Moskva a Peking si porozumeli. Putin ďakoval Číne za postoj k vojne na Ukrajine

Rusko si veľmi cení vyrovnaný postoj, ktorý Peking zaujal voči "kríze na Ukrajine", povedal vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin svojmu čínskemu náprotivku Si Ťin-pchingovi.

16.09.2022 06:45
Rusko, Čína, Vladimir Putin, Si Ťin-pching, summit Foto: ,
Na snímke v popredí sprava šéf čínskej komunistickej strany a prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin počas trilaterálneho stretnutia s mongolským premiérom Ukhnaagiinom Khürelsükhom počas summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v druhom najväčšom meste Uzbekistanu Samarkande 15. septembra 2022.
debata (251)

Rusko-čínska spolupráca podľa Putina zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní stability. Si Ťin-pching potom Putina ubezpečil, že Čína je ochotná spojiť sa s Ruskom proti USA a ďalším západným krajinám, s ktorými majú Peking aj Moskva napäté vzťahy. Politici sa zišli na okraj dvojdňového summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Uzbekistane.

„Veľmi si ceníme vyrovnané pozície, ktoré naši čínski priatelia zaujali voči ukrajinskej kríze. Chápeme aj vaše otázky a obavy. Na dnešnom stretnutí samozrejme našu pozíciu vysvetlíme,“ povedal podľa agentúry Reuters Putin. Čína sa vo verejných vyhláseniach k ruskej invázii na Ukrajinu stavia skôr na ruskú stranu, hoci k priamej vojenskej či finančnej podpore zatiaľ nesiahla.

VIDEO: Čínske a ruské lode spoločne hliadkujú v Tichom oceáne.

Video

Čínsky prezident Putina podľa agentúry Kjódó ubezpečil, že Čína je pripravená „prehlbovať silnú vzájomnú podporu v otázkach, ktoré sa týkajú hlavných záujmov oboch krajín“. Si Ťin-pching okrem toho podľa TASS povedal, že Peking chce po boku Moskvy hrať vedúcu úlohu v snahe „nasmerovať veľmi rýchlo meniaci sa svet na cestu udržateľného a prínosného rozvoja“.

Tiež Putin hovoril o spoločnej snahe Ruska a Číny vytvoriť „spravodlivý svetový poriadok“ a so zjavným odkazom na USA kritizoval „unipolárny svet“. Zahraničnopolitický tandem Moskvy a Pekingu označil za vzor medzinárodnej spolupráce, ktorý podľa neho zohráva „kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní globálnej a regionálnej stability“.

Štátnici sa tak uistili o vzájomnej podpore v čase, keď Rusko aj Čína majú napäté vzťahy s USA aj zvyškom Západu, podotkla DPA. Moskva sa po rozpútaní vojny na Ukrajine potýka s ekonomickými sankciami uvalenými západnými krajinami. Peking zaznamenal výrazné zhoršenie svojich vzťahov so Spojenými štátmi, Európou i Japonskom kvôli čínskym manévrom v Taiwanskom prielive.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom, ktorý Peking považuje za svoju vzbúreneckú provinciu, vzrástlo po augustových návštevách amerických zákonodarcov vrátane predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove. Čína na túto cestu reagovala doteraz najväčším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými krokmi.

„Žiadna krajina nemá právo byť v problematike Taiwanu sudcom,“ povedal podľa Kjódó čínsky prezident. Jeho poznámka podľa agentúry pritom mierila na USA. Putin potom čínskeho lídra ubezpečil, že Moskva podporuje politiku jednej Číny a odmieta „provokácie“ Spojených štátov v Taiwanskom prielive.

Si a Putin sa vo štvrtok stretli prvýkrát tvárou v tvár od začiatku februárovej ruskej invázie na Ukrajinu, uvádza Reuters. Ruský prezident v tejto súvislosti povedal, že „odvtedy sa toho veľa udialo“, nemennou vecou však zostáva „priateľstvo medzi Čínou a Ruskom“. Pre čínskeho prezidenta je summit v Samarkande, druhom najväčšom meste Uzbekistanu, prvou zahraničnou cestou od začiatku pandémie COVIDU-19.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Vladimir Putin #Si Ťin-pching #vojna na Ukrajine