Arménsko hlási nové boje s Azerbajdžanom, prímerie nevydržalo ani deň

Arménsko hlási nové ozbrojené strety s Azerbajdžanom, pohraničné oblasti podľa Jerevanu od stredy rána opäť čelia útokom a ostreľovaniu. Počas bojov, ktoré vypukli v noci z pondelka na utorok, zahynulo podľa arménskeho premiéra Nikola Pašinjana 105 Arménov.

14.09.2022 08:34 , aktualizované: 15.09.2022 15:09
Arménsko / Azerbajdžan / Foto:
Na snímke zo záznamu na kanáli YouTube, ktorý zverejnilo arménske ministerstvo obrany v utorok 13. septembra 2022, azerbajdžanskí vojaci prekračujú arménsko-azerbajdžanskú hranicu a približujú sa k arménskym pozíciám
debata (8)

Pašinjan v parlamente vyhlásil, že 50 kilometrov štvorcových územia krajiny je v rukách protivníka.

„Situácia na arménsko-azerbajdžanskej hranici zostala cez noc napätá. Nepriateľ používal bezpilotné lietadlá najmä v smere na Džermuk,“ uviedlo arménske ministerstvo s tým, že azerbajdžanské sily s použitím delostrelectva, mínometov a ďalších zbraní spustil „útočné akcie“ na obce Džermuk a Verin Šorža.

Azerbajdžan vo štvrtok oznámil, že počas uplynulých dvoch dní pri pohraničných zrážkach s arménskymi silami prišlo o život 71 jeho vojakov. Azerbajdžanské ministerstvo obrany predtým uvádzalo 54 obetí v radoch svojich ozbrojených síl.

Krajiny sa vinia navzájom z rozpútania stretov. Dodržaná nebola ani dohoda o pokoji zbraní, ktorá mala platiť od utorkového rána. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Baku a Jerevan na ukončenie bojov.

Boje sa odohrávajú aj mimo oblasti Náhorného Karabachu, ktorý je už desiatky rokov predmetom sporu oboch krajín. Rozsiahlejší konflikt v tejto oblasti na jeseň roku 2020 skončil po šiestich týždňoch porážkou Arménska, ktorá si ale aj vďaka ruskému sprostredkovaniu udržala kontrolu nad väčšinou tejto enklávy.

Erdogan a Putin budú rokovať o zastavení bojov

Prezidenti Turecka a Ruska, Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin, budú tento týždeň v uzbeckom Samarkande rokovať o zastavení bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

„O tejto otázke budeme rokovať s Putinom. Pretože úloha, ktorú zohrali Rusko a Turecko pri ukončení vojny (v roku 2020), a následná spoločná práca sú evidentné,“ povedal turecký predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.

„Turecko začalo kontakty na prekonanie problému medzi oboma krajinami. Ten sa musí ukončiť skôr, ako sa ešte viac prehĺbi,“ dodal. Stretnutie Erdogana s Putinom sa uskutoční v piatok popri samite Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS).

Rusko je hlavnou mocnosťou na Kaukaze a v azerbajdžansko-arménskej konfliktnej zóne má mierové jednotky. Turecko, členská krajina NATO, podporuje Azerbajdžan. „Turecko bude naďalej stáť pri Azerbajdžane v každom zmysle,“ zdôraznil činiteľ.

Náhorný Karabach Čítajte viac Medzi Baku a Jerevanom sa opäť rozhorel konflikt. Bilancia je najmenej sto mŕtvych
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko