Afganistan a USA si vymenili prominentných väzňov, Taliban hovorí o novej kapitole vo vzťahoch

Islamistické hnutie Taliban, ktoré teraz vládne Afganistanu, prepustilo veterána amerického námorníctva Marka Frerichsa, ktorý bol niektorými médiami označovaný za najprominentnejšieho z Američanov držaných v Afganistane.

19.09.2022 16:02
Mark Frerichs / Hadži Bašír Núrzaí / Foto:
Vľavo veterán amerického námorníctva Mark Frerichs a vplyvný člen Talibanu Hadži Bašír Núrzaí
debata (2)

Na slobodu sa dostal výmenou za prepustenie vplyvného člena Talibanu, oznámilo v pondelok afganské ministerstvo zahraničia. Frerichsovo prepustenie potvrdila jeho rodina a tiež zástupca americkej administratívy.

Frerichs v Afganistane zhruba desať rokov pracoval ako inžinier na rozvojových projektoch. V januári 2020 bol v Kábule unesený a predpokladalo sa, že je v rukách neslávne presláveného klanu Hakkániov, považovaného za spojenca Talibanu.

Afganský minister zahraničia Amír Chán Muttakí novinárom na tlačovej konferencii v Kábule povedal, že Frerichs bol v pondelok ráno na kábulskom letisku vymenený za Hadžiho Bašíra Núrzaího, ktorého Spojené štáty zadržiavali na svojej základni Guantánamo na Kube.

Núrzáí bol zatknutý v roku 2005 pri ceste do USA s obvinením z vedenia medzinárodnej organizácie zameranej na výrobu a vývoz heroínu. Táto organizácia podľa amerických úradov dodala 500 kilogramov heroínu v hodnote viac ako 50 miliónov dolárov z Afganistanu a Pakistanu do Spojených štátov a ďalších krajín.

Podľa americkej prokuratúry mal Núrzáí blízke vzťahy s Talibanom, ktorý výmenou za zbrane, muníciu a ľudské sily chránil jeho ópiové polia, laboratóriá na výrobu heroínu i cesty, po ktorých drogy prevážal.

Americký prezident Joe Biden podľa amerických médií Frerichsovo prepustenie oznámil telefonicky rodine. Biden Núrzáího omilostnil.

Zajatcova sestra Charlene Cakoraová poďakovala vládnym predstaviteľom, ktorí pomohli s bratovým prepustením. „Som veľmi šťastná, že je brat v poriadku na ceste domov za nami. Naša rodina sa za to modlila každý deň 31 mesiacov, počas ktorých bol v zajatí. Nikdy sme sa nevzdali nádeje, že prežije a vráti sa,“ uviedla Cakoraová.

Muttakí na tlačovej konferencii povedal, že výmena môže „znamenať novú kapitolu americko-afganských vzťahov, otvorenie dverí k rokovaniam oboch štátov“. „Svedčí to o tom, že všetky problémy je možné riešiť rokovaním, a ďakujem obom tímom, ktoré tvrdou prácou prispeli k tomu, že sa to mohlo uskutočniť,“ povedal minister.

Taliban v pondelok zverejnil na sociálnych sieťach krátke video zachytávajúce Núrzáího príchod na kábulské letisko, kde ho privítali predstavitelia Talibanu. Núrzáí na tlačovej konferencii poďakoval „bratom mudžahídom“. „Modlím sa za ďalšie úspechy Talibanu. Dúfam, že táto výmena povedie k mieru medzi Afganistanom a Amerikou, pretože bol tiež prepustený jeden Američan a ja som tiež voľný,“ povedal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #výmena väzňov