Turecko a Grécko sa napriek sporom zúčastnia na cvičení NATO

Grécko a Turecko sa napriek eskalujúcim vzájomným sporom v utorok spoločne zúčastnili na každoročnom námornom cvičení NATO, informuje agentúra AP.

13.09.2022 23:04
F-16 viper Foto:
Ilustračná snímka. Grécke stíhacie lietadlo F-16 Viper sa v pondelok 12. septembra 2022 pripravuje na štart na leteckej základni Tanagra, asi 74 kilometrov severne od Atén.
debata

Odvekí regionálni rivali sa na vojenskom cvičení Dynamic Mariner-Mavi Balina 22 pri západnom pobreží Turecka zúčastňujú spolu s ďalšími desiatimi členskými krajinami NATO. Manévre sa začali na tureckej námornej základni Aksaz a potrvajú do 22. septembra.

„Dynamic Mariner sú neuveriteľné dôležité rozsiahle námorné cvičenia… Tohtoročné cvičenia zahŕňajú viac aktivít než kedykoľvek predtým, prehlbujú interoperabilitu medzi našimi národmi a zlepšuje operačnú pripravenosť,“ uviedol francúzsky viceadmirál a zástupca veliteľa Spojeneckého námorného veliteľstva Didier Piaton.

1 500 námorníkov

Do cvičenia je zapojených 50 lodí, päť ponoriek, päť lietadiel a 1500 námorníkov a iných príslušníkov armády.

Vzťahy medzi Tureckom a Gréckom sa v poslednom období zhoršili. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dokonca pred týždňom vyhrážal Grécku inváziou, keď povedal, že Turci „tam môžu raz v noci náhle prísť“.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan hrozí Grécku: Narušte znovu náš vzdušný priestor a zaplatíte

Dlhoročné spory sa týkajú mnohých záležitostí vrátane územných nárokov v Egejskom a Stredozemnom mori či hraníc vzdušného priestoru.

Turecko v rámci aktuálneho sporu obviňuje Grécko z toho, že rozmiestnilo na ostrovoch v Egejskom mori vojakov, čo je v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne. Atény na obvinenia reagovali, že grécki vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori preto, lebo Turecko má na svojom pobreží rozmiestnených vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode.

Grécko tiež tvrdí, že turecké bojové lietadlá viackrát preleteli nad gréckymi ostrovmi. Turecko zase prednedávnom obvinilo svojho suseda, že počas cvičenia NATO mierilo na turecké bojové stíhačky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #NATO #Turecko #vojenské cvičenie #grécko-turecké vzťahy