Pobaltské štáty uzavreli svoje hranice pre ruských občanov

Estónsko, Litva a Lotyšsko v uzavreli v pondelok svoje hranice pre väčšinu Rusov ako odpoveď na reakciu ruskej verejnosti na širokú podporu invázie Ruska na Ukrajinu.

19.09.2022 14:41
debata (37)

Na dočasnom obmedzení vstupu ruských občanov, ktorým boli udelené víza niektorej z členských krajín Európskej únie, sa 8. septembra dohodli poľský premiér Mateusz Morawiecki, estónska premiérka Kaja Kallasová, predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonyté a lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš.

„Rusko je nepredvídateľný a agresívny štát. Tri štvrtiny jeho občanov podporujú vojnu. Je neprijateľné, aby ľudia, ktorí podporujú vojnu, voľne cestovali po svete, do Litvy, do EÚ,“ povedala v pondelok litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité. Podľa jej slov bolo predmetné obmedzenie prijaté aj z bezpečnostných dôvodov.

Vincent Kirstein Čítajte viac Kanadský veliteľ v Lotyšsku: Ak Rusko zaútočí, zastavíme ho

Litovské ministerstvo vnútra oznámilo, že v noci na pondelok polícia zabránila vstúpiť do krajiny 11 ruským občanom. Dodalo, že väčšina z nich chcelo na litovské územie vstúpiť z ruskej exklávy Kaliningrad alebo zo Bieloruska.

Poľsko doposiaľ neoznámilo, že by v pondelok uzavrelo svoje hranice pre ruských občanov, všíma si AP. Predmetná dohoda medzi pobaltskými štátmi a Poľskom pritom hovorila o zavedení tohto opatrenia od pondelka 19. septembra.

VIDEO: Zelenskyj Rusom v Iziume: Ideme smerom vpred a k víťazstvu
Video

Rusi, ktorí chcú cestovať do pobaltských krajín z turistických, obchodných, športových alebo kultúrnych dôvodov, nebudú na základe predmetného zákazu vpustení na územie Estónska, Litvy a Lotyšska ani s platnými vízami do niektorej z krajín EÚ. Obmedzenie zahŕňa výnimky, napríklad z humanitárnych a rodinných dôvodov či pre diplomatov a vodičov nákladných áut.

IMG 20211220 120013 Čítajte viac Lotyšsko volá do zbrane. Povinná vojna bude späť

Pobaltské štáty však nebudú môcť zakázať vstúpiť na svoje územie Rusom, ktorí tam pricestujú z inej krajiny v európskom schengenskom priestore. Lídri Estónska, Litvy a Lotyšska preto žiadajú, aby podobné obmedzenie zaviedli aj ďalšie členské krajiny EÚ. Česká republika bola jednou z prvých krajín, ktorá prestala vydávať víza ruským občanom, pripomína AP. Česká vláda zaviedla toto opatrenie tesne po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine