Borrell: Rozhovory o jadrovej dohode s Iránom sú v slepej uličke

Rokovania o opätovnom zapojení Iránu a Spojených štátov do tzv. jadrovej dohody, obmedzujúcej nukleárny program Teheránu výmenou za zrušenie sankcií, sú v "slepej uličke". Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell to povedal v stredu pre agentúru AFP.

15.09.2022 11:37
Josep Borrell Foto: ,
Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell
debata

Borrell v poslednom poldruha roku koordinoval snahy o oživenie jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom z roku 2015. USA od nej o tri roky neskôr za vlády prezidenta Donalda Trumpa odstúpili. Irán v reakcii na to postupne prestával dohodu plniť, zvýšil svoje zásoby obohateného uránu a vypol monitorovacie kamery dozornej agentúry OSN.

V auguste Borrell predložil signatárom návrh, ktorý vtedy označil za „konečný“. Podľa jeho vyjadrenia išlo o najlepší kompromis medzi postojmi všetkých strán.

Irán však stále žiada, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) ukončila vyšetrovanie, ktoré začala po náleze stôp jadrového materiálu v troch objektoch. Teherán ich nedeklaroval ako súčasť svojho nukleárneho programu.

Zmenila sa aj politická situácia v USA. Pre prezidenta Joea Bidena je pred novembrovými voľbami do Kongresu ťažké uzatvárať dohody s Iránom. „Návrhy sa zbližovali, ale, žiaľ, po lete sa posledné návrhy nezbližujú, ale rozchádzajú,“ opísal Borrell situáciu. Po posledných návrhoch Iránu prelom v najbližšom čase neočakáva.

Európski signatári jadrovej dohody – Británia, Francúzsko a Nemecko – minulý týždeň uviedli, že pochybujú o úprimnosti Iránu obnoviť dohodu. Teherán označil ich spoločné stanovisko za nekonštruktívne a poľutovaniahodné.

Borrell pre AFP dodal, že už nemôže predložiť žiaden návrh na prekonanie patovej situácie. „Z mojej strany už nemám čo navrhovať,“ vyhlásil.

irán, urán Čítajte viac MAAE: Irán má zásoby uránu 19-krát vyššie, ako povoľuje limit
debata chyba
Viac na túto tému: #iránska jadrová dohoda #Josep Borrell