Favorizovaná strana talianskych volieb zbavila svojho kandidáta všetkých funkcií lebo chválil Hitlera

Talianska krajne pravicová strana Bratia Talianska, ktorá je favoritom nedeľných parlamentných volieb, zbavila jedného zo svojich kandidátov všetkých straníckych funkcií aj možnosti zastupovať stranu na akejkoľvek úrovni. Dôvodom sú jeho niekoľko rokov staré vyjadrenia, v ktorých pozitívne hodnotil nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

20.09.2022 14:49
Giorgia Meloniová / Bratia Talianska / Foto: ,
Líderka talianskej krajnej pravicovo-populistickej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová počas predvolebnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami 23. augusta 2022 v talianskej Ancone
debata (1)

Calogero Pisano, ktorý bol predstaviteľom strany Bratia Talianska v sicílskej provincii Agrigento, v minulosti označil Hitlera za „veľkého štátnika“. Povedal tiež, že podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pisanovo osem rokov staré vyjadrenie o Hitlerovi zverejnil v pondelok denník La Repubblica. Príspevok vyvolal protesty v židovskej komunite. „Predstava, že ľudia velebiaci Hitlera budú sedieť v novom parlamente, je neprijateľná,“ komentovala na Twitteri šéfka židovskej komunity v Ríme Ruth Dureghellová.

V reakcii na kauzu šéfka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová, ktorá by sa po voľbách mohla stať prvou ženou na čele talianskej vlády, v pondelok oznámila pozastavenie všetkých Pisanových funkcií v strane. „Od tejto chvíle Pisano už nezastupuje stranu na žiadnej úrovni,“ uvádza sa vo vyhlásení strany.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Obráti sa po voľbách Taliansko k Rusku? Vysvetľuje politológ

Pisano sa za svoj príspevok ospravedlnil. „Pred rokmi som napísal veci, ktoré boli veľmi zlé,“ uviedol s tým, že svoj osobný profil na facebooku zmazal, pretože sa za výroky hanbil. „Neviem, ako ich La Repubblica našla, ale som prvý, kto ich jednoznačne odsúdil. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí sa týmito výrokmi cítia dotknutí,“ dodal.

Bratia Talianska majú korene v Talianskom sociálnom hnutí, najväčšej neofašistickej strane v povojnovom Taliansku rozpustenej v polovici 90. rokov, a používajú stále symbol tohto hnutia, ktorým je trojfarebný plameň.

Meloniová ale tvrdí, že jej strana sa od fašizmu dištancuje a nepredstavuje nebezpečenstvo pre demokraciu. V súčasnej predvolebnej kampani tiež okrem iného uviedla, že nie je pre odchod Talianska z eurozóny a že bude pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá bojuje proti ruskej invázii.

Strana Bratia Taliansko vedie predvolebné prieskumy a je o niekoľko percentuálnych bodov pred stredoľavou Demokratickou stranou, ktorú vedie Enrico Letta. Pravicová koalícia, v ktorej je okrem strany Bratia Talianska ďalšia krajne pravicová formácia Liga vedená Matteom Salvinim, a strana Vpred Taliansko (Forza Italia) expremiéra Silvia Berlusconiho, má v prieskumoch výrazný náskok pred vládnucou stredoľavou koalíciou.

Roberto Fico Čítajte viac Taliansky Fico: Spiegel zavádza. Meloniová nie je Mussoliniho pokračovateľku
1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Bratia Talianska