Švajčiarsko podpísalo kontroverzný kontrakt na nákup amerických stíhačiek F-35

Švajčiarsko v pondelok formálne podpísalo kontrakt na nákup 36 amerických stíhačiek typu F-35A.

19.09.2022 16:36
Bojová stíhačka / F-35A / Foto: ,
Americká stíhačka typu F-35A na leteckej základni vo Vermonte
debata (14)

Obnova tamojšieho letectva vyjde na viac ako šesť miliárd švajčiarskych frankov, uviedla vláda vo vyhlásení. Podľa kritikov zmluvy by Švajčiarsko ako neutrálna krajina nemalo toľko investovať do bojových strojov, pretože v princípe stráži len vlastný vzdušný priestor.

Americký výrobca Lockheed Martin bude stroje dodávať postupne v rokoch 2027 až 2030, nahradí aktuálne používané lietadlá F/A-18 Hornet a F-5 Tiger. Dohodnutá cena zahŕňa špecifické vybavenie, zbrane a muníciu, ale aj logistiku, plánovanie misií, podporu výcviku a integráciu nových strojov do systému švajčiarskej armády.

Švajčiarska strana podpísala offsetovú dohodu so spoločnosťou Lockheed Martin na zákazky pre švajčiarsky priemysel v objeme približne 2,9 miliardy švajčiarskych frankov.

Odporcovia nákupu amerických stíhačiek v polovici augusta zhromaždili dostatok podpisov, aby vyvolali referendum o tejto armádnej akvizícii. Vláda však ich snahu odmietla s tvrdením, že voliči už o tejto zákazke raz rozhodli a dohoda je krátko pred podpisom. O prezbrojení letectva Švajčiari už raz hlasovali v roku 2020, keď tesnou väčšinou návrh odsúhlasili.

O nákupe 24 bojových lietadiel F-35 Lightning tento rok v lete rozhodla aj česká vláda. Tieto radarom ťažko zistiteľné stíhačky piatej generácie pre svoje letectvo kúpili napríklad Británia, Taliansko, Japonsko, Holandsko alebo Izrael. Stroj v poslednom čase vyhral výberové konania vo Fínsku, Kanade alebo Nemecku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #stíhačka F-35