Babiš junior označil svoj podpis na akciách farmy Čapí hnízdo za falošný

Podpis na listine s akciami Farmy Čapí hnízdo, ktoré vlastnil Andrej Babiš junior, je podľa neho falošný. Syn českého expremiéra to povedal novinárom po skončení svojej výpovede pred súdom, informuje spravodajkyňa TASR. Ani jeden z obžalovaných sa na piatkovom pojednávaní nezúčastnil.

16.09.2022 10:31 , aktualizované: 14:06
Babiš súd Čapí hnízdo Foto: ,
Andrej Babiš mladší v pojednávacej miestnosti Mestského súdu v Prahe 16. septembra 2022.
debata (6)

Babiš junior vypovedal, že akcie spoločnosti Farma Čapí hnízdo nikdy nedržal v ruke. Sudca Jan Šott mu ukázal zmluvu o prevode akcií na švagra Andreja Babiša staršieho Martina Herodesa. Babiš povedal, že zmluvy videl prvýkrát na polícii.

„Otec zo mňa urobil bieleho koňa a blázna“

Spomína si však na podpis istého dokumentu v prítomnosti finančnej riaditeľky Agrofertu. S niekoľkostranovou listinou sa bližšie nezoznámil, lebo jej nerozumel. Uviedol tiež, že jeho otec z neho urobil bieleho koňa a blázna.

Andrej Babiš mladší svoj vzťah s otcom opísal slovami, že spolu nekomunikujú. Na otázku sudcu, aké pocity k nemu má, odpovedal, že žiadne. „Ani pozitívne, ani negatívne,“ uviedol Babiš junior. Neskôr však po otázkach obhajcov povedal, že jeho vzťah k otcovi je skôr negatívny, ale nie je pravda, že by mu chcel ublížiť.

Babiš Čapí hnízdo Čítajte viac Súd v kauze Čapí hnízdo: Nikdy som nepodvádzal, obhajoval sa Babiš

Súd sa tiež zaoberal jeho zdravotným stavom. Babiš mladší priznal, že mu bola diagnostikovaná schizofrénia, ale on s diagnózou nesúhlasí. Tvrdí totiž, že bola stanovená na základe klamlivého posudku.

Syn expremiéra povedal, že je ochotný podrobiť sa vyšetreniu súdnym znalcom, ktoré navrhovala obhajoba. „Povedal som sudcovi, že súhlasím s tým, aby bol vyšetrený môj duševný stav,“ zopakoval novinárom po skončení pojednávania.

Jeden z Babišových obhajcov, Eduard Bruna, novinárom povedal, že sú zatiaľ s priebehom konania spokojní. „Nedopadlo to zle. Keď posúdite text obžaloby, mohlo to dopadnúť oveľa horšie pre nášho klienta,“ komentoval výpoveď Babiša mladšieho advokát Bruna.

ČR Praha Babiš súd Čapí hnízdo farma podvody Čítajte viac Súdny znalec spochybnil pravosť podpisu Babišovho syna na kľúčovej listine

Andrej Babiš junior mal pôvodne vypovedať prostredníctvom videokonferencie zo Švajčiarska. Potom si to ale rozmyslel a na súd prišiel napokon osobne. Súdne pojednávanie bude pokračovať v pondelok 26. septembra.

V utorok na súde vypovedal písmoznalec Aleš Čulík, podľa ktorého je zhoda podpisov Andreja Babiša mladšieho a jeho otca pravdepodobná, nedá sa však jasne potvrdiť. Expremiér vylúčil, že by synov podpis na dokumente sfalšoval.

Únos na Krym

Babiš mladší tiež v minulosti otca obvinil, že ho nechal uniesť na Krym, aby proti nemu nemohol v kauze svedčiť. Na polostrov odišiel spolu s Petrom Protopopovom v roku 2017 krátko na to, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Polícia však nenašla dôkazy, ktoré by potvrdili, že ho tam odviezol nedobrovoľne.

Protopopova manželka Dita sa ako lekárka o Babiša mladšieho starala v čase, keď uňho prepukla duševná choroba a bol hospitalizovaný na psychiatrii. Vypracovala tiež správu o jeho zdravotnej nespôsobilosti, pre ktorú nemal byť v kauze Čapí hnízdo stíhaný. Andrej Babiš neskôr polícii poskytol dva lekárske posudky, podľa ktorých je zdravotne v poriadku.

Neplánovaná výpoveď novinárky

Piatkové pojednávanie v kauze dotačného podvodu začalo neplánovaným výsluchom novinárky českého Deníka N Zdislavy Pokornej. Pre jej článok súd ešte raz predvolá svedkyňu Evu Filipovú.

Pokorná napísala vo štvrtok článok, ktorý urobila na základe rozhovoru so svedkyňou Filipovou krátko po skončení jej výpovede pred súdom. Tá jej údajne povedala: „On (Babiš) hovoril, že moja motivácia je taká, že ma nemá rád. Ach jaj. Tak to môže byť rád, že som toho nepovedala ešte viac.“

andrej Babiš Čítajte viac Pokračuje súd v kauze Čapí hnízdo, Babišova manželka odmietla vypovedať

Sudca Jan Šott to považoval za natoľko závažné, že sa rozhodol novinárku, ktorá bola prítomná aj na piatkovom pojednávaní, ihneď vypočuť. Pokorná uviedla, že nahrávku uvedeného výroku nemá. Sudca sa preto rozhodol, že svedkyňu Filipovú budú musieť vypočuť ešte raz, aby súdu vysvetlila, čo týmto tvrdením myslela.

Úradníčka Eva Filipová vo štvrtok vypovedala, že už pred 15 rokmi evidovala náznaky, že za projektom farmy Čapí hnízdo bol Andrej Babiš. Ten však tvrdí, že s ním nemá nič spoločné.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo #Andrej Babiš mladší