Plačúcu Britániu čaká pohreb storočia

Toto storočie je ešte len vo svojej prvej štvrtine, ale je jasné, že posledná rozlúčka so zosnulou britskou panovníčkou Alžbetou II. bude jedným z najvýznamnejších pohrebov 21. storočia. A nedá sa vylúčiť, že najväčším za celých sto rokov.

18.09.2022 12:44
Britain Royals Enduring Ritual Foto:
Kráľ Karol III. drží vígíliu pri rakve zosnulej kráľovnej Alžbety II.
debata (16)

V Británii sa v pondelok uskutoční prvý štátny pohreb od roku 1965. Vtedy ho pripravili legendárnemu expremiérovi Winstonovi Churchillovi, ktorý zomrel vo veku 90 rokov. Alžbeta, kráľovná-matka (matka Alžbety II.), princezná Diana či bývalá predsedníčka vlády Margaret Thatcherová mali oficiálny pohreb so štátnymi poctami, pripomenula stanica BBC.

Na poslednej rozlúčke sa zúčastní takmer sto prezidentov a premiérov a viac ako dvadsať monarchov. Je pravdepodobné, že v takom počte sa lídri z celého sveta na jednom mieste ešte nikdy nestretli. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová. Šéf Bieleho domu Joe Biden prišiel do Londýna už v sobotu večer.

Niektorí prezidenti pozvánku nedostali. Platí to o lídroch Ruska, Bieloruska, Barmy, Sýrie, Venezuely a Afganistanu. Irán, Nikaragua a Severná Kórea môžu byť zastúpené len na úrovni veľvyslancov. Do Londýna nepriletí pápež František, pretože má zdravotné problémy.

Vigília v paláci

Možnosť pokloniť sa pred rakvou Alžbety II. využili státisíce Britov. Rakvu vystavili v stredu vo Westminsterskej sále rovnomenného paláca, kde sídli parlament. Osem vnúčat zosnulej kráľovnej tam v sobotu večer mlčky držalo vigíliu pri jej rakve. Princovia William a Harry, synovia nového kráľa Karola III., mali oblečené vojenské uniformy.

V piatok večer si rovnakým spôsobom uctili pamiatku zosnulej panovníčky jej štyri deti. Na žiadosť kráľa si obliekol uniformu aj princ Harry, prvýkrát od roku 2020, keď sa vzdal svojich povinností v monarchii. „Od úmrtia kráľovnej sa Harry vždy na verejnosti objavoval v civilnom obleku, hoci odslúžil dva turnusy v Afganistane,“ podotkla BBC.

Tichej spomienky pri rakve sa zúčastnili aj deti princeznej Anny, Zara Tindallová a Peter Philips, dcéry princa Andrewa, princezné Beatrice a Eugenie, a dve deti princa Edwarda, Louis a James.

Tradícia vigílie princov vznikla v roku 1936 po úmrtí kráľa Juraja V. Pri úmrtí panovníka Juraja VI. v roku 1952 sa tento obrad nekonal, pretože kráľ nemal mužského potomka, ale dve dcéry. V piatok sa prvýkrát vigílie – doteraz určenej výhradne princom – zúčastnila aj princezná, Alžbetina dcéra Anne.

Princ Harry absolvoval vigíliu vo vojenskej...
Princ Harry na vigílii na pamiatku kráľovnej...
+12Lady Louise Windsor a princezná Eugenie...

Bolo to prvýkrát v histórii, čo sa vigílie zúčastnili aj vnúčatá zosnulého člena kráľovskej rodiny. Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov vo svojom škótskom vidieckom sídle Balmoral.

Ojedinelá žena vo svete mužov

Camilla, kráľovná-manželka kráľa Karola III., vzdala poctu zosnulej britskej panovníčke Alžbete II. za to, že si sama vydobyla postavenie ojedinelej ženy vo svete, ktorému dominujú muži. Vo svojom prvom verejnom vyjadrení po kráľovninej smrti ďalej uviedla, že pre panovníčku, ktorá zdedila trón v roku 1952, keď mala iba 25 rokov, to muselo byť veľmi náročné. „Bola súčasťou nášho života odjakživa. Navždy si budem pamätať jej úsmev, ten je nezabudnuteľný,“ zdôraznila Camilla.

Princ Charles (Karol III.) sa s ňou zosobášil v roku 2005 po dlhodobom ľúbostnom vzťahu. Dlhé roky sa stretávala s nevôľou mnohých Britov, ktorí ju vinili z rozpadu jeho prvého manželstva s princeznou Dianou. V súčasnosti je ich postoj k nej zmierlivejší.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #pohreb #úmrtie