Biden sa stretol s príbuznými Američanov, ktorí sú vo väzení v Rusku

Americký prezident Joe Biden sa v piatok stretol s príbuznými basketbalistky Brittney Grinerovej a ďalšieho Američana Paula Whelana, ktorí boli obaja odsúdení v Rusku a odpykávajú si tam tresty vo väzení, informovala agentúra AFP.

17.09.2022 07:06
debata (7)

Biden sa najskôr stretol so sestrou uväzneného muža Elizabeth Whelanovou a neskôr absolvoval stretnutie s Cerelle Grinerovou, manželkou americkej basketbalistky.

Ruský súd začiatkom augusta odsúdil Grinerovú na deväť rokov odňatia slobody po tom, čo ju uznal za vinnú z pašovania a prechovávania drog. Právnici basketbalistky vtedy uviedli, že sa plánujú odvolať proti „nezmyselnému“ rozsudku, ktorý Biden označil za neakceptovateľný.

Športovkyňu zadržali vo februári tohto roka na moskovskom letisku Šeremetievo, keď jej v batožine našli náplne s konopným olejom.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby už skôr oznámil, že americká vláda vyvíja úsilie s cieľom zabezpečiť prepustenie Grinerovej. Moskva v auguste oznámila, že je pripravená rokovať o výmene väzňov, ktorá by zahŕňala aj túto basketbalistku, pripomína AFP.

Bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Whelana zatkla Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. V roku 2020 bol odsúdený na 16 rokov odňatia slobody za špionáž. Whelan od začiatku všetky obvinenia odmieta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA