Kirgizsko a Tadžikistan uzavreli prímerie, lídri nariadili stiahnutie vojakov z pohraničia

Prezidenti Kirgizska a Tadžikistanu Sadyr Žaparov a Emomali Rachmon nariadili jednotkám svojich krajín, aby sa stiahli z oblastí v okolí spoločnej hranice. Urobili tak po tom, ako bola ohlásená dohoda o prímerí, ktoré by malo ukončiť niekoľkodňové pohraničné boje medzi oboma postsovietskymi stredoázijskými republikami.

16.09.2022 16:02
kirgizsko tadžikistan Foto: ,
Kirgizskí dobrovoľníci pred budovou vlády. 16- september 2022
debata (1)

Žaparov a Rachmon absolvovali v piatok spoločné stretnutie, ktoré sa uskutočnilo na okraji summitu Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) v Uzbekistane, informuje agentúra AFP.

„Najvyšší činitelia oboch krajín sa dohodli, že dajú zodpovedným orgánom pokyn dodržiavať prímerie a stiahnuť vojakov a techniku z línie kontaktu,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie kirgizského prezidenta.

Pohraničné boje, do ktorých obe strany nasadili aj ťažké zbrane, vrátane tankov a mínometov, si vyžiadali už najmenej tri obete na životoch a desiatky zranených.

Prímerie, ktoré dohodli poprední bezpečnostní činitelia Kirgizska a Tadžikistanu, vstúpilo do platnosti o 16.00 h miestneho času (12.00 h SELČ), uviedla kirgizská pohraničná stráž. Bezprostredne neboli informácie o tom, či sa dohodnuté prímerie aj dodržiava.

Zrážky na 1000 kilometrov dlhých spoločných hraniciach týchto dvoch bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii sú pomerne časté, avšak zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať, analyzuje Reuters. Dodáva však, že vlani viedli takmer k vypuknutiu rozsiahlejšieho vojenského konfliktu.

V oboch krajinách, ktoré majú blízke vzťahy s Moskvou, sa nachádzajú vojenské základne Ruska, ktoré tento týždeň vyzvalo Tadžikistan a Kirgizsko na ukončenie vojenskej konfrontácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kirgizsko #Tadžikistan