Putin: Rusko má dosť zdrojov, aby plnilo úlohu sprostredkovateľa v arménsko-azerbajdžanskom konflikte

Ruský prezident Vladimír Putin povedal, že Rusko má aj napriek konfliktu na Ukrajine dosť zdrojov na to, aby plnilo úlohu sprostredkovateľa v arménsko-azerbajdžanskom konflikte a udržalo svoj vplyv v regióne. Jerevan je ale s reakciou Ruska nespokojný.

17.09.2022 12:40 , aktualizované: 21:57
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane 16. septembra 2022
debata (35)

Arménsko a Azerbajdžan v stredu večer uzavreli prímerie, ktoré zatiaľ prerušilo najväčší stret medzi oboma krajinami od roku 2020. Celkový počet obetí bojov, ktoré začali v pondelok, na oboch stranách presiahol 200.

Rusko je vojenským partnerom Arménska, usiluje sa ale aj o priateľské vzťahy s Azerbajdžanom. „Vďaka vplyvu Ruska bol konflikt lokálny. Dúfam, že to tak bude aj ďalej,“ povedal v piatok Putin novinárom na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane.

Arménsko v utorok požiadalo Rusko a Moskvou vedenú Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, aby stretom zabránilo. Organizácia do oblasti vyslala analytický tím.

„Sme veľmi sklamaní,“ povedal v rozhovore národnej televízii predseda arménskeho parlamentu Alen Simonjan. „Rozhodne to nenaplnilo naše očakávania. Očakávame od našich ruských partnerov hmatateľnejšie kroky,“ dodal a prirovnal organizáciu k „pištoľu, ktorý nestrieľa“.

Putin v piatok o stretoch telefonicky hovoril s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktorý tiež hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, uviedol Jerevan.

Azerbajdžan Čítajte viac Arménsko hlásil najmenej 135 vojakov zabitých v bojoch s Azerbajdžanom

Pelosiová pricestovala do Arménska, chce vyjadriť podporu stabilite regiónu

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pricestovala v sobotu do Arménska. Jej návšteva sa koná len niekoľko dní po tom, ako boje v pohraničí Arménska s Azerbajdžanom ohrozili snahy Západu o dosiahnutie trvalého mieru medzi týmito úhlavnými nepriateľmi.

Boje, ktoré boli najzávažnejšie od vojny v roku 2020, vypukli v utorok a vyžiadali si životy 215 ľudí. Vo štvrtok bolo uzavreté prímerie.

Pelosiová uviedla, že jej návšteva „je symbolom pevného záväzku Spojených štátov k mierovému, prosperujúcemu a demokratickému Arménsku a k stabilnému a bezpečnému kaukazskému regiónu“. Pelosiová je najvyššou predstaviteľkou USA, ktorá pricestovala do Arménska od vyhlásenia jeho nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Jej trojdňová návšteva „zohrá významnú úlohu pri zaistení našej bezpečnosti“, povedal novinárom pred jej príchodom predseda arménskeho parlamentu Alen Simonjan.

K najnovšej eskalácii v arménsko-azerbajdžanskom pohraničí došlo v čase, keď najbližší spojenec Jerevanu – Rusko – už siedmy mesiac vedie vojnu proti Ukrajine.

Keďže februárová invázia ruskej armády na Ukrajinu má za následok čoraz väčšiu izoláciu Ruska na svetovej scéne, vedúcu úlohu pri sprostredkúvaní normalizácie arménsko-azerbajdžanských vzťahov prevzala Európska únia. Analytici však uviedli, že tohtotýždňové obnovenie bojov do značnej miery zmarilo snahy Západu priblížiť Baku a Jerevan k mierovej dohode.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Vladimir Putin #Arménsko