Drsné počasie. Aljaške hrozia veľké záplavy, Japonsko očakáva supertajfún

Západ Aljašky zasiahla v sobotu silná búrka, na Japonsko udrie v nedeľu tajfún v južných častiach ostrova Kjúšú.

18.09.2022 08:05
Aljaška, vlny, počasie Foto: ,
Vlny z Beringovho mora v piatok 16. septembra 2022 v Nome na Aljaške sa rozbíjali na móle.
debata

Západ Aljašky zasiahla v sobotu silná búrka, ktorá na mnohých miestach spôsobila záplavy a vyhnala ľudí do vyššie položených miest. Informovala o tom agentúra AP. Búrka je zvyškom tajfúnu Merbok, ktorý ovplyvnil počasie aj v tak vzdialenej oblasti, ako je Kalifornia.

Prívaly vody v niektorých obciach na Aljaške oddeľovali domy od základov, v mestečku Nome povodeň odniesla dom, ktorý sa zarazil až o most.

VIDEO: Studený víkend. Môže byť po ňom ešte zimšie?

Video

Extrémne počasie si podľa dostupných informácií nevyžiadalo žiadnych zranených, uviedli miestne úrady, ktoré varovali, že niektoré miesta môžu postihnúť najhoršie záplavy za posledných 50 rokov. V osade Golovin sa hladina mora dostala 3,3 metra nad svoju bežnú úroveň pri prílive a zaplavila väčšinu domov v jej spodnej časti. Ľudia sa schovali na kopci v kancelárii správy domorodej komunity. Inde sa ľudia ukryli v škole a podelili sa o nedávno ulovené a spracované losie mäso.

V severnej Kalifornii meteorológovia upozorňujú, že víchor môže lámať vetvy alebo vyvracať oslabené stromy. Očakáva sa aj dážď. Ten by privítali hasiči, ktorí sa snažia zlikvidovať požiar na úpätí pohoria Sierra Nevada, starosť im ale robí víchrica. Takzvaný Mosquito Fire je najväčší požiar, aký sa v Kalifornii tento rok rozhorel.

Japonsko sa pripravuje na supertajfún Nanmadol

Mimoriadne silný tajfún Nanmadol podľa varovania japonských meteorológov udrie v nedeľu v južných častiach ostrova Kjúšu. Úrady vyzvali takmer tri milióny obyvateľov, aby sa evakuovali.

Japonský meteorologický ústav (JMA) vydal pre prefektúru Kagošima zriedkavé „špeciálne varovanie“, ktoré sa vydáva len vtedy, keď sa predpovedajú podmienky, aké sa vyskytujú raz za niekoľko desaťročí, informuje tlačová agentúra AFP.

Ide o vôbec prvú osobitnú výstrahu vydanú mimo prefektúry Okinava, ktorá pozostáva z menších, odľahlých ostrovov vo Východočínskom mo­ri.

Vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 270 km/h, v niektorých oblastiach môže v priebehu 24 hodín spadnúť 500 mm zrážok. Daný región môže čeliť „bezprecedentnému“ nebezpečenstvu v dôsledku silného vetra, prívalových dažďov a vysokých vĺn.

„Je potrebná maximálna opatrnosť. Ide o veľmi nebezpečný tajfún. Vietor bude taký prudký, že niektoré domy sa môžu zrútiť,“ povedal novinárom predstaviteľ JMA, pričom upozornil aj na riziko záplav a zosuvov pôdy.

Podľa webovej stránky amerického veľvyslanectva v Japonsku má supertajfún Nanmadol potenciál stať sa jednou z najväčších búrok, aké zasiahli túto krajinu za uplynulých 70 rokov.

Kjúšu je najjužnejší zo štyroch ostrovov, ktoré tvoria hlavnú časť Japonska, a má viac ako 13 miliónov obyvateľov.

Očakáva sa, že po dosiahnutí pevniny sa tajfún otočí na severovýchod a bude postupovať cez stredné Japonsko smerom na Tokio. Podľa meteorológov si Nanmadol zachová veľkú časť svojej sily aj po dosiahnutí pevniny, dopĺňa stanica BBC News.

Nanmadol môže byť horší ako tajfún Čebi v roku 2018, pri ktorom zahynulo 14 ľudí, aj ako tajfún Hagibis, ktorý v roku 2019 spôsobil rozsiahle výpadky elektriny.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Japonsko #Aljaška