Pred interrupciou si Maďarky musia vypočuť, ako plodu bije srdce

Maďarsko komplikuje prístup žien k umelému prerušeniu tehotenstva. Od štvrtka budú musieť k žiadosti o interrupciu predložiť doklad, že im pôrodník-gynekológ predviedol "fungovanie životných funkcií plodu".

15.09.2022 06:51
embryo, ultrazvuk, plod Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

V praxi to znamená, že žena si ako podmienku zákroku bude musieť vypočuť tlkot srdca zárodku alebo si pozrieť ultrazvukovú snímku embrya, ktoré si chce nechať vziať.

Túto novú podmienku, ktorú aktivisti za reprodukčné práva i maďarská opozícia označujú za neľudské trýznenie žien v ich už i tak neľahkom duševnom rozpoložení, presadila konzervatívna vláda Viktora Orbána potichu, bez parlamentných diskusií i konzultácií s odbornou verejnosťou.

Bez novely zákona

Zmena nastala bez novely interrupčného zákona, len na základe nariadenia ministra vnútra, do rezortu ktorého v Maďarsku spadá aj zdravotníctvo. Ním minister upravil vykonávací predpis doterajšej právnej normy.

„Takmer dve tretiny Maďarov spájajú začiatok života dieťaťa s prvým úderom srdca,“ konštatovalo ministerstvo vnútra na otázku médií, prečo sa rozhodlo nútiť ženy uchádzajúce sa o umelé prerušenie tehotenstva počúvať tep embrya.

Orbánova vláda dôrazne presadzuje „tradičné rodinné hodnoty“. Zaviedla viacero opatrení na zvýšenie pôrodnosti, demografickú krízu sa jej ale stále nedarí zastaviť. Orbánov kabinet síce už pred desiatimi rokmi zakázal interrupčné tabletky, relatívne liberálny interrupčný zákon prijatý pred troma desaťročiami, sa však doteraz neodhodlal novelizovať.

Podľa prieskumov sú až dve tretiny Maďarov spokojné s platnou legislatívou. Na jej základe je možné vykonať prerušenie tehotenstva zo zdravotných alebo sociálnych dôvodov počas prvých 12 týždňov gravidity. V prípadoch, keď plod nie je životaschopný, alebo by jeho donosenie ohrozovalo život a zdravie matky, je interrupcia možná aj po tomto termíne.

Orbán pred tohtoročnými voľbami tvrdil, že interrupčný zákon sa nechystá sprísniť. Ministerstvo vnútra teraz argumentuje, že zmenou vykonávacieho predpisu neobmedzuje reprodukčné práva žien, len podľa vzoru južanských štátov USA, ako je Texas a Kentucky, vyžaduje, aby pred podstúpením zákroku ako súčasť informovaného súhlasu si vypočuli tlkot srdca plodu.

Žena žiadajúca v Maďarsku o interrupciu potrebuje odporúčanie gynekológa a dvakrát s odstupom troch dní musí navštíviť rodinnú poradňu, kde jej poskytnú informácie o možnostiach dať dieťa na adopciu a o štátnych dávkach pre matky. Teraz k tomu pribudla ďalšia povinnosť.

Faktor času

Gynekológovia, ktorých oslovil denník Népszava, upozornili, že nová podmienka môže oneskoriť výkon zákroku. Na ultrazvuku podľa nich možno vidieť plod od 5. až 6. týždňa tehotenstva, tlkot jeho srdca sa dá rozpoznať sluchom od 8. týždňa. Ženy po spozorovaní príznakov tehotenstva pritom bežne navštevujú gynekológa v 5. týždni.

Ako ponižujúci postup voči ženám nové nariadenie odsúdila ľavicová i liberálne opozícia. Socialisti v ňom navyše vidia predzvesť ďalších protiinterrupčných opatrení. Krajná pravica, naopak, Orbánov Fidesz pochválila, že plní jej volebný program.

Občianskeho združenia Patent, ktoré bojuje za práva žien, nový vykonávací predpis hodnotí ako zbytočný a nezmyselný. „Má jediný účel: ponížiť ženy, ktoré podstúpia umelé prerušenie tehotenstva,“ napísalo združenie na svojej webovej stránke. "Tým, že ženu, ktorá sa rozhodne ísť na potrat, prinútite počúvať tlkot srdca plodu, sa počet interrupcií nezníži, len ženy vystavíte ponižujúcemu tlaku. Mávajúc opečiatkovaným papierom vydaným za počúvanie tepu srdca na ne budú ukazovať prstom ako na zločincov, ktorí sa odvážili urobiť nezávislé rozhodnutie o svojom živote namiesto toho, aby pokorne napĺňali ,ženský princíp', " píše organizácia, ktorá na poslednú septembrovú stredu zvolala do Budapešti protestnú demonštráciu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #interrupčný zákon