Varšava žiada od Ruska vrátiť obrazy ukradnuté Červenou armádou počas vojny

Poľsko formálne požiada Rusko, aby vrátilo sedem obrazov umiestnených v známom moskovskom múzeu. Ako v stredu uviedol poľský minister kultúry Piotr Glinski, spomenuté diela počas druhej svetovej vojny protizákonne odviezla sovietska Červená armáda.

14.09.2022 18:19 , aktualizované: 19:36
Piotr Glinski Foto:
Poľský podpredseda vlády a minister kultúry Piotr Glinski.
debata (22)

Gliňski povedal, približne 20 predchádzajúcich žiadostí, aby Moskva vrátila predmety ukradnuté počas druhej svetovej vojny, zostalo úplne bez reakcie. Ide napríklad o archív nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz, maľby starých majstrov ako Dürer, Holbein či Cranach alebo rukopisy poľských spisovateľov.

„Do dnešného dňa ruská vláda nepreskúmala žiadne z tvrdení,“ povedal Glinski na tlačovej konferencii. Dodal, že Rusko je jediné z niekoľkých dosiaľ oslovených krajín, ktoré Poľsku v tejto veci ani len nereagovali.

Poľsko má historicky napäté vzťahy s Ruskom, ktoré sa ešte viac zhoršili po invázii na Ukrajinu. Varšava je významným spojencom Kyjeva a presadzuje čo najprísnejšie sankcie voči Moskve.

Najnovšia žiadosť sa týka siedmich obrazov talianskych umelcov, ktoré sú teraz v Puškinovom múzeu v Moskve. Medzi obrazy zo 14. až 18. storočia patria „Dvaja svätci“ Spinella Aretina a „Klaňanie sa dieťaťu“ Lorenza di Crediho.

Glinski povedal, že je ťažké odhadnúť, koľko z poľského umenia a kultúry bolo počas vojny zničených alebo vyplienených okupačnými nacistickými nemeckými a sovietskymi jednotkami, no odhaduje sa, že poľské múzeá prišli o približne 50 % svojich zbierok.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Kedysi snívali o Paríži, dnes je snom Rusov záchod z Ukrajiny a smrť

„Stopy státisícov predmetov vedú do Ruskej federácie a do bývalých sovietskych republík,“ povedal Glinski. Podotkol, že Poľsko „nikdy neprestane hľadať kultúrne predmety, ktoré boli ulúpené“ počas vojny.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Poľsko #Rusko #obrazy #druhá svetová vojna