209. deň: Ukrajinská protiofenzíva podkopáva morálku Rusov, Moskva sťahuje ponorky z Krymu

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského sa teraz Ukrajina sústredí na „rýchlosť“ v oslobodených oblastiach. „Rýchlosť, s akou sa presúvajú naše jednotky. Rýchlosť pri obnove normálneho života,“ uviedol. Americký Inštitút pre štúdium vojny napísal, že ukrajinská protiofenzíva úspešne podkopáva morálku ruských okupačných vojsk a v Kremli vyvoláva paniku. Naznačujú to najmä snahy o urýchlenie referend v Doneckej a Luhanskej oblasti o ich pripojenie k Rusku.

20.09.2022 05:55 , aktualizované: 23:09
Nemecko, Panzerhaubitze 2000 Foto: ,
Nemecká armáda dodá Ukrajine štyri samohybné húfnice Panzerhaubitze 2000 a príslušnú muníciu. Húfnica (na archívnej snímke) má dostrel až 40 kilometrov.
debata (814)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 209. deň
  • Separatisti zorganizujú referendá o pripojení k Rusku
  • Ruská Čiernomorská flotila premiestňuje z Krymu ponorky
  • Kyjev a Moskva si vymenia 200 vojnových zajatcov

VIDEO: Zajali sme americký transportér M113, pochválili sa Rusi.

Video

23:09 Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa v utorok v New Yorku stretol s ministrami zahraničných vecí východného krídla NATO. Pri tejto príležitosti vyjadril presvedčenie, že Rusko vojnu na Ukrajine prehrá a ubezpečil, že pomoc západných spojencov Kyjevu bude naďalej pokračovať. TASR o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

rastislav káčer Čítajte viac Káčer v New Yorku: Rusko vojnu na Ukrajine prehrá, naša pomoc bude pokračovať

22:16 Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil v utorok ruskú inváziu na Ukrajinu za návrat do doby imperializmu. Macron sa takto vyjadril vo svojom prejave na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN, informuje agentúra AFP.

„To, čoho sme svedkami od 24. februára, je návrat do doby imperializmu a kolónií. Francúzsko to odmieta a bude sa vytrvalo snažiť o mier,“ povedal francúzsky prezident na VZ OSN. „Kto je teraz hegemónom, ak nie Rusko?“ dodal.

Macron vystúpil s prejavom na všeobecnej rozprave VZ OSN len niekoľko hodín po tom, ako proruské úrady avizovali konanie referend o anexii v okupovaných častiach Ukrajiny. Tento krok odsúdili západné krajiny vrátane Francúzska.

„Tí, ktorí teraz mlčia o tomto novodobom imperializme, alebo sa na ňom tajne spolupodieľajú, prejavujú nový cynizmus, ktorý rúca svetový poriadok, bez ktorého nie je možný mier,“ povedal Macron.

22:08 Separatistický líder bosnianskych Srbov Milorad Dodik sa v utorok v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prijatie sa uskutočnilo len deň po tom, ako Dodik v rozhovore pre ruskú agentúru TASS podporil ruskú agresiu voči Ukrajine.

Agentúra AP napísala, že Dodik, srbský člen trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny (BaH), sa s Putinom stretáva často, najmä pred voľbami, keď chce silne prorusky orientovaným bosnianskosrbským voličom ukázať, že má Putinovu podporu. Naposledy sa Dodik s Putinom stretol v júni, teda niekoľko mesiacov po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu, sumarizovala AP.

Pripomenula, že najnovšej Dodikovej návšteve v Rusku predchádzala séria varovaní zo strany Bruselu, že Srbsko musí zosúladiť svoju zahraničnú politiku s Európskou úniou, ak sa chce skutočne stať jej členom.

Hoci sa Srbsko oficiálne usiluje o členstvo v EÚ, počas desiatich rokov autokratickej vlády prezidenta Aleksandra Vučiča sa – pod Putinovým vedením – stále viac približovalo k Rusku, konštatovala AP a v tejto súvislosti informovala, že Putin v utorok v Moskve ocenil „strategické partnerstvo“ svojej krajiny so Srbskom.

21:09 Viac ako 20 ruských ľudskoprávnych a prodemokratických hnutí vyzvalo príslušníkov ruskej armády na Ukrajine, aby sa vzdali do zajatia skôr, ako nadobudne platnosť zákon, ktorým sa tento krok stane trestným činom.

Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá doplnila, že výzva týchto organizácií je zverejnená na webovej stránke ruského hnutia Vesna.

