Pokuty či rozpustenie. Ruským poslancom po výzvach na zosadenie Putina hrozí strata práce

Skupine komunálnych politikov v Petrohrade, ktorí vyzvali na zosadenie prezidenta Putina, hrozí, že po utorkovom rozhodnutí sudcu bude ich mestská rada rozpustená. Vyjadrenie jedného z poslancov, Nikitu Jufereva, citovala tlačová agentúra Reuters.

13.09.2022 22:11
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (9)

Podľa Jufereva sudca rozhodol, že séria zasadnutí mestskej rady v petrohradskej časti Smoľninskoje je neplatná. To otvára cestu k tomu, aby gubernátor radu rozpustil.

Ďalší člen mestskej rady v Smoľninskom Dmitrij Paľuga oznámil, že ten istý súd mu udelil pokutu 47 000 rubľov (asi 780 eur) za výzvu na zosadenie Putina, teda za „poškodenie povesti“ ruských predstaviteľov. Najbližšie dva dni sa majú pred súd postaviť štyria ďalší členovia mestskej rady v Smoľninskom.

Skupina komunálnych poslancov minulý týždeň vyzvala dolnú komoru ruského parlamentu, Štátnu dumu, aby obvinila Putina z vlastizrady a zbavila ho moci. Uviedli na to sériu dôvodov, napríklad straty na životoch ruských vojakov na Ukrajine a poškodenie ekonomiky západnými sankciami.

Vladimir Putin Čítajte viac Po petrohradských žiadajú Putinov koniec ďalší ruskí poslanci

Ďalšia miestna poslankyňa informovala, že 65 zastupiteľov z Petrohradu, Moskvy a niekoľkých ďalších miest podpísalo petíciu vyzývajúcu Putina na odstúpenie. Poslankyňa zverejnila petíciu v pondelok.

Aj keď tieto kroky priamo neohrozujú Putinovu moc, sú vzácnymi prejavmi odporu v čase, keď Rusom hrozia tvrdé tresty väzenia za „poškodenie dobrej povesti“ ruských ozbrojených síl alebo za šírenie „úmyselne nepravdivých informácií“ o nich.

Paľuga pred utorkovým pojednávaním pre Reuters povedal, že výzvy skupiny poslancov sú adresované nielen liberálne zmýšľajúcim Rusom, ale aj „ľuďom lojálnym voči úradom, ktorí pri neúspechoch ruskej armády už začínajú mať pochybnosti“.

Očakáva tiež, že ich počty sa zvýšia po bleskovej protiofenzíve ukrajinskej armády, ktorá vyhnala ruské sily z desiatok miest a dobyla naspäť od Rusov veľké územia v Charkovskej oblasti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vlastizrada #vojna na Ukrajine