V Belehrade sa napriek úradnému zákazu konal pochod za práva komunity LGBTQ

Aktivisti na podporu práv sexuálnych menšín sa v sobotu podvečer vydali na pochod ulicami Belehradu. Ich akcia sa konala napriek predchádzajúcemu oficiálnemu zákazu Europrideu srbskými úradmi.

17.09.2022 21:07
LGBTI / LGBTQ / Dúha / Foto: ,
Účastníci pochodu na podporu práv sexuálnych menšín v Belehrade 17. septembra 2022
debata (12)

Situáciu v Belehrade monitorovala polícia, ktorá sa účastníkov pochodu LGBTQ snažila oddeliť od ľudí zhromaždených na výzvy pravicových radikálov. Zadržaných bolo niekoľko desiatok ľudí.

K účastníkom pochodu EuroPride sa podľa srbských médií pripojili viacerí diplomati, poslanci Európskeho parlamentu, ako aj ďalší európski a medzinárodní lídri.

Podľa webu Euronews Srbija sa na pochode zúčastnila aj partnerka srbskej premiérky Any Brnabičovej. Organizátori pochodu vyjadrili nádej, že podujatie LGBTQ sa zaobíde bez násilia, pričom uviedli, že od srbskej premiérky dostali záruky, že podujatie sa môže uskutočniť podľa plánu a účasť na ňom bude bezpečná.

Zaznamenaných však bolo niekoľko menších incidentov, pri ktorých pravicoví radikáli, ktorí sa zišli na protidemonštrácii, hádzali fľaše do policajtov snažiacich sa izolovať prívržencov oboch táborov. Demonštranti zaútočili aj na novinárov agentúry Tanjug. Podľa tohto webu bolo za narušovanie poriadku v uliciach Belehradu zadržaných už najmenej 31 osôb.

Srbské úrady začiatkom tohto týždňa zakázali pochod EuroPride v uliciach Belehradu – práve s odvolaním sa na riziko zrážok s krajne pravicovými aktivistami. K tomuto zákazu došlo len niekoľko dní po tom, ako sa tisíce ľudí zúčastnili na demonštrácii proti jeho konaniu. Motorkárske gangy, pravoslávni kňazi a veriaci i krajne pravicoví nacionalisti na tejto demonštrácii požadovali zrušenie EuroPride.

Členovia združenia organizátorov European Pride vybrali hlavné mesto Srbska za miesto konania každoročného podujatia pred tromi rokmi – v nádeji, že bude predstavovať veľký prelom pre slovanskú krajinu, ktorá je tradične konzervatívna a silne ovplyvnená pravoslávnou cirkvou.

Manželstvá homosexuálov nie sú v Srbsku právne uznané a homofóbia je tam stále hlboko zakorenená napriek určitému pokroku, ktorý sa v posledných rokoch dosiahol pri znižovaní diskriminácie.

Belehradské pochody Pride v roku 2001 a v roku 2010 boli poznačené násilím a výtržnosťami rozpútanými pravicovými radikálmi. Od roku 2014 sa sprievod organizuje pravidelne a bez výraznejších nepokojov, ale vždy za asistencie polície.

Srbsko / Belehrad / LGBT / EuroPride / Čítajte viac Tisíce ortodoxných kresťanov protestovali v Belehrade proti konaniu akcie EuroPride
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #LGBTI+