Putin vyzval Kirgizsko a Tadžikistan, aby nestupňovali pohraničný konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s lídrami Kirgizska a Tadžikistanu po ozbrojených zrážkach na hranici oboch stredoázijských krajín. Vyzval ich, aby zamedzili ďalšej eskalácii, oznámil v nedeľu Kremeľ.

18.09.2022 14:10
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (12)

„Vladimir Putin vyzval (obe) strany, aby zabránili ďalšej eskalácii a podnikli kroky na čo najskoršie vyriešenie situácie výlučne mierovými, politickými a diplomatickými prostriedkami,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Ruský líder podľa oznámenia tiež potvrdil, že Moskva je pripravená poskytnúť podporu na zaistenie stability v oblasti kirgizsko-tadžických hraníc.

Kirgizské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu informovalo, že počet obetí pohraničných zrážok sa v tejto krajine zvýšil na najmenej 36, pričom ďalších 129 ľudí utrpelo zranenia. Pohraničný konflikt si podľa oficiálnych vyhlásení oboch krajín vyžiadal 71 obetí na životoch.

Bojujúce strany sa v piatok dohodli na prímerí. Prezidenti Tadžikistanu a Kirgizska Emomali Rachmon a Sadyr Žaparov sa následne stretli na summite v Uzbekistane. Len niekoľko hodín neskôr sa však obe republiky začali opätovne obviňovať z obnovenia paľby.

Noc na nedeľu podľa kirgizskej pohraničnej stráže prebehla „bez incidentov“. Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu vyzval predstaviteľov oboch krajín, aby „rokovali o trvalom prímerí“.

Potýčky na 970 kilometrov dlhých spoločných hraniciach týchto dvoch stredoázijských republík sú pomerne časté. Zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať, vlani však viedli k takmer úplnej vojne a zahynulo pri nich približne 50 ľudí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kirgizsko #Tadžikistan