V Nemecku odsúdili na doživotie muža, ktorý pre spor o rúško zabil pokladníka

Nemecký súd udelil v utorok doživotný trest odňatia slobody 50-ročnému mužovi, ktorý zavraždil pokladníka na čerpacej stanici za to, že ho - počas pandémie - vyzval, aby dodržiaval pandemické opatrenia a nasadil si rúško.

14.09.2022 07:51
Koronavírus / Covid-19 / Rúško / Foto: ,
debata (6)

Súd uznal obvineného, ktorého z dôvodu zákona o ochrane osobných údajov identifikoval iba ako Maria N., za vinného z vraždy a odsúdil ho na doživotie.

Muž sa pred súdom bránil, že by mal byť súdený len za zabitie, pretože v čase incidentu bol pod vplyvom alkoholu.

Podľa zistení prokuratúry muža, ktorý prišiel zaplatiť za pivo, pokladník vyzval, aby si nasadil rúško. Odsúdený to odmietol a z čerpacej stanice odišiel. Neskôr sa vrátil – už s rúškom na tvári, ktoré si však stiahol, keď pristúpil k pokladni. Po krátkej výmene názorov muž strelil 20-ročného pokladníka do hlavy.

Mladík bol na mieste mŕtvy a Mario N. sa neskôr sám udal na policajnej stanici, pričom uviedol, že pandemické opatrenia ho stresujú.

Táto vražda, ku ktorej došlo v meste Idar-Oberstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na juhozápade Nemecka, svojho času vyvolala u verejnosti šok a obavy, že popierači koronavírusu sa stávajú násilní.

Odpor proti opatreniam prijatým na spomalenia šírenia koronavírusu v Nemecku v rokoch 2020 a 2021 rástol, pričom do ulíc vychádzali tisíce ľudí: aktivisti, odporcovia očkovania i krajne pravicoví radikáli.

V auguste v roku 2020 demonštranti vtrhli aj do budovy Spolkového snemu v Berlíne, pričom niektorí držali tzv. ríšsku vlajku, čo mnohých Nemcov šokovalo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #doživotie #respirátor