Karol III. sa môže oprieť o podporu Britov

Podpora britského kráľa Karola III. sa zvýšila, odkedy sa po úmrtí svojej matky Alžbety II. stal novým monarchom. V utorok to ukázali výsledky nového prieskumu, o ktorých informovala agentúra Reuters.

13.09.2022 23:27
karol Foto: ,
Britský kráľ Karol III. na spomienkovej slávnosti za britskú kráľovnú Alžbetu II. v Katedrále svätej Anny v Belfaste v utorok 13. septembra 2022.
debata (3)

Časť verejnosti smútiacej za zosnulou kráľovnou si však myslí, že by mal nasledovať jej príklad a nechávať si svoje názory pre seba.

Celkovo 63 percent Britov sa domnieva, že Karol III. bude dobrým kráľom, čo je od marca nárast o 24 percentuálnych bodov. Zlým panovníkom bude podľa 15 percent respondentov – v porovnaní s 31 percentami oslovených, ktorí tento postoj zastávali pred šiestimi mesiacmi.

Britský kráľ Karol III. a Camilla Čítajte viac Karol III. si počká na britskú korunu do roku 2023

Prieskum uskutočnil inštitút YouGov pre britský denník The Times.

Z prieskumu tiež vyplýva, že podobný nárast podpory zaznamenala aj kráľova manželka Kamila.

Nový kráľ sa ešte ako princ Charles otvorene vyjadroval k mnohým otázkam – od klimatickej zmeny po architektúru či alternatívnu medicínu. Kritici tvrdia, že zasahoval aj do politických otázok, ktoré neboli vecou kráľovskej rodiny.

Podľa jeho stúpencov boli niektoré jeho názory vizionárske – napr. keď na zásahy v oblasti životného prostredia a udržateľnosti vyzýval desaťročia pred tým, ako si to za za prioritu stanovili vlády.

Rekordne nízka podpora rodiny

Karol III. v posledných dňoch opakovane povedal, že bude nasledovať príklad svojej matky. V prvom televíznom prejave k obyvateľom Spojeného kráľovstva zdôraznil, že jeho život sa s novými úlohami zmení.

alžbeta Čítajte viac Kráľovná Alžbeta II. sa za jasotu vrátila domov do Londýna

Prieskum YouGov sledujúci dlhodobé postoje ku kráľovskej rodine tiež ukázal, že podiel Britov, ktorí považujú monarchiu za veľmi alebo dosť dôležitú, zostáva na rekordne nízkej úrovni: túto inštitúciu podľa utorkovej správy podporuje 62 percent respondentov, proti je 21 percent oslovených.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľ Karol III.