Na leteckej šou v USA zomrel pri nehode lietadla československej výroby pilot

Počas leteckých závodov na západe USA zomrel v nedeľu popoludní pri nehode vojenského prúdového lietadla československej výroby pilot. Lietadlo sa zrútilo vo vysokej rýchlosti počas leteckej šou v Rene v Nevade a začalo horieť, informovala stanica NBC News.

19.09.2022 07:34
debata (9)

Rovnaké preteky sa v roku 2011 stali dejiskom obrovského nešťastia, pri ktorom zahynulo 11 osôb a desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia.

Lietadlo Aero L-29 Delfín sa zrútilo počas leteckej šou Reno Air Races za stĺpom, ktorý vyznačoval dráhu pretekov. Podľa vyjadrenia amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) stroj spadol „za rezidenčnou oblasťou“ v Rene. Identitu zosnulého pilota úrady nezverejnili. Zábery nešťastia sa objavili na platforme YouTube.

V roku 2011 zomrelo v Rene 11 ľudí, keď sa jedno z lietadiel zrútilo do diváckej zóny. Takmer 70 ďalších ľudí vtedy utrpelo zranenia.

Pôvodne vojenské cvičné lietadlo Aero L-29 Delfín vyvinuli koncom 50. rokov v Aere Vodochody, prvý exemplár vzlietol v roku 1959. V rokoch 1963 až 1974 vzniklo viac ako 3500 lietadiel, ktoré sa stali štandardným cvičným strojom armád Varšavskej zmluvy. Okrem cvičného variantu existovala aj prieskumná či akrobatická verzia. V mnohých krajinách, najmä na africkom a ázijskom kontinente, slúžili L-29 tiež ako ľahké bojovníky.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #letecká doprava