Riskujú väzenie. Nevídanú petíciu proti Putinovi podpísali desiatky politikov

V Rusku sa od začiatku týždňa šíri petícia vyzývajúca ruského prezidenta Vladimira Putina na odstúpenie. Petíciu zatiaľ podpísali desiatky miestnych politikov, ktorí tak riskujú väzenské tresty.

14.09.2022 23:19
putin Foto: ,
Grafit zobrazujúci ruskú vlajku s písmenom Z, ktoré sa stalo symbolom ruskej armády, a s nápisom: „Milujem Rusko“ s dopísaným heslom „Putin = Führer“ v srbskom Belehrade.
debata (105)

Informovala o tom v stredu spravodajská stanica France 24, ktorá spravila rozhovor s jednou z hlavných predkladateliek petície, poslankyňou mestského zastupiteľstva v Petrohrade Xeniou Torstremovou.

Petícia, ktorú pôvodne podpísalo 19 miestnych ruských volených predstaviteľov a ktorá bola zverejnená v pondelok, obsahuje stručný text odsudzujúci Putinovu inváziu na Ukrajinu a požaduje jeho odstúpenie.

„My, mestskí poslanci Ruska, sme presvedčení, že kroky prezidenta Vladimira Putina škodia budúcnosti (našej) krajiny a jej občanov. Žiadame odstúpenie Vladimira Putina z funkcie prezidenta Ruskej federácie,“ uvádza sa v petícii, ktorá sa vo veľkom šíri na sociálnych sieťach a prevzali ju i viaceré médiá.

Pozoruhodný prejav

Ide o pozoruhodný prejav opozície v krajine, kde tvrdé zásahy Kremľa proti disentu vedú k tomu, že Putin je len zriedkakedy verejne očierňovaný, všíma si France 24.

Od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu hrozí tým, ktorí prezidenta kritizujú, väzenie podľa zákona kriminalizujúceho zverejňovanie „falošných správ“ o vpáde na Ukrajinu.

Vladimir Putin Čítajte viac Po petrohradských žiadajú Putinov koniec ďalší ruskí poslanci

Konflikt na Ukrajine – alebo „špeciálna vojenská operácia“, ako ho nazýva Moskva – však neprebieha podľa plánov Kremľa. V súvislosti s neúspechmi Moskvy a úspechmi ukrajinskej protiofenzívy narastá kritika i medzi ruskými odporcami vojny.

Napriek riziku súvisiacemu s vyjadrením sa k situácii pribudlo pod petíciu od jej zverejnenia ďalších 84 podpisov. „Odstúpenie by pre Putina znamenalo pokojný odchod od moci,“ tvrdí Torstremová.

Ešte pred spustením petície zašlo niekoľko volených predstaviteľov z jedného z okrskov Petrohradu – Putinovho rodného mesta – ešte ďalej a 7. septembra poslalo Štátnej dume list, v ktorom žiadajú, aby bol prezident nielen odvolaný z funkcie, ale aj súdený za „vlastizradu“.

Ukrajina Rusko Charkovská oblasť uarus Čítajte viac Jastrabi po porážkach tlačia Putina do totálnej vojny
105 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #petícia #ruská opozícia #vojna na Ukrajine