Kráľovná Alžbeta II. sa za jasotu vrátila domov do Londýna

Lietadlo Boeing C-17 Globemaster III s rakvou zosnulej kráľovnej Alžbety II. pristálo na londýnskom vojenskom letisku Northolt. Na palube lietadla ju sprevádzala kráľovská princezná Anna. Na prílet vojenského prepravného lietadla v Northolte čakala napríklad premiérka Liz Trussová, kráľovský zástupca pre Veľký Londýn aj miestny starosta.

13.09.2022 20:28 , aktualizované: 21:52
alžbeta Foto: ,
Pohrebný voz s rakvou kráľovnej Alžbety II. prichádza do Buckinghamského paláca v Londýne v utorok 13. septembra 2022.
debata (7)

Rakva bola v Edinburghu od pondelka vystavená s poctami v Katedrále svätého Egídia. Sprievod z katedrály zamieril na edinburské letisko popoludní po 16.30 h miestneho času (17.30 h SELČ). Pozdĺž jeho trasy sa zhromaždili davy ľudí, píše BBC.

Lietadlo typu Boeing C-17 Globemaster, ktorý dopravil rakvu s pozostatkami kráľovnej okolo 19.00 h miestneho času (20.00 h SELČ) do Londýna, pomáhal aj pri dovoze humanitárnej pomoci a zbraní na Ukrajinu a pri evakuácii ľudí z Afganistanu v lete 2021, píše BBC s odvolaním sa na príslušníkov RAF.

Krátko po 21:10 SELČ dorazilo vozidlo s rakvou do Buckinghamského paláca, kde už panovníčku čakali tisíce ľudí. Vozidlo do paláca vchádzalo cez prednú bránu za obrovského jasotu, uviedol Sky News na twitteri.

Rakvu prijal nový britský kráľ Karol III. spoločne so svojimi súrodencami i vnúčatami Alžbety II. Rakva bude do stredy uložená v palácovom hudobnom salóne (The Bow Room), kde budú mať možnosť rozlúčiť sa s kráľovnou členovia kráľovskej rodiny.

Pohrebné auto prevážajúce kráľovnine pozostatky bol navrhnutý tak, aby bol dovnútra na osvietenú rakvu čo najlepší pohľad. Cestu na letisko v Edinburghu aj z letiska v Londýne sledovali desaťtisíce Britov, ktorí sa zhromaždili pozdĺž trasy alebo zastavovali svoje autá v opačnom smere diaľnice, kadiaľ kolóna s rakvou prechádzala.

Rakva je teraz zakrytá kráľovskou štandardou Veľkej Británie, ktorá na palube Boeingu C-17 nahradila škótsku štandardu.

Alžbetina rakva bude od stredy na štyri dni vystavená so štátnymi poctami vo Westminster Hall, najstaršej časti Westminsterského paláca. Pohreb sa uskutoční 19. septembra a kráľovnú odprevadí smútočný sprievod podobný tomu v Edinburghu. Za rakvou bude opäť kráčať aj kráľ Karol III.

Vo Westminsterskom paláci sídlia Dolná snemovňa a Snemovňa lordov britského parlamentu. Pôvodný palác po požiari v 19. storočí prestavali v novogotickom štýle a v roku 1987 bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jeho súčasťou je veža hovorovo nazývaná Big Ben. V roku 2012 ju premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea panovania kráľovnej Alžbety II.

Británia kráľovná Edinburgh Čítajte viac Okolo rakvy s kráľovnou Alžbetou v Edinburghu za deň prešlo 26-tisíc ľudí
7 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie