Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne sa okamžite

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. V televíznom vystúpení uviedol, že je to na obranu pred Západom, ktorý sa vraj snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť Rusko. Mobilizácia, ktorá sa dotkne najmä ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou, sa začne podľa prezidenta okamžite. Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua armáda povolá v rámci mobilizácie 300 000 záložníkov. Je to prvá mobilizácia v Rusku od druhej svetovej vojny, píše agentúra Reuters.

21.09.2022 08:25 , aktualizované: 10:35
debata (801)

VIDEO: Ukážka z vystúpenia Vladimira Putina počas prejavu k národu. Zdôraznil, že územná celistvosť, nezávislosť a sloboda Ruska bude zabezpečená „všetkými možnými prostriedkami.“

Video

Putin v prejave obvinil Západ z „jadrového vydierania“, podľa Reuters pritom spomenul ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú okupujú ruské invázne sily, pričom Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z jej ostreľovania. Obvinil ďalej vysokých predstaviteľov popredných krajín NATO z vyhlásenia o „možnosti a prípustnosti použitia zbraní hromadného ničenia proti Rusku – jadrových zbraní“.

Šéf Kremľa zároveň pohrozil Západu ruskou reakciou. „Tým, ktorí si dovoľujú takéto vyhlásenia na adresu Ruska, chcem pripomenúť, že naša krajina tiež disponuje rôznymi prostriedkami ničenia,“ uviedol Putin. „Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je bluf,“ vyhlásil šéf Kremľa. Rusko má podľa neho dostatok zbraní na zodpovedajúcu reakciu a nebojí sa ich použiť. Oznámil tiež zvýšenie prostriedkov pre ruský zbrojársky priemysel.

Vladimir Putin Čítajte viac Referendá, potom jadrová vojna, straší hlásna trúba Kremľa

Putin podľa denníka Kommersant a agentúry Interfax vyhlásil, že mobilizácia sa týka len vojakov v zálohe. „Náboru do vojenskej služby budú podliehať len občania, ktorí sú v súčasnosti v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách, majú určitú vojenskú špecializáciu a príslušnú skúsenosť,“ uviedol šéf Kremľa a dodal, že pred vyslaním k jednotkám prejdú mobilizovaní povinným doplnkovým výcvikom.

Podľa Putina je mobilizácia „plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme“. Cieľ ruskej operácie na Ukrajine sa podľa neho nezmenil, je ním „oslobodenie“ Donbasu, ako Moskva nazýva okupáciu ukrajinských území.

Putin v prejave podporil konanie referend o pripojení k Rusku v Moskvou okupovaných častiach ukrajinského územia. Ľudové hlasovania sa majú podľa úradov samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR), Luhanskej ľudovej republiky (LNR) a Ruskom dosadených predstaviteľov častí Chersonskej a Záporožskej oblasti začať v piatok. Kyjev a západné krajiny dopredu zdôrazňujú, že narýchlo zorganizované referendá, ktoré označujú ako falošné, v oblastiach ovládaných ruskou armádou nie je možné uznať.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video

Šojgu hovoril o ruských stratách

Šéf ruského rezortu obrany podľa ruskojazyčnej stanice BBC tiež po prvý raz od marca hovoril o ruských stratách počas invázie na Ukrajine, Šojgu pripustil, že v susednej krajine zahynulo 5 937 ruských vojakov. Ukrajinská armáda hlási, že Rusko prišlo o 54 810 ľudí. Šéf ruského rezortu obrany okrem toho tvrdil, že ukrajinská strana podľa neho prišla o viac ako 100 000 bojovníkov. „Mŕtvych majú 61 207 ľudí a ranených 49 368,“ povedal. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Šojgu ďalej v televíznej stanici Rossija 24 uviedol, že Moskva povolá do služby približne jedno percento zo svojich zdrojov. „Máme obrovské mobilizačné zdroje tých, ktorí slúžili, majú bojové skúsenosti, vojenskú špecializáciu. Máme ich takmer 25 miliónov,“ vyhlásil minister podľa agentúry TASS. Mobilizácia sa podľa neho zároveň netýka študentov a brancov. Podľa Reuters má Rusko k dispozícii dva milióny záložníkov.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac 210. deň: Zelenskyj: Ukrajinu oslobodíme napriek Putinovým vyhrážkam jadrovými zbraňami

Čiastočnú mobilizáciu vykonáva Moskva za účelom kontroly území, ktoré boli „oslobodené“ počas „zvláštnej operácie“ na Ukrajine, povedal ďalej podľa TASS Šojgu s odvolaním sa na Ruskom okupované ukrajinské regióny. „Samotná línia kontaktu, ktorú možno nazvať frontovou líniou (…) meria vyše 1 000 kilometrov. Prirodzene je potrebné zabezpečiť to, čo je za touto líniou a pozdĺž nej, tieto územia treba kontrolovať. Na tom sa pracuje predovšetkým,“ povedal minister.

Čiastočná mobilizácia v Rusku výrazne eskaluje konflikt o Ukrajinu a prichádza v čase, keď Rusko čelí ukrajinskej protiofenzíve, ktorá donútila jeho jednotky na niektorých miestach ustúpiť a vzdať sa okupovaných území, poznamenal Reuters.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Porovnanie ľudskej sily ruskej a ukrajinskej armády

Moskve nevychádzajú plány, znie z Kyjeva

Vyhlásenie mobilizácie Ruskom bolo predvídateľné a svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány, povedal agentúre Reuters poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

Ostatné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televíznom prejave boli podľa neho len rétorické. Ich cieľom bolo preniesť vinu za vojnu na Ukrajine a zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Ruska na Západ, uviedol Podojlak.

Rusi namiesto zničenia Ukrajiny, ktoré chceli, dostali po 210 dňoch vojny mobilizáciu, uzavretie hraníc, zablokovanie bankových účtov a tresty väzenia za dezerciu, napísal na twitteri Podoljak. „Všetko ide stále podľa plánu, však? Život má veľký zmysel pre humor,“ dodal s odvolaním sa na opakované tvrdenia ruských predstaviteľov, že „špeciálne operácie“ napredujú podľa plánu cez ukrajinské útoky a ruský ústup najprv na jar od Kyjeva a v septembri z Charkovskej oblasti.

Hlavné body z Putinovho prejavu

  • Povolaní do ozbrojených síl budú len tí občania, ktorí sú v zálohe, ktorí slúžili v ozbrojených silách, majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti;
  • Pred povolaním do vojenskej služby a nasadením vo vojenských útvaroch určite prejdú ďalším vojenským výcvikom;
Rusko Putin Prejav Národ Čítajte viac Čo presne povedal Putin? Úplný prepis a videozáznam jeho mobilizačného prejavu
  • Všetky otázky materiálnej, zdrojovej a finančnej podpory pre obranné podniky musí vláda okamžite vyriešiť;
  • Všetci mobilizovaní zúčastňujúci sa na špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine dostanú platby a štatút vojenského personálu slúžiaceho na základe zmluvy;
  • Právne postavenie dobrovoľníkov a bojovníkov donbaských separatistov bude rovnaké ako v prípade bežnej armády, vrátane zdravotnej starostlivosti, sociálnych záruk.

© Autorské práva vyhradené

801 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine