Takmer 90 % Ukrajincov je podľa prieskumu proti akýmkoľvek územným ústupkom Rusku

Približne 87 percent Ukrajincov je proti akýmkoľvek územným ústupkom Rusku. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

15.09.2022 19:18
Charkov / Vojna na UA / Vojak / Vojaci / Armáda / Foto: ,
Ukrajinský vojak pomáha ranenému vojakovi na ceste v Charkovskej oblasti vrámci úspešnej ofenzívy 12. septembra 2022
debata (57)

Ako ukázal prieskum, ktorého výsledky priniesla agentúra Reuters, absolútna väčšina Ukrajincov vo všetkých regiónoch krajiny odmieta odstúpenie akejkoľvek časti svojho územia Ruskej federácii, a to aj v prípade, že by to znamenalo predĺženie vojny. Tá trvá už takmer sedem mesiacov.

Aktuálne údaje naznačujú v porovnaní s predošlými prieskumami nárast počtu Ukrajincov, ktorí sa stavajú proti teritoriálnym ústupkom voči Rusku – v prieskume z júla bolo proti 84 percent respondentov a v máji 82 percent.

Video
Zelenskyj Rusom v Iziume: Ideme smerom vpred a k víťazstvu

Výsledky prieskumu tiež ukázali, že ústupky Moskve odmieta 57 percent ukrajinských etnických Rusov a 85 percent rusky hovoriacich etnických Ukrajincov. Len 24 percent etnických Rusov podporuje vzdanie sa území s cieľom dosiahnutia mieru.

Prieskum prebiehal na vzorke 2-tisíc ľudí od 7. do 13. septembra a konal sa v čase, keď sa ukrajinským silám v rámci úspešnej protiofenzívy na severovýchode krajiny podarilo znovu dobyť mnohé mestá a dediny v Charkovskej oblasti. Táto skutočnosť vzbudila nádeje mnohých Ukrajincov ohľadom ďalších možných územných ziskov pred začiatkom zimy.

Napriek ukrajinskej postupujúcej protiofenzíve ovládajú ruské jednotky naďalej zhruba 20 percent územia Ukrajiny.

Zelenskyj, Izium, Ukrajina Čítajte viac Zelenskyj odkazuje Rusom: Ideme vpred a k víťazstvu
57 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine