207. deň: Zelenskyj: Mučenie bolo bežnou praxou. Trump: Za mňa by vojna nebola

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada potrestanie všetkých, ktorí mučili Ukrajincov. Exprezident USA Donald Trump vyhlásil, že za neho by vojna na Ukrajine nebola.

18.09.2022 06:50 , aktualizované: 22:12
vojna na Ukrajine, dobrovoľníci Foto: ,
Dobrovoľníci sa v sobotu 17. septembra 2022 zúčastňovali na výcviku blízko Kyjeva na Ukrajine. Niektorí dobrovoľníci sa prihlásili do čečenskej jednotky, ktorá bojuje po boku ukrajinskej armády.
debata (633)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 207. deň

VIDEO: Zajali sme americký transportér M113, pochválili sa Rusi.

Video

22:12 Členovia ruskej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv, pôsobiacej pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie, žiadajú vysvetlenie nasadenia odsúdených osôb do bojových operácií ruskej armády na Ukrajine.

Vo svojej žiadosti sa členovia rady odvolávajú na informácie, ktoré zverejnili viaceré prokremeľské televízne kanály. Ruské televízie priniesli reportáže o mužoch odsúdených na nepodmienečné tresty väzenia, ktorí boli nasadení do bojov na Ukrajine.

Signatári výzvy pripomínajú, že väzňa, ktorý si neodpykal celý trest, je možné prepustiť len na základe milosti udelenej prezidentom, vyhlásením amnestie schválenej parlamentom, prípadne zmenou trestu na podmienečný, o čom rozhoduje súd.

Autori dovolania žiadajú teraz generálneho prokurátora, aby „vysvetlil, na základe čoho sú tieto osoby prepustené z výkonu trestu – ak sú tieto informácie pravdivé“. Prvé správy o tom, že do vojny na Ukrajine boli nasadení aj odsúdení, ktorým za to ponúkali peniaze a amnestiu, sa objavili už v júli.

Na federálnej úrovni sa ruské úrady k týmto obvineniam nevyjadrili a neodpovedali ani na otázky médií. Regionálne oddelenia federálnej väzenskej služby označili správy o nábore väzňov za dezinformácie a nezmysly.

Pred pár dňami sa však na rôznych sociálnych sieťach objavilo video, na ktorom muž nápadne podobný oligarchovi Jevgenijovi Prigožinovi agituje v jednej z ruských väzníc, aby sa väzni pridali k súkromnej polovojenskej organizácii známej ako Vagnerova skupina. V uniknutom videu Prigožin, známy aj pod prezývkou Putinov kuchár, ponúka väzňom slobodu výmenou za šesť mesiacov služby v žoldnierskej organizácii spájanej s jeho menom. (tasr)

Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac Putinov kuchár hľadá vojakov medzi väzňami

21:08 Pri ostreľovaní obce Strileča v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny dostala zásah aj psychiatrická liečebňa. Zahynuli pritom štyria zdravotníci a zranenia utrpeli dvaja pacienti, informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Vo svojom statuse na platforme Telegram Synehubov spresnil, že zdravotnícke zariadenie „bolo v procese evakuácie a zdravotnícky personál odvážal pacientov z objektu, ktorý bol pod silnou paľbou“. Synehubov napísal, že areál liečebne ostreľovali ruské jednotky. Charkovská oblasť, na ktorej území sa nachádza aj obec Strileča, sa rozprestiera v tesnej blízkosti hraníc s Ruskom. Z akého územia bola obec ostreľovaná, Synehubov neuviedol. Dodal, že zo 600 pacientov sa ich podarilo evakuovať len 30. (tasr)

18:23 Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení. Incident sa odohral v sobotu neďaleko ukrajinského mesta Záporožie, v lokalite vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od frontovej línie.

Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt. „Prvýkrát v živote som nevedel, kam mám utekať. Pretože nestačí utekať, musíte vedieť kam,“ povedal kardinál poľského pôvodu, ktorý z pozície pápežského almužníka získava pre Vatikán financie, napr. aj z milodarov či lotérie, a má na starosti aj charitatívnu pomoc.

Krajewski dodal, že v kritickej situácii im pomohol vojak z ich sprievodu, ktorý vedel, kde presne sa nachádza najbližší kryt. Dovezená humanitárna pomoc a potraviny je určená pre asi 4-tisíc ľudí, ktorým sa z danej oblasti odtiaľ z rôznych dôvodov neevakuovali.

Súčasťou zásielky boli aj pápežom Františkom požehnané ružence, ktoré si civilisti a vojaci – podľa Krajewského – rozdali a mnohí si ich – bez ohľadu na svoje vierovyznanie – ihneď zavesili na krk. Krajewski je na Ukrajine v mene pápeža Františka. V programe mal návštevu miest Odesa, Žytomyr, Charkov i iných lokalít na východe Ukrajiny.

Cieľom cesty je „navštíviť a podporiť rozličné komunity veriacich, kňazov a rehoľníkov, ako aj ich biskupov, ktorí už viac než 200 dní zostávajú na miestach svojej služby i napriek vojnovým nebezpečenstvám,“ informoval web Vatican News.

Ruská armáda aj v noci na nedeľu opäť ostreľovala viaceré mestá a obce na Ukrajine. Britské ministerstvo obrany v súvislosti s tým vo svojej pravidelnej zvodke varovalo, že Rusko pravdepodobne zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, keďže na bojiskách Ukrajiny zažíva porážku. (onet.pl, vaticannews.va, ap, tasr)

17:56 Kontingent 250 ukrajinských vojakov pôsobiacich v mierovej misii OSN v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa vrátil do vlasti, aby sa zapojil do boja proti ruským silám.

Po ohlásení stiahnutia ukrajinskej leteckej jednotky v marci diplomati varovali, že misia OSN v KDR bude mať vážny nedostatok vrtuľníkov. Tie sú dôležité pri boji proti povstaleckým skupinám v hustých lesoch východnej časti rozľahlej africkej krajiny. Osem ukrajinských helikoptér tvorilo približne tretinu letky, ktorou disponuje stabilizačná misia MONUSCO.

Ukrajina od začiatku invázie Ruska vo februári už stiahla svojich vojakov z ďalších mierových misií svetovej organizácie, v ktorých pôsobili. Misia OSN v KDR je v poslednom čase pod značným tlakom. Čelí kritike za to, že neurobila dosť pre obnovenie mieru na východe krajiny, kde početné ozbrojené skupiny tri desaťročia zabíjajú, znásilňujú a drancujú bohaté nerastné zdroje regiónu ako zlato a diamanty.

V júli pri protestoch proti tejto misii zahynulo 36 ľudí vrátane štyroch príslušníkov modrých prílb. Misia MONUSCO by sa po 22 rokoch mala skončiť, no termín zatiaľ nebol stanovený. Je to jedna z najväčších a najnákladnejších z 12 mierových misií OSN. (tasr)

11:59 Ukrajinskí zdravotníci môžu zadarmo absolvovať online jazykové kurzy slovenčiny. Začali sa 5. septembra, doposiaľ sa na ne prihlásilo 125 zdravotníkov. Zabezpečila im ich Medzinárodná asociácia lekárov a zdravotníkov na Slovensku, informovala Alona Kurotová z asociácie.

Zdravotníci absolvujú slovenčinu v štyroch fázach prípravy. „Začnú so základnou a neskôr všeobecnou slovenčinou, potom absolvujú lekársku slovenčinu a na záver slovenskú legislatívu a prípravu na skúšku,“ ozrejmila.

Celý set kurzov má podľa nej hodnotu tisíc eur pre jedného lekára. Kurotová zdôraznila, že sa naň môžu prihlásiť aj zdravotníci, ktorým ešte na Slovensku neuznali diplom. „Desiatkam lekárov z Ukrajiny sa zvýšila šanca, že spravia skúšky a pomôžu podvyživenému slovenskému zdravotníctvu,“ skonštatovala.

V tejto súvislosti poukázala, že sa znížili poplatky za odborné skúšky. „Kým doteraz platili lekári 780 eur a zubári 1 180 eur, poplatok klesol na jednu úroveň – 500 eur,“ priblížila. Koncept odborných skúšok a dočasnej odbornej stáž by sa mal podľa nej ešte zmeniť, aby sa vstup zahraničných lekárov do slovenského zdravotníctva ešte viac uľahčil. (tasr)

10:29 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v sobotu 17. septembra na vstupe na Slovensko 3 515 osôb. O dočasné útočisko požiadali traja žiadatelia. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v sobotu 3 799 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine 24. februára prekročilo 809 192 osôb, udelených bolo 94 021 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali 578 156 osôb. (si­ta)

10:07 Rusi vykonávajú nezmyselné ofenzívne operácie okolo Donecka a Bachmutu na východe Ukrajiny, namiesto toho, aby sa sústredili na obranu proti postupujúcej ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti. Uviedol to v noci na nedeľu americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojom hodnotení vývoja ruskej vojny na Ukrajine.

Vojna na UA / Vojak / Armáda / Čítajte viac Americkí vojenskí experti: Rusi na Ukrajine vykonávajú nezmyselné ofenzívne akcie

8:35 Austrália nezakáže ruským turistom vstup do krajiny v rámci sankcií súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Uviedol to v nedeľu austrálsky minister obrany Richard Marles, informovala agentúra Reuters.

Od začiatku konfliktu Austrália uvalila sankcie na stovky ruských občanov a firiem vrátane väčšiny ruského bankového sektora. Dodala tiež obranné vybavenie a humanitárne zásoby Ukrajiny, pričom zakázala vývoz oxidu hlinitého a hliníkových rúd vrátane bauxitu do Ruska.

Marles po otázke, či Austrália tiež zakáže vstup ruským turistom, zdôraznil, že sankcie sú zamerané voči vládu Ruska, nie občanom tejto krajiny. „V súčasnosti o takomto niečom neuvažujeme,“ povedal minister a vicepremiér pre televíziu ABC.

Odmietol sa tiež vyjadriť k tomu, či Austrália poskytne Ukrajine po nedávnej žiadosti jej veľvyslanca ďalšie vozidlá Bushmaster a obrnené transportéry. Doplnil však, že Austrália je „jedným z najväčších poskytovateľov vojenskej pomoci Ukrajine mimo NATO“.

7:00 Americký exprezident Donald Trump sa počas svojich vystúpení v rámci kampane Save America (Zachráňme Ameriku) dotkol aj situácie na Ukrajine. „Teraz je vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, v ktorej potenciálne zomierajú státisíce ľudí, ale nikdy by sa to nestalo, keby som bol vaším prezidentom,“ vyhlásil Trump podľa pravicovej káblovej siete Newsmax. Viní za to demokratov, ktorí podľa neho zmanipulovali voľby a prezidentom sa stal Joe Biden.

Ruská agentúra TASS tiež cituje z jeho vystúpenia, ktoré prenášala Newsmax – v ňom uviedol, že Nemecko nemá alternatívu za ruské energie, čo môže viesť ku kolapsu. „Nemecko sa teraz vracia k uhliu, k starým metódam, ale nemajú na výber. Zostanú bez krajiny,“ povedal na zhromaždení svojich priaznivcov v Ohiu.

Trump podľa agentúry tiež povedal, že keď bol ešte prezidentom USA, poslal vtedajšej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej bielu vlajku so slovami „ak získavate 72 % svojich energetických zdrojov z Ruska, tak tu je biela vlajka, aby ste sa mohli rýchlo vzdať“.

6:50 V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našlo v rôznych mestách a obciach desať mučiarní, povedal v nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil zistiť totožnosť všetkých, ktorí takéto zlo na Ukrajine páchali.

„Mučenie bolo na okupovanom území rozšírenou praxou,“ tvrdil Zelenskyj. Ako príklad uviedol železničnú stanicu v obci Kozača Lopaň, v ktorej pivnici takzvanej ľudovej milície mučili Ukrajincov elektrickým prúdom.

Na prípad v sobotu upozornila aj prokuratúra Charkovskej oblasti, podľa ktorej na stanici dochádzalo k „neľudskému mčeniu“. Okupanti použili starý ruský poľný telefón s generátorom, na ktorý pripojili elektrické káble, ktorých konce pritlačili na vypočúvané obete. Vyšetrovatelia už „identifikovali jednotlivcov, ktorí pracovali pre predstaviteľov agresora a prebiehajú opatrenia na ich trestné stíhanie“, napísala prokuratúra.

Zelenskyj v prejave tiež uviedol, že pokračujú práce na provizórnom pohrebisku v Izjume, kde sa našlo na 450 tiel. Do sobotňajšieho večera odborníci exhumovali z hromadného hrobu 59 tiel, z toho bolo 17 vojakov a 16 mužov a 27 žien z radov civilistov. Väčšina z nich nesie podľa znalcov stopy násilnej smrti, uviedol na Telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Český minister zahraničia Jan Lipavský v sobotu vyzval v súvislosti so správami o náleze hromadných hrobov v Izjume na rýchle ustanovenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý bude pracovať na stíhaní tejto agresie.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok oznámil, že do Iziumu hodlá vyslať monitorovací tím, aby preveril tvrdenia ukrajinských orgánov o nájdení masových hrobov po vytlačení ruských jednotiek z danej oblasti.

© Autorské práva vyhradené

633 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine