Kremeľ poprel, že jeho armáda páchala vojnové zločiny pri Iziume

Kremeľ v pondelok označil obvinenie, že ruské invázne jednotky spáchali vojnové zločiny na území ukrajinskej Charkovskej oblasti, za lož.

19.09.2022 12:43
Izjum / Masové hroby / Foto: ,
Policajný vyšetrovateľ spisuje protokol počas exhumácie tiel v lese neďaleko východoukrajinského Iziumu 17. septembra 2022
debata (80)

Približne 450 tiel – z ktorých väčšina boli podľa ukrajinských úradov civilisti – bolo nájdených v hroboch blízko východoukrajinského Iziumu po tom, čo ukrajinská armáda vytlačila z oblasti ruských vojakov.

Ukrajinský vojak používa detektor kovov na...
Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb...
+3Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň uviedol, že vyšetrovatelia na mieste našli dôkazy mučenia, vrátane tiel so zviazanými rukami, a obvinil ruské jednotky zo spáchania vojnových zločinov.

„Je to rovnaký scenár ako v Buči. Je to lož a ​​my samozrejme budeme v tomto príbehu hájiť pravdu,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý tak reagoval na otázku vo veci Zelenského vyjadrenia.

Hovorca Kremeľa pritom spomenul mesto Buča v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruské invázne jednotky stiahli na prelome marca a apríla a vzápätí odtiaľ začali prichádzať správy o masakroch civilistov ruskými vojakmi počas okupácie a tiež o nálezoch masových hrobov. Svet po oslobodení Buče šokovali fotografie mŕtvych ľudí ležiacich na uliciach.

Moskva aj vtedy zodpovednosť poprela. Peskov vtedy vyhlásil, že Kremeľ neverí videozáznamom, na ktorých je vidieť zabitých ľudí, pričom Rusko zábery označilo za podvrh. Moskva pravidelne popiera, že by sa vo svojej vojenskej agresii voči susednej krajine dopúšťala zverstiev alebo úmyselne útočila na civilistov.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Šojgu: Ruská armáda postupuje na Ukrajine pomaly, lebo berie ohľad na civilistov

Obyvatelia Iziumu pátrajú po príbuzných v provizórnom cintoríne v neďalekom lese, kde minulý týždeň začala exhumácia tiel. Väčšina tiel patrí civilistom a väčšina zatiaľ exhumovaných ľudských ostatkov nesie stopy mučenia, uviedol už predtým gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Starosta mesta Valerij Marčenko v nedeľu uviedol, že exhumácia bude pokračovať najskôr ďalšie dva týždne. Do mesta, ktoré ukrajinské sily oslobodili od ruských okupačných jednotiek nedávno, plánuje vyslať misiu OSN.

Zelenskyj cez víkend vyhlásil, že v oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našli v rôznych mestách a obciach aj mučiarne, pričom týranie ľudí bolo podľa neho na okupovanom území rozšírenou praxou.

Ukrajina Izium hrob masový Čítajte viac Pri Iziume našli v masovom hrobe stovky ľudí, niektorých umučených
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Izium