Aktivisti pripomínajú, že zmeny a dodatky trestného zákona boli Štátnou dumou v utorok schválené v zrýchlenom konaní. Horná komora parlamentu, Rada federácie, sa nimi bude zaoberať v stredu.

Cherson / Vojna na UA / Ruský vojak / Ruský okupant / Čítajte viac Aktivisti vyzývajú ruských vojakov na Ukrajine, aby sa vzdali - kým je čas

21:08 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil v utorok proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, pričom uviedol, že medzinárodné spoločenstvo ich neuzná. Akékoľvek hlasovanie o anexii je podľa jeho slov právne bezvýznamné. Predmetné referendá zároveň označil za „výsmech“ a „vrchol cynizmu“, informujú agentúry AFP a Reuters.

„Myslím si, že to, čo Rusko ohlásilo, je výsmech,“ povedal novinárom v New Yorku pred svojím vystúpením na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Ohlásenie referend označil za „novú provokáciu“, ktorá nijako neovplyvní pozíciu Francúzska.

„Samotná myšlienka zorganizovať referendá v oblastiach, ktoré sú svedkami vojny a sužujú ich bombové útoky, je vrcholom cynizmu,“ dodal Macron.

19:25 Severoatlantická aliancia a Spojené štáty americké v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny ako „fiktívne“ a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú.

Ako pripomenula agentúra AFP, predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v utorok oznámili, že v termíne od 23. do 27. septembra usporiadajú referendá o pripojení sa k Rusku.

„Tieto referendá sú urážkou zásad suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú základom medzinárodného systému,“ povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

„Ak sa to naozaj stane, Spojené štáty nikdy neuznajú nároky Ruska na akékoľvek údajne anektované časti Ukrajiny,“ povedal.

Sullivan dodal, že referendá i údajný plán ruského vedenia povolať do vojny viac vojakov sú reakciou na nedávne neúspechy ruskej armády, keď ukrajinské jednotky znovu dobyli územia okupované dovtedy ruskými jednotkami.

19:06 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok odsúdil plány Moskvou podporovaných predstaviteľov zorganizovať v okupovaných častiach Ukrajiny referendá o pripojení k Rusku. Tieto kroky musí podľa neho medzinárodné spoločenstvo odsúdiť. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

„Je jasné, že tieto fingované referendá nemožno akceptovať a nevzťahuje sa na ne medzinárodné právo ani dohovory, ku ktorým dospelo svetové spoločenstvo,“ povedal Scholz novinárom v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN. „Je to len pokus o imperialistickú agresiu, ktorý tým má byť prikrášlený,“ poznamenal Scholz a opätovne vyzval na stiahnutie ruských síl z Ukrajiny.

„Ukrajina má plné právo brániť svoju integritu a suverenitu a svoju demokraciu. V tomto Ukrajinu podporujeme,“ zdôraznil Scholz.

18:20 Európska únia nikdy neuzná referendá nanútené ruskými okupantmi na Ukrajine. Uviedol to v utorok pre TASR Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

„EU už v minulosti avizovala, že takéto referendá nanútené ruskými okupantmi budú ilegálne, budú považované za pokračovanie podkopávania suverenity a nezávislosti Ukrajiny, ich výsledky nebudú uznané a uvrhnú tieto územia do ešte väčšej izolácie s tým, že voči organizátorom budú vyvedené dôsledky, najčastejšie sankcie,“ uviedol Stano.

16:31 Prvýkrát od vypuknutia vojny otvorili v Kyjeve tri reštaurácie siete rýchleho občerstvenia McDonald's. Zatiaľ však fungujú len na rozvoz kuriérskymi službami, aj to iba pre obyvateľov tých častí Kyjeva, ktoré ležia na ľavom brehu rieky Dneper, informuje agentúra AFP.

Záujem o hamburgery a iné položky z menu bol taký veľký, že po niekoľkých hodinách prestala fungovať mobilná aplikácia na objednávanie.

Americký reťazec sa pre tento dočasný model fungovania podľa AFP rozhodol po rokovaniach s ukrajinskými predstaviteľmi, bezpečnostnými špecialistami a dodávateľmi.

Z vyhlásenia reťazca vyplýva, že tieto tri reštaurácie otvorí v októbri v obvyklom režime, teda aj pre hostí. K dispozícii budú odvtedy aj obslužné okienka McDrive.

McDonald's po­zastavil svoju činnosť na Ukrajine 24. februára, keď na jej územie vpadli jednotky ruskej armády. Zamestnanci reštaurácií sa odvtedy venovali dobrovoľníckej činnosti, pričom im naďalej boli vyplácané mzdy.

Netrpezlivo očakávané opätovné spustenie prevádzky reštaurácií siete McDonald's je mnohými Ukrajincami vnímané ako symbolický prejav podpory pre Ukrajinu, podotkla AFP.

15:45 Ruský prezident Vladimír Putin podľa agentúry Reuters vyhlásil, že ruské zbrane nasadené na Ukrajine vykazujú „vysokú efektivitu“ a že Rusko potrebuje navýšiť kapacity svojho zbrojného priemyslu.

15:00 Aj časť Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a časť Záporožskej oblasti, ktoré sú pod ruskou kontrolou, usporiadajú od 23. do 27. septembra referendum o pripojení k Rusku. Rovnaký krok schválilo tiež vedenie samozvaných republík Luhanskej ľudovej republiky (LNR) a Doneckej ľudovej republiky (DNR).

14:25 Slovinsko pošle Ukrajine na obranu pred ruskou inváziou 28 starších tankov M-55 S a na oplátku dostane od Nemecka 35 nákladných áut a päť cisterien. Dohodli sa na tom nemecký kancelár Olaf Scholz a slovinský premiér Robert Golob.

Ľubľana a Berlín o výmene techniky rokovali niekoľko mesiacov. Dohoda sa podľa slovinských médií zadrhla, pretože Slovinsko podľa nich pôvodne trvalo na dodávke moderných nemeckých tankov. Nakoniec dostane ťažkú vojenskú techniku, ale nie tanky, uviedla agentúra APA.

Tanky, ktoré Slovinsko teraz posiela na Ukrajinu, sú modernizovanou verziou sovietskych T-55. Ich úprava v 90. rokoch vykonaná v spolupráci s izraelskými spoločnosťami stála v tom čase viac ako 50 miliónov eur, píše APA. Tanky podľa agentúry neboli v prevádzke od roku 2006 a Ľubľana sa ich v roku 2018 neúspešne pokúšala predať.

VIDEO: Na Ukrajine sa začala žatva. Ruských tankov

Video

14:20 Parlament samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) schválil zákon o usporiadaní referenda o pripojení tohto separatistického útvaru k Rusku, uviedla agentúra Interfax. Referendum sa podľa vedenia parlamentu bude konať od 23. do 27. septembra. V rovnakom termíne chce referendum usporiadať aj vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR), ktoré príslušný zákon schválilo len o chvíľu neskôr.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Moskvou kontrolované ukrajinské regióny usporiadajú referendum o pripojení k Rusku expresne rýchlo

13:45 Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil snahy Spojených štátov o zachovanie ich svetovej dominancie, ktoré sú podľa neho odsúdené na neúspech.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Snahy USA o zachovanie dominancie vo svete sú odsúdené na neúspech

13:40 Ruský parlament schválil návrh zákona sprísňujúci tresty za viacero trestných činov spáchaných počas vojenskej mobilizácie či bojových operácií. Týka sa to okrem iného dezercie, poškodenia vojenského majetku či neuposlúchnutia rozkazu nadriadeného.

Stalo sa tak v čase, keď sa v Rusku hovorí o prípadnej všeobecnej mobilizácii, ktorá by mohla viesť k značnej eskalácii konfliktu na Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý týždeň novinárom povedal, že Moskva v súčasnosti o možnosti vyhlásenia celoštátnej mobilizácie neuvažuje.

13:20 Ruské straty zverejnené ukrajinským ministerstvom obrany.

13:15 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer obhajoval sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo však vyzval, aby tieto opatrenia prehodnocovalo a sledovalo, či sú primerané.

„Sankcie by nemali oslabovať viac nás než tých, voči ktorým majú byť v platnosti,“ povedal Nehammer pre rakúske médiá pred 77. zasadnutím Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Upozornil, že takéto opatrenia nesmú spôsobovať utrpenie žiadnej z krajín, ktorá sa na nich podieľa. „Preto napríklad v Rakúsku nie je žiadne embargo na plyn,“ povedal.

Sankcie však označil za „najmierovejší spôsob“, ako vyjadriť protest voči vojne a utrpeniu a dať najavo, že to ďalej takto nemôže pokračovať.

13:00 Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa v utorok začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022. Jeho cieľom je preveriť pripravenosť bojovej skupiny plniť stanovené úlohy.

Lešť armáda vojaci NATO cvičenie Čítajte viac Na Lešti cvičia jednotky NATO, prišli i americkí či nemeckí vojaci

12:50 Traja ruskí vojaci, ktorí „surovo zaobchádzali“ s civilistami počas okupácie dediny Jahidne, sa teraz musia postaviť pred súd.

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že muži sa zúčastnili na útokoch v dedine Jahidne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny, kde bolo celé týždne uväznených do 300 ľudí.

Podľa prokuratúry ruskí vojaci „so zbraňami v rukách násilím vnikli do domov civilistov a náhodne strieľali z automatických zbraní do priestorov, kde sa ukrývali dospelí a deti“.

12:35 Šéf štátnej spoločnosti Ukrajinské železnice Aleksandr Kamyšin chce dosiahnuť viac cezhraničných spojení so západnými susedmi.

gaulieder, smrt, Trnovec nad vahom Čítajte viac "Ideme do Európy," vyhlásil šéf štátnych ukrajinských železníc

12:15 Rada Európskej únie v utorok formálne prijala rozhodnutie poskytnúť Ukrajine makrofinančnú pomoc vo výške päť miliárd eur ako naliehavú záležitosť.

Na tejto podpore sa v dňoch 9. a 10. septembra dohodli ministri financií Európskej únie a minulý týždeň ju schválil aj Európsky parlament. Krok podporili všetky členské štáty, vrátane Slovenska, pričom je to druhá časť sľúbeného balíka z mája vo výške deväť miliárd eur. V rámci prvej tranže už bola vyplatená miliarda eur.

12:00 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pred cestou do New Yorku na 77. Valné zhromaždenie OSN prisľúbila podporu krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté následkami ruskej invázie na Ukrajinu.

„Brutalita ruskej agresívnej vojny a hrozba pre mierový poriadok v Európe nám nebránia vidieť skutočnosť, že jej dramatické dôsledky jasne pociťujú aj mnohé iné regióny sveta,“ uviedla šéfka nemeckej diplomacie. „Nie sme zodpovední len za Európu, ale za celý svet,“ dodala.

„Stojíme pevne na strane Ukrajiny a naďalej ju budeme podporovať všetkými spôsobmi, aby sa vojna a nesmierne utrpenie ľudí na Ukrajine skončilo,“ zdôraznila ministerka.

11:10 Ukrajina získala všetky osobné údaje žoldnierov z ruskej súkromnej vojenskej skupiny Vagnerovci. Ako na Telegrame uviedol ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov, podarilo sa napadnúť web Vagnerovcov, kde sú zhromaždené ich údaje.

„Webová stránka skupiny Vagnerovcov, ktorá verbuje ruských väzňov pre vojnu na Ukrajine, bola napadnutá IT armádou. Máme všetky osobné údaje žoldnierov. Každý kat, vrah a násilník bude prísne potrestaný. Pomsta je nevyhnutná,“ napísal Fedorov.

11:00 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok (19. 9.) na Slovensko 2 349 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 238 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2 758 osôb.

10:55 Ukrajina tvrdí, že jej sily úspešne zastavili ruské jednotky, ktoré sa pokúšali zriadiť prechod cez rieku Dnepr pri Novej Kachovke. Potopili ruskú loď s naloženými zbraňami, vojenským vybavením a personálom. „Čln sa pripojil k podvodnej jednotke okupantov,“ napísalo na facebooku južné operačné velenie ukrajinskej armády. Situácia v oblastiach pod správou južného veliteľstva je podľa neho trvalo napätá, ale pod kontrolou.

Okupovaným ukrajinským mestom Melitopol v utorok ráno otriasli dva výbuchy, bolo vidieť čierny dym. Podrobnosti vedenia mesta ešte len zisťuje, uviedol starosta Ivan Fedorov, ktorý je lojálny voči Kyjevu. Troch zranených po ruskom ostreľovaní hlási tiež gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Varoval tiež pred nebezpečenstvom nevybuchnutej munície na oslobodených územiach. Tvrdenie ani jednej z bojujúcich strán bezprostredne nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

10:45 Sedem ľudí vrátane troch detí zahynulo v noci na utorok pri ukrajinskom útoku vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. V utorok to oznámil Ruskom dosadený predstaviteľ Spoločného centra pre kontrolu a koordináciu (JCCC) v Donbase.

„V dôsledku delostreleckého ostreľovania ukrajinskými ozbrojenými silami na obec Krasnoričenske bolo zabitých sedem civilistov vrátane troch detí (dvojčiat narodených v roku 2021 a dievčaťa narodeného v roku 2015),“ uviedol vo vyhlásení predstaviteľ JCCC. Agentúra Reuters uviedla, že túto správu nedokáže nezávisle overiť.

10:40 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej analýze napísal, že ukrajinská protiofenzíva úspešne podkopáva morálku ruských okupačných vojsk a v Kremli vyvoláva paniku. Naznačujú to najmä snahy o urýchlenie referend v Doneckej a Luhanskej oblasti o ich pripojenie k Rusku, dodáva ISW.

10:25 Kyjev a Moskva sa dohodli na výmene 200 vojnových zajatcov, povedal vo vysielaní americkej stanice PBS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ruský prezident Vladimir Putin ukázal podľa Erdogana vôľu konflikt na Ukrajine čo najrýchlejšie ukončiť. Výmena zajatcov je podľa neho „významným krokom vpred“. Turecký prezident tiež uviedol, že akákoľvek invázia je neospravedlniteľná a že Rusko si podľa neho nemôže ponechať územia dobyté od februárového začiatku invázie.

Naopak, skoré diplomatické urovnanie situácie podľa agentúry Interfax vylúčil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

10:20 Je nevyhnutné, aby Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny usporiadali referendá o pripojení týchto regiónov k Rusku. Vyhlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Pripojenie Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) k Rusku je podľa Medvedeva krokom k ochrane ich záujmov a k ďalšiemu odôvodnenie toho, aby Rusko mohlo použiť vojenskú silu.

„Referendá v Donbase majú obrovský význam nielen pre systém ochrany obyvateľov DĽR a LĽR a iných oslobodených území, no aj pre nastolenie historickej spravodlivosti,“ napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram.

„Narušenie ruského územia je prečin, ktorého spáchanie nám povoľuje použiť všetky sily na sebaobranu… Práve preto sa týchto referend tak boja v Kyjeve a na Západe. Práve preto ich musíme usporiadať,“ dodal ruský exprezident.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Moskvou kontrolované ukrajinské regióny usporiadajú referendum o pripojení k Rusku expresne rýchlo

10:18 Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina sa snaží naverbovať odsúdených zločincov do vojny na Ukrajine, ale mnohí túto ponuku odmietajú, uviedol americký vysokopostavený predstaviteľ.

„Naše informácie naznačujú, že Vagnerova skupina utrpela na Ukrajine vysoké straty, predovšetkým a neprekvapujúco medzi mladými a neskúsenými bojovníkmi,“ povedal novinárom nemenovaný americký predstaviteľ. Poukázal na nedávne videá na sociálnych sieťach, ktoré pri verbovaní zachytávajú Jevgenija Prigožina, napojeného na Vagnerovu skupinu. Záujem má nielen o ruských väzňov, ale aj o Tadžikov, Bielorusov a Arménov.

Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac Putinov kuchár hľadá vojakov medzi väzňami

10:12 Britská premiérka Liz Trussová oznámi tento týždeň svetovým lídrom, že Spojené kráľovstvo na budúci rok minie alebo aj prekročí sumu 2,3 miliardy libier (2,62 miliardy eur) určenú pre Ukrajinu, informoval britský denník Financial Times (FT), na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Správa Financial Times ukazuje, že britská politika sa po pohrebe kráľovnej Alžbety II., vracia na „hlavné javisko“ svetového diania, píše Reuters. Premiérka Trussová zároveň odlieta na svoj prvý veľký summit do New Yorku, kde sa začína všeobecná rozprava 77. Valného zhromaždenia OSN, ktoré bude trvať do 26. septembra.

10:00 Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová sa dostala v Rusku pod paľbu kritiky za svoje vyjadrenia o vojne, ktorú Kremeľ vedie proti Ukrajine.

Alla Pugačovová, vladimir putin Čítajte viac Ruská popová hviezda Pugačovová za slová o vojne na Ukrajine čelí kritike

9:32 Spojené štáty by v budúcnosti mohli Ukrajine poskytnúť tanky. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ americkej armády, okamžité dodanie tankov však podľa neho nie je možné pre problémy s ich údržbou a výcvikom posádky, informuje CNN.

„Pozeráme sa na ukrajinské ozbrojené sily a do budúcnosti zvažujeme, aké spôsobilosti budú potrebovať a ako budú USA a naši spojenci schopní podporiť Ukrajinu pri budovaní týchto spôsobilostí,“ povedal nemenovaný predstaviteľ amerických ozbrojených síl v telefonáte s novinármi.

Spojené štáty zatiaľ neuvažujú nad dodávkami zbraňových systémov s dlhším doletom na Ukrajinu. Medzi ne napríklad patria presne navádzané rakety GMLRS pre raketomety HIMARS. Vojenský predstaviteľ nepovedal, či dodanie takýchto zbraní Kyjevu môže byť reálne v budúcnosti, píše CNN.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová minulý týždeň upozornila, že Spojené štáty sa stanú priamym účastníkom konfliktu, ak Ukrajine dodajú rakety s dlhším doletom, ako má v súčasnosti. Podľa jej slov sa Moskva bude brániť „všetkými možnými prostriedkami“.

9:15 Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v pondelok v New Yorku s rezortnými kolegami z členských krajín EÚ rokoval o vojne na Ukrajine a na neformálnom stretnutí na úrovni V4 predstavil priority slovenského predsedníctva.

rastislav káčer Čítajte viac Káčer v New Yorku: Rusko vojnu na Ukrajine prehrá, naša pomoc bude pokračovať

8:19 Ruská armáda podľa britskej rozviedky premiestnila časť svojich ponoriek z krymského prístavu Sevastopol na juh Ruska, informovala v utorok agentúra Reuters. Podľa britskej rozviedky tento krok zrejme súvisí s úspešnou protiofenzívou ukrajinskej armády v posledných týždňoch.

„Velenie ruskej čiernomorskej flotily takmer určite presunulo svoje ponorky triedy Kilo z ich domovského prístavu v krymskom Sevastopole do Novorossijska v Krasnodarskom kraji v južnom Rusku,“ napísala britská rozviedka na twitteri. „Pravdepodobne to súvisí s nedávnou zmenou ohrozenia v dôsledku zvýšenej ukrajinskej schopnosti zasadiť údery dlhého dosahu,“ dodala s tým, že v posledných dvoch mesiacoch čiernomorská flotila a jej hlavná základňa čelili útokom.

Ukrajinská armáda v posledných týždňoch zosilnela protiofenzívu proti ruským inváznym jednotkám a dokázala ich vytlačiť z veľkej časti Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. (čtk)

7:00 Bývalý americký prezident Bill Clinton odmietol, že by za ruskú inváziu na Ukrajinu mohlo rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ku ktorému došlo počas jeho mandátu. USA a NATO nikdy nemali v úmysle ohroziť Rusko, tvrdí.

Bill Clinton Čítajte viac Clinton odmietol, že za ruskú inváziu na Ukrajinu mohlo rozšírenie NATO

5:55 Najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny Denis Pušilin vyzval v pondelok lídra separatistov v susednej Luhanskej oblasti, aby spojili úsilie zamerané na prípravu referenda o pričlenení k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pušilin podľa videonahrávky zverejnenej na sociálnych sieťach lídrovi Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonidovi Pasečnikovi v telefonáte povedal, že „naše kroky by mali byť synchronizované“.

Výzva je podľa agentúry Reuters známkou nervozity Moskvou podporovaných predstaviteľov v Donbase z úspechu ukrajinskej protiofenzívy v regióne.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Moskvou kontrolované ukrajinské regióny usporiadajú referendum o pripojení k Rusku expresne rýchlo

Ukrajina v pondelok posilnila svoje pozície na nedávno opätovne dobytom území. Jej jednotky postúpili ďalej na východ do oblastí opustených ruskými silami, čo pripravuje pôdu pre prípadný úder na okupačné sily v Donbase.

„Okupanti sú očividne v panike,“ vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom televíznom príhovore s tým, že sa teraz sústredí na „rýchlosť“ v oslobodených oblastiach. „Rýchlosť, s akou sa presúvajú naše jednotky. Rýchlosť pri obnove normálneho života,“ dodal.

Ukrajinský gubernátor Rusmi kontrolovanej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinské sily znova ovládli mesto Kreminna a dedinu Bilohorivka blízko mesta Lysyčansk, ktoré padlo po týždňoch bojov v júli.

„Luhanská oblasť je hneď vedľa. Deokupácia nie je ďaleko,“ citoval ho Reuters, ktorý pripomenul, že správy ukrajinských a ruských predstaviteľov z bojiska nebolo možné nezávisle overiť.

814 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine