Rozviedky USA: Rusko si chcelo získať politikov v cudzine 300 miliónmi dolárov

Rusko vydalo od roku 2014 na financovanie zahraničných politických strán, kandidátov a politikov v dvoch desiatkach štátov vyše 300 miliónov dolárov. Dospeli k tomu americké tajné služby, z ktorých správy poskytol informáciu svetovým agentúram zdroj z administratívy prezidenta Joea Bidena.

13.09.2022 21:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (35)

Podľa Reuters ide o súčasť snahy Moskvy získať vplyv v zahraničí. Americká vláda časť informácií poskytla iným krajinám, oznámil zdroj agentúry Reuters.

Agentúra AP napísala, že ministerstvo zahraničia zverejnilo reťazovú správu podpísanú ministrom Antonym Blinkenom. Podľa neho sa Moskva snaží podporovať politiku a strany jej naklonené. V správe ministerstva nie je menovaná žiadna krajina ani jednotlivec, na ktoré Rusko zacielilo.

Majú skúsenosť s Ruskom

AP píše, že ide o ďalší prípad, keď Bidenova administratíva odtajňuje informácie týkajúce sa vojenských a politických zámerov Moskvy. K nim patrilo aj upozornenie, že Rusko chystá ďalšiu vojnu proti Ukrajine, čo sa neskôr potvrdilo.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac 202. deň: Ukrajinci si od okupantov zobrali späť už 4-tisíc km štvorcových územia a 300 obcí

Medzi najvyššími bezpečnostnými odborníkmi americkej administratívy sú podľa AP ľudia, ktorí majú skúsenosť s Ruskom a boli vo vláde, keď ruský prezident Vladimír Putin viedol kampane k ovplyvneniu amerických prezidentských volieb v rokoch 2016 a 2020.

Americký vládny zdroj odmietol povedať, koľko peňazí Rusko vydalo na Ukrajinu, ktorej prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho zástupcovia dlhodobo Putina obviňovali zo zasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny.

Predstaviteľ, ktorý o ruských platbách informoval novinárov, odmietol porovnanie ruského zasahovania s americkým financovaním médií a politických iniciatív vo svete. Putin sa podľa tohto zdroja snaží „o manipulácii vo vnútri demokracií“.

Enrico Letta Čítajte viac Jeden z favoritov talianskych volieb obvinil Rusko zo zasahovania do kampane

AP uvádza, že sa ministerstvo zahraničia odhodlalo k nezvyčajnému kroku a zverejnilo odkaz, ktorý v pondelok rozoslalo na americké veľvyslanectvá a konzuláty v zahraničí, v Európe, Afrike a južnej Ázii. Odkazy sú označené ako citlivé, nie však tajné.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #USA #Vladimir Putin #tajné služby