Sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II. si prišli do centra Londýna pozrieť davy ľudí

Rakvu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. prepravili v stredu popoludní z Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, kde ju vystavia na verejnú úctu do pondelkového pohrebu. V sprievode ulicami centra Londýna kráčali za lafetou s rakvou Alžbetine deti vrátane kráľa Karola III., informuje TASR na základe správy televízie Sky News.

14.09.2022 15:54 , aktualizované: 21:12
Británia kráľovná Alžbeta úmrtie Londýn sprievod Foto: ,
Starší členovia Britskej kráľovskej rodiny kráčajú za rakvou s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. počas slávnostnej procesie z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca v Londýne 14. septembra 2022.
debata (5)

Rakvu zahalenú v kráľovskej štandarde a s imperiálnou korunou na vrchu viezli na delovej lafete ťahanej koňmi. Ide o poslednú cestu Alžbety II. z Buckinghamského paláca, jej londýnskeho sídla, pripomína stanica BBC.

Počas prevozu znel zvon Big Ben a každú minútu sa z londýnskeho Hyde Parku ozývala delostrelecká salva. Trasu lemovali davy ľudí, ktorí sprievod sledovali v úcte mlčky.

Za rakvou kráčali štyri deti Alžbety II. – kráľ Karol III., princezná Anne a princovia Andrew a Edward. Za nimi boli jej vnukovia vrátane princa Williama a princa Harryho, ako aj ďalší členovia kráľovskej rodiny. Na sprievode sa zúčastnilo tiež približne 1000 príslušníkov armády.

Kráľovná manželka Kamila, princezná z Walesu Catherine a vojvodkyne Sophie a Meghan prišli do Westminsterského paláca autom.

Sprava: Princ Edward, princ Harry, princ...
Princ Andrew (v popredí) a princ Harry kráčali...
+10Kráľ Karol III. (vľavo v popredí) kráča za...

Alžbetinu rakvu od 17.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) vystavia na štyri dni so štátnymi poctami vo Westminsterskej sále, najstaršej časti sídla britského parlamentu. Otvorená pre verejnosť bude 24 hodín denne až do pondelkového rána – do dňa pohrebu.

V súvislosti s prepravovaním pozostatkov kráľovnej sa londýnske letisko Heathrow rozhodlo odkloniť niekoľko letov, aby hluk z lietadiel nerušil smútočný sprievod. Z rovnakého dôvodu zrušili 16 letov aj aerolínie British Airways.

karol Čítajte viac Karol III. sa môže oprieť o podporu Britov

V uliciach Londýna sa v stredu od skorého rána zhromažďujú davy ľudí, ktorí chcú zosnulej kráľovnej prejaviť úctu a odprevadiť ju na poslednej ceste. Ľudí neodrádza ani varovanie úradov, že čakacia doba môže byť až 30 hodín. Úrady tiež odhadujú, že rad čakateľov môže byť dlhý niekoľko kilometrov. Prvá v rade je podľa agentúry AP Vanessa Nathakumaran, ktorá sa vyjadrila, že čaká od pondelka 11:30.

KĽDR pozvali, Afganistan nie

Británia pozvala na pohreb Alžbety II. aj zástupcu Severnej Kórey, ale Afganistan, Sýria a Venezuela pozvánku nedostanú, uviedol zdroj z ministerstva zahraničných vecí. Štátny pohreb panovníčky bude v pondelok 19. septembra v Londýne, účasť na ňom už potvrdilo množstvo svetových lídrov, členov kráľovských rodín a ďalších hodnostárov. Pozvanie pre komunistickú KĽDR bude na veľvyslaneckej úrovni, uviedol zdroj agentúry Reuters. Pchjongjang má veľvyslanectvo v západnom Londýne.

Sýria a Venezuela nebudú pozvané, pretože nemajú s Britániou diplomatické vzťahy. Afganistan nebol pozvaný pre svoju vnútropolitickú situáciu, spresnil zdroj.

Hrad Balmoral sa nachádza v Škótsku. Alžbeta...
Interiér Balmoralu je skvostný. Alžbeta II. v...
+7Hrad Windsor sa nachádza v grófstve Berkshire....

Británia nepozvala ani Rusko, Bielorusko a Mjanmarsko. Pozvánku na veľvyslaneckej úrovni dostali aj Nikaragua a Irán, s ktorými má Británia chladné diplomatické vzťahy, dopĺňa denník The Guardian.

Zahraniční hodnostári, ktorí prídu do Británie, budú pred pohrebom pozvaní aj na návštevu Westminsterskej sály, kde je vystavená rakva.

Úradníci ministerstva zahraničných vecí ručne napísali približne 1000 pozvánok na pondelkový pohreb a nedeľnú recepciu s novým kráľom Karolom III. Termín na potvrdenie účasti uplynie vo štvrtok, následne sa spresní zasadací plán.

Firmy zatvárajú

Americký reťazec rýchleho občerstvenia McDonald's v deň pohrebu Alžbety II. neotvorí svoje pobočky v Británii, a to najmenej do 17:00 miestneho času (18:00 SELČ). Zatvorené budú mať napríklad aj reťazce Primark, Waitrose alebo Asda. Kráľ Karol III. schválil nariadenie o vyhlásení štátneho sviatku na pondelok 19. septembra, napísal web stanice BBC.

Hovorca McDonald's uviedol, že spoločnosť sa rozhodla nechať svoje pobočky v pondelok zatvorené, aby svojim zamestnancom umožnila „vzdať úctu kráľovnej tak, ako si budú priať“. McDonald's má v Británii zhruba 1300 pobočiek. Deň kráľovninho pohrebu bude posledným dňom štátneho smútku po smrti kráľovnej.

princ Harry, princ William Čítajte viac Bratia William a Harry spojení smútkom za babičkou: No toto je znak, že mladší princ je 'vydedencom'

Okrem niektorých reštaurácií a supermarketov, napríklad Lidl, Morrisons alebo Aldi, sa v pondelok neotvorí ani 128 kín spoločnosti Cineworld alebo švédsky reťazec obchodov s nábytkom a bytovými doplnkami Ikea.

Vláda podnikom odporučila, aby svojim zamestnancom umožnili venovať spomienku Alžbete II., nevydala ale žiadne nariadenie, ktoré by podniky zaväzovalo v deň pohrebu neotvoriť.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok v Škótsku vo veku 96 rokov. Rakvu s ňou najprv vystavili tam a počas celej cesty zo Škótska do Londýna sa schádzali davy ľudí, aby sa s panovníčkou, ktorá bola na tróne 70 rokov, naposledy rozlúčili.

Záber z roku 1937: Britský kráľ Juraj VI s...
Záber z roku 1930: Štvorročná princezná...
+18Záber z roku 1937: britská princezná Alžbeta...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #úmrtie