208. deň: Zelenskyj chce späť celý Donbas aj Krym. Americký generál vyzýva na ostražitosť

Ukrajina musí byť podľa Volodymyra Zelenského slobodná celá a tak chystá ďalšie etapy protiofenzívy. Najvyššie postavený americký generál Mark Milley odporúča americkým vojakom ostražitosť, lebo nie je jasné, ako sa Rusko zachová vzhľadom na svoje terajšie neúspechy.

19.09.2022 05:40 , aktualizované: 22:33
vojna na Ukrajine, tank Foto: ,
Ukrajinskí vojaci stoja na zničenom ruskom tanku v dobytej oblasti neďaleko hraníc s Ruskom v Charkovskej oblasti na Ukrajine, v sobotu 17. septembra 2022.
debata (1061)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 208. deň
  • Protiofenzíva bude pokračovať, sľúbil Zelenskyj
  • Ruská armáda útočila na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň

VIDEO: Zajali sme americký transportér M113, pochválili sa Rusi.

Video

22:33 Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Denis Pušilin a jeho náprotivok v Luhanskej ľudovej republike (LNR) Leonid Pasečnik dnes uviedli, že na základe výziev občanov chcú spolupracovať na referendách o pripojení oboch separatistických útvarov na východe Ukrajiny k Rusku. Pripravení ísť hlasovať sú podľa okupačnej správy aj ľudia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámila ruská agentúra TASS. Podľa agentúry DPA je výzva na usporiadanie referend známkou narastajúcej paniky medzi vedením separatistov.

Občianske komory v LNR a DNR, ktorých oficiálnou úlohou je podľa ruského vzoru sprostredkovávať štátnej moci záujmy občanov, dnes oboch lídrov vyzvali, aby „neodkladne usporiadali referendá o pripojení k Rusku“. Pušilin neskôr v telefonickom rozhovore s Pasečníkom navrhol, aby republiky v tomto ohľade „synchronizovali svoje úsilie“. Predseda občianskej komory v Luhansku Alexej Karjakin povedal, že je zatiaľ predčasné hovoriť o pevnom dátume konania referenda.

Správy o urýchlení referend o pričlenení k Rusku prichádzajú v čase ukrajinskej ofenzívy na východe krajiny, pri ktorej Kyjev od začiatku septembra získal kontrolu nad takmer celou Charkovskou oblasťou aj nad niekoľkými obcami v Luhanskej oblasti. Tú pritom ruské velenie už v júni vyhlásilo za „oslobodenú“.

21:58 Nemecko dodá Ukrajine ďalšie štyri samohybné húfnice a muníciu. Povedala to v pondelok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Lambrechtová dodala, že „v boji sa osvedčilo“ desať húfnic z Nemecka, ako aj osem ďalších, ktoré Kyjev dostal od Holandska.

„Ukrajina si tieto systémy veľmi pochvaľuje a vyjadrila želanie dostať ďalšie húfnice,“ povedala Lambrechtová. „V záujme pretrvávajúcej podpory Ukrajiny v jej odvážnom boji proti brutálnemu ruskému útoku Nemecko tejto žiadosti vyhovie,“ dodala.

21:20 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok v Moskve predvolalo veľvyslanca Kanady, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s útokmi na budovu ruskej ambasády v Ottawe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pokiaľ ide o incidenty, ruské ministerstvo uviedlo, že v jednom prípade neznáma osoba hodila na pozemok ruského veľvyslanectva v Ottawe zápalnú fľašu. Pri druhom incidente „agresívni“ demonštranti údajne zablokovali aj vchod do konzulárnej časti veľvyslanectva.

Televízia CBC News požiadala o vyjadrenie políciu v Ottawe, ruské veľvyslanectvo i kanadský rezort diplomacie, ale ich reakciu zatiaľ nemá k dispozícii.

Reportér CBC News však v areáli veľvyslanectva a jeho okolí nevidel žiadne zjavné stopy po vandalizme alebo poškodení.

20:21 Praha daruje Ukrajine 20 električiek a dva autobusy, ktoré už nepotrebuje vo svojej prevádzke. Príjemcom pomoci je charkovský mestský dopravný podnik. Uviedol to v pondelok Dopravný podnik hlavného mesta Prahy (DPP), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Darovanie vozidiel sprostredkovala kancelária pražského primátora, na ktorého sa so žiadosťou o pomoc obránil starosta Charkova Ihor Terechov.

„Vozy, ktoré už v Prahe nemôžu slúžiť cestujúcim, nájdu potrebné využitie inde. Na Ukrajine bolo mnoho električiek aj autobusov úplne zdevastovaných z dôvodu invázie nezvaného ruského diktátora. Podporujeme tak rekonštrukciu ukrajinských miest, aby sa vojnoví utečenci mohli čo najskôr vrátiť späť do svojich domovov,“ povedal pražský primátor Zdeněk Hřib.

Námestník primátora Adam Scheinherr doplnil, že Praha podporuje dopravné podniky na Ukrajine dlhodobo. Pred niekoľkými rokmi darovala električky do Mariupola.

18:19 Česko plánuje otvoriť ďalší zastupiteľský úrad na Ukrajine. Dôvodom je povojnová obnova a zákazky pre české firmy. Pre server Seznam Zprávy potvrdil tento zámer český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česi by podľa predbežného plánu mali mať pri povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny na starosti Dnepropetrovskú oblasť. Rezort zahraničných vecí chce preto zriadiť nový úrad vo východnej časti krajiny. Podľa spomínaného servera to má byť mesto Dnipro.

„V súvislosti s povojnovou rekonštrukciou Ukrajiny má ministerstvo zahraničných vecí záujem o rozšírenie diplomatickej prítomnosti v tejto krajine,“ potvrdil zámer rezortu Lipavský. Návrhy formy diplomatického zastúpenia sa podľa ministra v súčasnosti pripravujú.

„Česko si identifikovalo Dnepropetrovskú oblasť, ktorá je druhou najväčšou a najľudnatejšou z ukrajinských samosprávnych oblastí a má významný ekonomický potenciál a tradičné vzťahy s Českou republikou ako oblasť, v ktorej má zmysel sa aktívne angažovať,“ spresnil Lipavský. Záujem o účasť na povojnovej rekonštrukcii a danú oblasť má podľa neho aj český podnikateľský sektor.

17:59 Tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaj Patrušev, ktorej predsedá prezident Vladimir Putin, v pondelok počas návštevy Číny vyhlásil, že Kremeľ považuje posilnenie vzťahov s Pekingom za jeden z hlavných politických cieľov.

Ako informovala agentúra AP, Patrušev označil posilnenie komplexného partnerstva a strategickej spolupráce s Pekingom „za bezpodmienečnú prioritu ruskej zahraničnej politiky“.

Počas stretnutia s najvyšším predstaviteľom Komunistickej strany Číny Kuo Šeng-kchunom povedal, že „v súčasných podmienkach musia naše krajiny preukázať ešte väčšiu pripravenosť na vzájomnú podporu a rozvoj spolupráce“.

15:50 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny odsúdili zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na 13 rokov väzenia za vlastizradu, informovali ruské tlačové agentúry citované agentúrou AFP.

Najvyšší súd proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vyniesol rozsudok nad Dmitrijom Šabanovom, ktorý v rámci misie OBSE pôsobil ako asistent predsunutej hliadkovej základne.

Šabanov bol zadržaný v apríli a obvinený z poskytovania dôverných informácií zahraničným spravodajským službám, čím sa podľa súdu LĽR dopustil vlastizrady.

15:20 Najmenej 13 ľudí prišlo v pondelok o život v dôsledku delostreleckej paľby v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré v súčasnosti ovládajú ruské sily. Dve strely zasiahli autobusovú zastávku a obchod, ktorý sa nachádzal v jej blízkosti. Počet zranených nebol bezprostredne zná­my.

Moskvou dosadené miestne úrady z ostreľovania obvinili ukrajinskú armádu, tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, upozornila DPA.

14:50 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 54 650 ruských vojakov, pričom len za ostatný mesiac počas protiofenzívy ukrajinskej armády zahynulo zhruba 10-tisíc okupantov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2212 tankov, 4720 bojových obrnených vozidiel, 3581 vozidiel a palivových nádrží, 1313 delostre­leckých systémov, 312 odpaľovacích raketových systémov, 168 systémov protivzdušnej obrany, 217 vrtuľníkov, 251 lietadiel, 920 dronov, 238 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 125 kusov špeciálnej techniky.

14:45 Estónsko, Litva a Lotyšsko v uzavreli v pondelok svoje hranice pre väčšinu Rusov ako odpoveď na reakciu ruskej verejnosti na širokú podporu invázie Ruska na Ukrajinu.

Európska únia Čítajte viac Pobaltské štáty uzavreli svoje hranice pre ruských občanov

14:20 Tisíce vojakov z Poľska, zo Spojených štátov a z Británie sa od pondelka účastnia na vojenskom cvičení Bear 22 na východe Poľska.

Hovorca poľskej 18. mechanizovanej divízie major Przemyslaw Lipczyňski pre PAP povedal, že súčasťou cvičenia bude aj „ostrá paľba ozbrojených jednotiek“ zložených z príslušníkov armád troch zúčastnených krajín.

Paľbu spustia počas cvičenia aj poľské tanky Leopard, americké tanky Abrams a britské tanky Challenger s cieľom „posilniť interoperabilitu a spojeneckú spoluprácu“.

VIDEO: Čo dokáže Abrams?

Video

14:12 Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali päť detských obetí sexuálneho násilia zo strany vojakov ruskej armády. Deti sú vo veku od štyroch do 16 rokov.

Deti / Charkov / UA / Kupjansk / Čítajte viac Ruskí vojaci sa na Ukrajine dopúšťajú sexuálneho násilia na deťoch, tvrdí Kyjev

12:45 Kremeľ označil obvinenie, že ruské invázne jednotky spáchali vojnové zločiny na území ukrajinskej Charkovskej oblasti, za lož. Približne 450 tiel – z ktorých väčšina boli podľa ukrajinských úradov civilisti – bolo nájdených v hroboch blízko východoukrajinského Iziumu po tom, čo ukrajinská armáda vytlačila z oblasti ruských vojakov.

Izjum / Masové hroby / Čítajte viac Kremeľ poprel, že jeho armáda páchala vojnové zločiny pri Iziume

12:05 Americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková zopakovala postoj Washingtonu, že kontúry svojho víťazstva a čas a formát rokovaní s Ruskom určí Ukrajina sama. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Nie raz sme povedali a potvrdil to tu aj minister zahraničných vecí. Demokraticky zvolený líder Ukrajiny musí rozhodnúť, kedy sa začnú rokovania, ako budú pokračovať a čo predstavuje víťazstvo… Cieľom našej politiky je suverénna, demokratická a prosperujúca Ukrajina, schopná brániť sa a odradiť ruskú agresiu. Za týmto účelom podporujeme schopnosť Ukrajiny rozhodovať o svojej budúcnosti,“ dodala niekdajšia veľvyslankyňa na Slovensku.

Brinkovej sa v interview pýtali na dôvody ostatnej návštevy šéfa americkej diplomacie Anthonyho Blinkena v Kyjive, keďže predstavitelia na tejto úrovni nezvyknú cestovať bez konkrétneho a dôležitého cieľa. „Verejne aj na uzavretých stretnutiach povedal, že hlavným účelom návštevy je vyjadriť, že prezident Joe Biden neochvejne podporuje Ukrajinu,“ odpovedala veľvyslankyňa.

Naznačila, že americká administratíva a partneri diskutujú o pláne reakcie v prípade, že Rusko podnikne radikálne kroky, ako je použitie taktických jadrových zbraní.

11:45 Za pomoc a podporu Ukrajine a jej kultúre získala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) vyznamenanie Rád kňažnej Oľgy III. stupňa. O udelení ocenenia rozhodol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ocenenie jej bolo udelené za významné osobné zásluhy pri posilňovaní medzištátnej spolupráce, podpore štátnej zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny a významný prínos v šírení povedomia o ukrajinskom štáte vo svete.

11:00 Rusko a Čína sa dohodli na prehĺbení obrannej spolupráce so zameraním na vykonávanie spoločných vojenských cvičení. V pondelok to oznámila Bezpečnostná rada Ruskej federácie (SBRF), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Obe strany (Čína a Rusko) sa dohodli na ďalšej vojenskej spolupráci so zameraním na spoločné cvičenia a hliadkovanie, ako aj na posilnenie kontaktov medzi generálnymi štábmi,“ uviedla vo vyhlásení Ruská bezpečnostná rada.

