Pri Iziume našli v masovom hrobe stovky ľudí, niektorých umučených

V ukrajinskom Iziume sa po jeho oslobodení ukrajinskými silami a odchode ruských jednotiek našlo provizórne pohrebisko. O jeho náleze so zhruba 450 hrobmi informovala vo štvrtok miestna polícia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16.09.2022 12:57 , aktualizované: 22:16
Ukrajina Izium hrob masový Foto: ,
Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb nezvestných za zvláštnych okolností, natáča neidentifikované hroby civilistov a ukrajinských vojakov v meste Izium na východe Ukrajiny 15. septembra 2022.
debata (162)

Väčšina tiel uložených v provizórnych hroboch patrí civilistom, povedala v piatok ukrajinská polícia. Ukrajinský prokurátor informoval, že niektoré z tiel vykazujú známky mučenia a niektorí mŕtvi mali ruky zviazané za chrbtom a povrazy okolo krku.

Počas dneška experti exhumovali telá 23 civilistov a 17 ukrajinských vojakov, povedal stanici Nastojaščeje vremja prokurátor Charkovskej oblasti Oleksandr Filčakov. Policajný šéf Ihor Klymenko predtým uviedol, že podľa predbežných odhadov tvoria väčšiu časť pochovaných civilisti.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že známky násilnej smrti nieslo 99 percent tiel, ktoré boli počas dneška exhumované.

Stovky obetí z pohrebiska v Iziume „boli mučené, zastrelené alebo zahynuli pri ostreľovaní", povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach. Podľa neho existujú dôkazy o rôznych krutostiach, pričom prezident potvrdil, že niektoré telá mali okolo krku lano alebo mali polámané ruky.

Ukrajinský vojak používa detektor kovov na...
Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb...
+3Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb...

„Vyše 400 tiel so známkami mučenia, detí, tých, ktorí zahynuli v dôsledku raketových útokov, a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl sa našlo na masovom pohrebisku v Iziume,“ uviedol Zelenskyj s tým, že konečný počet obetí zatiaľ nie je známy. Ukrajinský prezident Izium navštívil v stredu.

„Rusko sa už stalo najväčším zdrojom terorizmu na svete, žiadna iná teroristická mocnosť za sebou nenechala toľko mŕtvych. Chceme, aby svet vedel, čo spôsobila ruská okupácia,“ povedal Zelenskyj. Prezident prirovnal Izium k mestám Buča a Mariupol, ktoré sa stali symbolmi zverstiev spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajinu. „Rusko za sebou všade necháva smrť a musí za to niesť zodpovednosť,“ povedal ukrajinský prezident vo videoposolstve… Svet musí konať. Rusko musí byť uznané za štát sponzorujúci terorizmus," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook.

Fotografie a zábery drevených krížov v lese zverejnila stanica Nastojaščeje vremja, ktorej o náleze cintorína povedal splnomocnenec pre nezvestné osoby Oleg Kotenko. Podobné správy o nálezoch narýchlo vytvorených pohrebísk s telami civilistov alebo masových hroboch prichádzali z Ukrajiny tiež v apríli po stiahnutí ruských vojsk z Kyjevskej oblasti, z miest ako Buča alebo Irpiň.

Hrobov je medzi vysokými stromami 443, uviedol z miesta Kotenko. „Videl som číslo 443. Číslo jeden som nevidel,“ povedal činiteľ. „Celkový počet mŕtvych (v oblasti v dôsledku bojov) odhadujeme podľa čísel,“ uviedol Kotenko. Dodal, že niektoré hroby ale obsahujú aj dve alebo viac tiel. Úrady zaujal najmä hrob s telami, nad ktorým bol vztýčený kríž s nápisom „Ukrajinská armáda, 17 ľudí. Izium, z pitevne“.

Všetky telá z pohrebiska v Iziume podľa policajného náčelníka úrady plánujú vyzdvihnúť a podrobiť ich forenznému vyšetrovaniu. Niektoré z nich sa podľa neho zatiaľ nepodarilo identifikovať.

"Je to pre mňa naozaj šokujúce a hrozné. Je to zločin proti ľudskosti. V civilizovanom svete v roku 2022 by to tak nemalo byť, "okomentoval nález Bolvinov.

„Vieme, že niektorí (ľudia) boli zabití, ďalší zomreli pre delostreleckú paľbu, kvôli takzvaným zraneniam pri výbuchu míny. Ďalší kvôli náletom,“ odpovedal Bolvinov na otázku, ako pochovaní ľudia zomreli. Doplnil, že presnú príčinu smrti ale vyjaví až vyšetrovanie.

VIDEO: Ukrajinci Rusom: Máte dve možnosti. Zomrieť alebo utiecť.

Video

Na niektorých hroboch sú priezviská, na niektorých sú len čísla, povedal stanici Nastojaščeje vremja splnomocnenec pre nezvestné osoby Kotenko. Na ďalších sú aj vence alebo dátum úmrtia.

„Keď bolo ostreľované mesto, ľudia zomierali priamo na uliciach. Pohrebné služby nevedeli, čo je to za ľudí, ale prijímali ich a pochovávali na tomto cintoríne,“ povedal Kotenko. Splnomocnenec doplnil, že ruské okupačné sily už skôr zverejnili videozáznam pohrebiska. „Bolo nám jasné, že sa to miesto musíme pokúsiť po oslobodení územia nájsť,“ vysvetlil Kotenko. Väčšina pochovaných ľudí podľa neho zomrela pri delostreleckých útokoch.

Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac Putinov kuchár hľadá vojakov medzi väzňami

OSN chce vyslať monitorovací tím

Vyhodnotiť situáciu na mieste plánuje OSN, ktorá chce do Iziumu vyslať monitorovaciu misiu. „Plánujú tam ísť, aby zistili viac o tom, čo sa tam mohlo stať,“ uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Elizabeth Throssellová. Throssellová označila správy o masových hroboch v Iziume za „šokujúce“.

„Je dôležité, aby sme zistili okolnosti smrti ľudí pochovaných v týchto kolektívnych hroboch,“ povedala s tým, že experti OSN chcú tiež zistiť, či išlo o vojakov alebo civilistov.

Izium v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dobyla späť ukrajinská armáda minulý týždeň pri svojej protiofenzíve. Pod kontrolou ruských síl bolo toto strategické mesto od marca. V stredu oslobodený Izium navštívil Zelenskyj a zúčastnil sa tam vztyčovania ukrajinskej vlajky.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #masový hrob #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Izium