Moskvou kontrolované ukrajinské regióny usporiadajú referendum o pripojení k Rusku expresne rýchlo

Ruskom kontrolované alebo okupované regióny na východe a juhu Ukrajiny oznámili, že tento týždeň chcú začať hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii. O zámere usporiadať referendum medzi 23. a 27. septembrom informovali úrady samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR), Doneckej ľudovej republiky (DNR) a proruskí predstavitelia častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

20.09.2022 10:31 , aktualizované: 15:30
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (256)

Agentúra Interfax najprv informovala o tom, že parlament LNR schválil zákon o usporiadaní referenda o pripojení tohto separatistického útvaru k Rusku. O rovnakom zámere v DNR neskôr informoval podľa ruskojazyčnej stanice BBC vodca tohto separatistického regiónu Denis Pušilin. Onedlho zazneli podobné vyhlásenia od proruských predstaviteľov Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktorých časti sú pod ruskou okupáciou.

Zelenskyj, Izium, Ukrajina Čítajte viac Zelenskyj odkazuje Rusom: Ideme vpred a k víťazstvu

V prípade Záporožskej oblasti zatiaľ nie je úplne jasné, kedy tamojšie proruské úrady chcú hlasovanie usporiadať. Ostatné regióny hovoria o tom, že by sa referendum malo začať už tento piatok.

Správy o urýchlení referend o pričlenení k Rusku prichádzajú v čase ukrajinskej ofenzívy na východe krajiny, pri ktorej Kyjev od začiatku septembra získal kontrolu takmer nad celou Charkovskou oblasťou aj nad niekoľkými obcami v Luhanskej oblasti. Tú pritom ruské velenie už v júni vyhlásilo za „oslobodenú“, ako nazýva svoju okupáciu ukrajinských území.

VIDEO: Zajali sme americký transportér M113, pochválili sa Rusi
Video

Hlasovanie podporil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady a ktorý sa radí k hlasným podporovateľom invázie na Ukrajine. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval, že Moskva necháva rozhodnutie o referendách plne na obyvateľstve dotknutých oblastí, uviedla agentúra Reuters.

VIDEO: Rusi na Ukrajine utiekli aj pred poľskými Krabmi
Video

Moskva uznala nezávislosť LNR a DNR krátko predtým, ako 24. februára začala inváziu na Ukrajinu. Rusko doteraz k výzvam na usporiadanie referend o pripojení reagovalo zdržanlivo.

Ukrajina Rusko vojna Mykolajiv uarus Čítajte viac Rusko tam malo byť navždy, teraz však jeho spojenci utekajú z Ukrajiny

„Ruskí propagandisti veria, že ‚referendá‘ sú všeliek. Mám zlú správu. Existuje celosvetová zhoda a medzinárodné právo. To je jednoznačné: Doneck, Luhansk, Krym sú Ukrajina. Akékoľvek pokusy o premaľovanie vlajok sú fikciou, ktorá nič nemení ani pre nás, ani pre našich partnerov,“ uviedol Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podľa ukrajinského šéfa Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja Rusko potrebuje usporiadať referendá v okupovaných oblastiach preto, aby mohlo vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. Odôvodniť by ju mohla nutnosť obrany pripojeného územia pred ukrajinskou ofenzívou, uviedol Hajdaj.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine