť cieľ.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac 202. deň: Ukrajinci si od okupantov zobrali späť už 4-tisíc km štvorcových územia a 300 obcí

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval aj o dvoch prípadoch, keď HIMARS zlikvidoval veľa ruských vojakov. Pri jednom útoku v Lysyčansku podľa tvrdení Kyjeva prišlo o život viac ako 100 Rusov a pri druhom ataku neďaleko Luhansku zahynulo takmer 100 príslušníkov Wagnerovej skupiny, čo je ruská polovojenská organizácia.

Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach

Video
Pozrite si na videu US Marines, ako funguje HIMARS.

Darí sa im aj bez stovky kusov

Ukrajinci zrejme doteraz dostali 16 amerických salvových raketometov. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v lete poukázal na to, že jeho vojaci by ich potrebovali ešte viac: dokopy zhruba 50, aby zastavili postup ruskej armády a 100 kusov, aby mohli uskutočniť úspešnú protiofenzívu. Pravda, od jeho slov uplynuli už dva mesiace a Ukrajincom sa darí aj tak vytláčať Rusov z okupovaných území. Jednou z ďalších výhod, ktoré má HIMARS, je jeho umiestnenie na podvozku nákladného auta, ktoré sa dokáže pomerne dobre rýchlo pohybovať. Dosahuje maximálnu rýchlosť 85 km/h, takže sa pohodlne vie premiestniť inam skôr, ako ho protivník stihne lokalizovať. Celková hmotnosť pritom predstavuje viac ako 16 ton.

Ukrajina Rusko vojna vojak ostreľovač Čítajte viac Ukrajina vo vojne efektívne využíva moderné technológie

S výsledkami salvových raketometov sú spokojní aj Američania: „Ich údery zasiahli už dovedna viac ako 400 ruských terčov. Vrátane veliteľských postov a muničných skladov," citoval pred niekoľkými dňami denník New York Times generála Marka Milleyho, predsedu zboru náčelníkov USA. Zdôraznil pritom, že Washington sa postaral o veľkú zásobu muníciu pre ukrajinskú armádu – pre zbrane typu HIMARS jej dodal niekoľko tisíc rakiet.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #HIMARS