Správa o prehĺbení obrannej spolupráce medzi Moskvou a Pekingom prichádza v čase, keď je tajomník SBRF Nikolaj Patrušev na návšteve Číny. Peking a Moskva v uplynulých rokoch prehĺbili spoluprácu vo viacerých oblastiach a vo februári deklarovali, že vzťahy Číny a Ruska sú „bez limitov“, pripomína Reuters.

10:19 Rusko prišlo na Ukrajine za uplynulých desať dní pravdepodobne najmenej o štyri bojové lietadlá. Celkovo ich od začiatku vojenskej invázie 24. februára stratilo už zhruba 55. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v pondelok uviedlo britské ministerstvo obrany.

Zvýšené straty sú podľa britského rezortu obrany výsledkom toho, že ruské letectvo začalo viac riskovať pri poskytovaní leteckej podpory pozemným silám počas ukrajinského protiútoku.

Ruskí piloti majú o situácii na bojisku často málo informácií, napísalo britské ministerstvo obrany. Dodalo, že pre rýchly posun frontových línii niektoré ruské lietadlá pravdepodobne „zablúdili nad nepriateľským územím do hustejších zón protivzdušnej obrany“. (tasr/reuters)

9:51 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v nedeľu 3 207 osôb. O dočasné útočisko požiadalo šesť žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v nedeľu 2 941 ľudí. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine prekročilo 812 399 osôb, udelených bolo 94 027 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali 581 097 osôb.

9:25 Ruské okupačné sily ostreľovali Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla dnes energetická spoločnosť Enerhoatom. Reaktory podľa nej neboli poškodené a pracujú normálne.

Podľa spoločnosti Enerhoatom rakety dopadli zhruba 300 metrov od reaktorov Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne a poškodili jej budovy. Útok poničil tiež neďalekú hydroelektráreň a elektrické vedenie. „V súčasnosti fungujú všetky tri bloky Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne normálne. Našťastie žiaden zo zamestnancov elektrárne nebol zranený,“ píše Enerhoatom na telegramovom účte, kde tiež zverejnil snímky, ktoré sú podľa neho z miesta. Na niektorých je vidieť kráter v zemi, na ďalších rozbité okná budov.

Ukrajinský prezident Zelenskyj na rovnakej platforme publikoval video, na ktorom je vidieť explózie.

V noci na dnes ruské okupačné sily tiež vykonali raketový útok na mesto Záporožie, oznámil náčelník oblastnej vojenskej správy Oleksandr Staruch. Podľa neho Rusi vypálili najmenej osem striel. Starosta mesta Anatolij Kurtjev spresnil, že podľa predbežných informácií boli zasiahnuté dva objekty mestskej infraštruktúry. Informácie o prípadných obetiach sa zisťujú. (čtk)

9:00 Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruská armáda teraz snaží predovšetkým obsadiť celú Doneckú oblasť, organizovať obranu a držať dobyté územia. Generálny štáb potvrdil, že ruské sily pokračujú v ostreľovaní domov civilistov a objektov civilnej infraštruktúry. Rusko podľa neho naďalej sústreďuje svoje úsilie na pokusy plne obsadiť Doneckú oblasť, organizovať obranu a držať dobyté územia, ako aj narušiť akcie ukrajinských obranných síl v niektorých oblastiach.

Počas nedele tak údajne ruské sily ostreľovaním poničili infraštruktúru viac ako 30 sídiel, vrátane juhoukrajinských miest Mykolajiv či Záporožie. Počas uplynulého dňa ukrajinské jednotky podľa týchto informácií odrazili útoky ruských okupačných síl v oblastiach miest Mykolajivka, Vesela Dolyna a Bachmut v Doneckej oblasti. (čtk)

8:18 Ukrajinská protiofenzíva v Chersonskej oblasti napreduje. Rusi sa ju snažia spomaliť a ustúpiť do chránenejších pozícií, než aby ju zastavili alebo zatlačili späť. V najnovšej aktualizácii o tom referuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Pokračujúce ukrajinské útoky na ruské pozemné trasy cez rieku Dnipro v západnej časti Chersonskej oblasti majú čoraz väčší vplyv na ruské dodávky na pravom brehu. Najnovšie správy naznačujú nedostatok potravín a vody v Ruskom okupovanom Chersone a prinajmenšom dočasné oslabenie paľby ruského delostrelectva.

Podľa ISW na niektorých miestach frontovej línie ukrajinská armáda postúpila po tom, čo si poradila s ruskými jednotkami. V nadchádzajúcich týždňoch ukrajinské sily pravdepodobne získajú späť väčšinu západnej časti Chersonskej oblasti, ak nie celú, v prípade, ak budú pokračovať v narúšaní ruských trás a ďalej postupovať. Rusi sa v rámci riadeného ústupu snažia ustúpiť na chránenejšie pozície, aby sa vyhli chaotickému ústupu podobnému tomu, aký nedávno predviedli v Charkivskej oblasti. Podľa ISW môže byť ukrajinský postup pomalší, ak sa ruské sily zosúladia.

Ukrajinské jednotky pokračujú v posilňovaní svojich pozícií na východnom brehu rieky Oskil v Charkivskej oblasti, a to napriek snahe Ruska ich zadržať.

Donecká oblasť je v súčasnosti jediným regiónom, kde sa ruské sily stále pokúšajú viesť útočné operácie. Podľa ISW odtiaľ prichádzajú nepravidelné správy o obmedzených ukrajinských protiútokoch, no nič nenasvedčuje tomu, že Ukrajina pripravuje v oblasti rozsiahlu protiofenzívnu operáciu. (tasr)

5:45 Najvyššie postavený americký generál Mark Milley v nedeľu varoval, že zostáva nejasné, ako Rusko zareaguje na svoje neúspechy z poslednej doby na ukrajinskom bojisku. Vyzval preto amerických vojakov na zvýšenú ostražitosť. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov to uviedol pri svojej návšteve bližšie nešpecifikovanej základne v Poľsku, na ktorej pôsobia americkí vojaci.

„Vojna sa teraz pre Rusko nevyvíja dobre. Našou povinnosťou je teraz zostať v najvyššej pripravenosti a pohotovosti,“ povedal Milley vo Varšave po návšteve základne. Dodal, že nenaznačuje, že by americkí vojaci v Európe boli vystavení nejakej zvýšenej hrozbe. Ale musia byť pripravení. „Vo vojne nikdy s určitosťou neviete, čo sa bude diať ďalej,“ zdôraznil.

Agentúra Reuters poznamenala, že generálovo vyjadrenie súvisí s rizikom, že by sa situácia na Ukrajine mohla ešte viac vyhrotiť. Kým USA a štáty NATO pomáhajú Ukrajine na diaľku, Ukrajinci teraz vedú úspešnú protiofenzívu proti ruským silám. Novinári, ktorí s americkým generálom cestujú, boli požiadaní, aby nezverejnili meno základne ani jej polohu.

5:40 Vo svojom nedeľnom večernom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina získa späť celé Ruskom okupované územie na Ukrajine. „Možno sa niekomu bude zdať, že sme sa nechali sériou víťazstiev ukolísať,“ uviedol Zelenskyj s tým, že v skutočnosti ide o „prípravu“ na ďalšiu etapu protiofenzívy – znovuzískať kľúčové mestá Mariupol, Melitopol a Cherson, informuje tlačová agentúra DPA.

„Izium, Balaklija, Kupiansk a Charkovská oblasť všeobecne – to sú mestá a obce, ktoré sme oslobodili. Teraz znejú tieto slová,“ vymenoval Zelenskyj miesta, kde sa v posledných dňoch podarilo Kyjevu obnoviť kontrolu.

„Znie aj Mariupol, Melitopol a Cherson, ale budú znieť ešte častejšie a hlasnejšie, keď ich oslobodíme. Bude znieť aj Doneck, Horlivka a Luhansk. Aj Džnankoj, Jevpatorija a Jalta,“ načrtol Zelenskyj plány na znovudobytie juhu Ukrajiny, Donbasu a polostrova Krym.

„Keďže Ukrajina musí byť slobodná – jej celé územie“. Ukrajinská armáda sa nebude snažiť dobyť späť len územie, ktoré ovládala pred začiatkom ruskej invázie, ale aj územie na Donbase a Kryme, ktoré je od roku 2014 v rukách proruských separatistov, povedal Zelenskyj.

Po invázii na Ukrajinu vo februári sa Rusko zmocnilo rozsiahlych oblastí na juhu a východe krajiny a v súčasnosti stále okupuje približne pätinu ukrajinského teritória.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine