Clinton odmietol, že za ruskú inváziu na Ukrajinu mohlo rozšírenie NATO

USA a NATO nikdy nemali v úmysle ohroziť Rusko, tvrdí americký exprezident Bill Clinton.

20.09.2022 07:09
debata (155)

Bývalý americký prezident Bill Clinton odmietol, že by za ruskú inváziu na Ukrajinu mohlo rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ku ktorému došlo počas jeho mandátu. „Myslím, že sme urobili správnu vec v správny čas. A keby sme to neurobili, táto kríza mohla nastať ešte oveľa skôr,“ povedal Clinton v rozhovore s americkým novinárom Fareedom Zakariom na televízii CNN.

Rusko vpadlo na Ukrajinu pod zámienkou obrany vlastnej bezpečnosti, ktorú by podľa Moskvy mohlo ohroziť ďalšie rozšírenie aliancie a najmä prípadné prijatie Ukrajiny do NATO. Podľa niektorých kritických hlasov chcela Moskva inváziou buď získať časť strateného ruského impéria alebo ukázať, že Rusko nie je slabý štát, ktorý sa Západom nechá ľahko zastrašiť. Kyjev a Západ označujú ruský vpád za ničím nevyprovokovanú agresiu.

Putin „sa netajil tým, že považuje rozpad Sovietskeho zväzu za obrovskú tragédiu“, uviedol Clinton. Ako dodal, USA a NATO nikdy nemali v úmysle ohroziť Rusko. Krajiny východnej Európy však majú právo žiť v bezpečí desiatky rokov po tom, čo v oblasti dominovalo práve len Rusko, doplnil.

„Keď som urobil to, čo som urobil, ponúkol som Rusku nielen špeciálne partnerstvo s NATO, ale aj perspektívu na prípadné členstvo v NATO s argumentom, že naše najväčšie bezpečnostné problémy v budúcnosti budú súvisieť s neštátnymi aktérmi alebo s autoritatívnymi štátmi, ktoré predávajú chemické, biologické či jadrové zbrane teroristickým skupinám,“ popísal situáciu Clinton podľa serveru Politico.

Clinton sa stal americkým prezidentom v roku 1992 po konci studenej vojny. Česká republika vstúpila do NATO v marci 1999 spoločne s Poľskom a Maďarskom. V roku 2004 ich nasledovali Bulharsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Všetky tieto krajiny boli v minulosti súčasťou Sovietskeho zväzu alebo jeho spojencami.

„Mali sme povedať Poliakom, že majú žiť ďalej v neistote, že po nich Rusko zase pôjde? Alebo Maďarom alebo tým ostatným? Baltským krajinám? Naozaj by po tom všetkom, čo urobili, chceli byť zase súčasťou Sovietskeho zväzu? A Česká republika bola najdemokratickejšia zo všetkých a najlepšie fungujúca,“ povedal Clinton Zakariovi.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Bill Clinton #vojna na Ukrajine