Čo presne povedal Putin? Úplný prepis a videozáznam jeho mobilizačného prejavu

Pravda prináša preklad celého textu mobilizačného prejavu šéfa Kremľa.

21.09.2022 10:49
Rusko Putin Prejav Národ Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022.
debata (92)

Ruský prezident Vladimir Putin sa 21. septembra prihovoril Rusom. Povedal, že Rusko je proti kolektívnemu Západu, ktorý sa snaží krajinu rozdeliť. Na ochranu územnej celistvosti je preto podľa Putina potrebné vykonať čiastočnú mobilizáciu. Poznamenal, že sa to dotkne len ľudí v zálohe, ktorí predtým slúžili v armáde a majú relevantné skúsenosti. Ruský prezident vo svojom prejave podporil aj „referendá“ v samozvaných donbaských republikách, ako aj v dvoch ďalších juhoukrajinských oblastiach, z veľkej časti okupovaných ruským vojskom.

VIDEO: Putinove vyhlásenie k národu k vojne na Ukrajine
Video

Vážení priatelia!

Témou môjho vystúpenia je situácia na Donbase a priebeh špeciálnej vojenskej operácie na jeho oslobodenie od neonacistického režimu, ktorý sa v roku 2014 chopil moci na Ukrajine v dôsledku ozbrojeného štátneho prevratu.

Obraciam sa na vás dnes: na všetkých občanov našej krajiny, na ľudí rôznych generácií, vekových kategórií a národností, na ľud našej veľkej vlasti, na všetkých, ktorých spája veľké historické Rusko, na vojakov a dôstojníkov, dobrovoľníkov, ktorí teraz bojujú v prvej línii, sú na bojovom poste, našim bratom a sestrám – obyvateľom Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti a ďalších oblastí oslobodených od neonacistického režimu.

putin, šojgu, vojna na ukrajine Čítajte viac Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne sa okamžite

Reč bude o nevyhnutných, neodkladných krokoch na ochranu suverenity, bezpečnosti a územnej celistvosti Ruska, o podpore túžby a vôle našich krajanov určovať si vlastnú budúcnosť a o agresívnej politike časti západných elít, ktoré sa snažia zo všetkých síl, aby si udržali svoju dominanciu, a preto sa snažia blokovať, potláčať akékoľvek suverénne nezávislé centrá rozvoja, aby mohli naďalej hrubo vnucovať svoju vôľu iným krajinám a národom, presadzovať svoje pseudohodnoty.

Cieľom tohto Západu je oslabiť, rozdeliť a v konečnom dôsledku zničiť našu krajinu. Oni už priamo hovoria, že v roku 1991 dokázali rozdeliť Sovietsky zväz a teraz nastal čas aj pre samotné Rusko, že by sa malo rozpadnúť na mnohé smrteľne nepriateľské regióny a oblasti.

Putin vyhlasuje čiastočnú mobilizáciu

A takéto plány si robia už dlhšie. Povzbudzovali gangy medzinárodných teroristov na Kaukaze, posúvali útočnú infraštruktúru NATO blízko k našim hraniciam. Z totálnej rusofóbie si urobili zbraň, v rámci toho po desaťročia cielene živili nenávisť k Rusku, predovšetkým na Ukrajine, ktorej pripravovali osud protiruského predmostia, a samotný ukrajinský ľud premenili na potravu pre delá a postrčili do vojny s našou krajinou, rozpútali ju – túto vojnu – ešte v roku 2014, s použitím ozbrojených síl proti civilnému obyvateľstvu, organizovali genocídu, blokádu, teror proti ľuďom, ktorí odmietli uznať vládnu moc, ktorá vznikla na Ukrajine v dôsledku prevratu.

A po tom, čo súčasný kyjevský režim fakticky verejne odmietol mierové riešenie problému Donbasu, ba čo viac, oznámil svoje nároky na jadrové zbrane, bolo úplne jasné, že nový ďalší, ako sa už dvakrát stalo, rozsiahly útok na Donbas je neodvratný. A potom by rovnako nevyhnutne došlo k útoku na ruský Krym – na Rusko.

V tomto smere bolo rozhodnutie o preventívnej vojenskej operácii absolútne nevyhnutné a jediné možné. Jeho hlavné ciele – oslobodenie celého územia Donbasu – zostali a zostávajú nezmenené.

Luhanská ľudová republika je už takmer úplne očistená od neonacistov. Boje v Doneckej ľudovej republike pokračujú. Kyjevský okupačný režim tu na osem rokov vytvoril hlboko zakopanú líniu dlhodobých opevnení. Ich čelný útok by mal za následok veľké straty, preto naše jednotky, ako aj vojenské jednotky republík Donbasu, konajú systematicky, kompetentne, využívajú techniku, chránia personál a krok za krokom oslobodzujú donecké územie, čistia mestá a obce od neonacistov, poskytujú pomoc ľuďom, ktorých kyjevský režim zmenil na rukojemníkov, na ľudské štíty.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video

Ako viete, na špeciálnej vojenskej operácii sa zúčastňujú profesionálni vojaci, ktorí slúžia na základe zmluvy. Plece pri pleci s nimi bojujú aj dobrovoľnícke formácie: ľudia rôznych národností, profesií, veku – skutoční patrioti. Na výzvu svojho srdca prišli na obranu Ruska a Donbasu.

V tejto súvislosti som už dal pokyn vláde a ministerstvu obrany, aby v plnom rozsahu a v čo najkratšom stanovili právne postavenie dobrovoľníkov, ako aj bojovníkov jednotiek Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Malo by byť rovnaké ako u bežných vojakov ruskej armády, vrátane materiálneho, zdravotníckeho zabezpečenia a sociálnych záruk. Osobitná pozornosť by sa mala venovať organizovaniu zásobovania dobrovoľníckych oddielov a formácií, ľudových milícií Donbasu vybavením a výstrojom.

V rámci riešenia hlavných úloh ochrany Donbasu oslobodili naši vojaci na základe plánov a rozhodnutí ministerstva obrany a generálneho štábu podľa všeobecnej stratégie postupu od neonacistov aj významné územia v Chersonskej a Záporožskej oblasti, mnoho ďalších okresov, v dôsledku čoho sa vytvorila dlhá bojová línia kontaktu, ktorá má vyše tisíc kilometrov.

Dnes chcem verejne povedať, že už po začatí špeciálnej vojenskej operácie, vrátane rokovaní v Istanbule, predstavitelia Kyjeva reagovali na naše návrhy veľmi pozitívne. A tieto návrhy sa týkali predovšetkým bezpečnosti Ruska a našich záujmov. Je ale evidentné, že mierové riešenie Západu nevyhovovalo, preto po dosiahnutí určitých kompromisov mal Kyjev už dávno takmer priamy príkaz zrušiť všetky dohody.

Vladimir Putin Čítajte viac Referendá, potom jadrová vojna, straší hlásna trúba Kremľa

Ukrajinu začali ešte viac zahŕňať zbraňami. Kyjevský režim dal do chodu nové bandy zahraničných žoldnierov a nacionalistov. Vojenské jednotky vycvičené podľa štandardov NATO a pod skutočným velením západných poradcov. Zároveň sa najtvrdším spôsobom posilnil režim represií na Ukrajine proti vlastným občanom, ktorý bol nastolený bezprostredne po ozbrojenom prevrate v roku 2014.

Politika zastrašovania, teroru a násilia nadobúda čoraz viac masové, hrozné, barbarské podoby. Chcem zdôrazniť, že vieme, že väčšina ľudí žijúcich na územiach oslobodených od neonacistov – a to sú predovšetkým historické krajiny Novoruska – nechce byť pod jarmom neonacistického režimu. V Záporoží, v Chersonskej oblasti, v Luhansku a Donecku videli a vidia tie zverstvá, ktoré páchajú neonacisti v okupovaných oblastiach Charkovskej oblasti. Dediči Banderovcov a nacistických katanov zabíjajú ľudí, mučia ich, uvrhujú do väzenia, vyrovnávajú si účty s civilným obyvateľstvom.

Pred vypuknutím nepriateľských akcií žilo v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike, v Záporožskej a Chersonskej oblasti viac ako sedem a pol milióna ľudí. Mnohí z nich boli nútení stať sa utečencami, opustiť svoje domovy. A tí, ktorí zostali – asi päť miliónov ľudí – sú dnes vystavení neustálej delostreleckej a raketovej paľbe neonacistických bojovníkov.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac 210. deň: Zelenskyj: Ukrajinu oslobodíme napriek Putinovým vyhrážkam jadrovými zbraňami

Zasahujú nemocnice a školy, organizujú teroristické útoky proti civilistom. Nemôžeme, nemáme morálne právo vydávať nám blízkych ľudí na likvidáciu katanom, nemôžeme nereagovať na ich úprimnú túžbu určovať si svoj život.

Parlamenty ľudových republík Donbasu, ako aj vojensko-civilné správy Chersonskej a Záporožskej oblasti rozhodli o usporiadaní referend o budúcnosti týchto území a požiadali nás, aby sme takýto krok podporili. Dovoľte mi zdôrazniť, že urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili bezpečné podmienky na uskutočnenie referenda. Aby ľudia mohli prejaviť svoju vôľu. A podporíme rozhodnutie o ich budúcnosti, ktoré urobí väčšina obyvateľov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Vážení obyvatelia Ruska. Dnes naše ozbrojené sily, ako som už povedal, operujú na línii dotyku, ktorá presahuje tisíc kilometrov. Vystupujú nielen proti neonacistickým formáciám, ale v podstate proti celej vojenskej mašinérii kolektívneho Západu. V tejto situácii sa považuje za potrebné urobiť nasledujúce rozhodnutie. Je plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme. Konkrétne v záujme ochrany našej vlasti, jej suverenity a územnej celistvosti, zaistenia bezpečnosti nášho ľudu a ľudu na oslobodených územiach považujem za potrebné podporiť návrh ministerstva obrany a generálneho štábu na vykonanie čiastočnej mobilizácie v Ruskej federácii.

Opakujem: hovoríme o čiastočnej mobilizácii. To znamená, že len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, budú podliehať vojenskej službe a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách, majú určité vojenské odbornosti a relevantné skúsenosti. Povolanci na vojenskú službu pred odoslaním k útvarom, povinne absolvujú dodatočný vojenský výcvik s prihliadnutím na skúsenosti zo špeciálnej vojenskej operácie. Vyhláška o čiastočnej mobilizácii je podpísaná. V súlade so zákonom o tom budú dnes oficiálne listami informované komory Federálneho zhromaždenia: Rada federácie a Štátna duma. Mobilizačné aktivity sa začnú dnes, od 21. septembra. Nariaďujem vedúcim regiónov, aby poskytli všetku potrebnú pomoc pri práci vojenských komisariátov.

Chcel by som zdôrazniť, že ruskí občania povolaní do vojenskej služby mobilizáciou dostanú postavenie, platby a všetky sociálne záruky vojenského personálu slúžiaceho na základe kontraktu. Dodám, že vyhláška o čiastočnej mobilizácii ráta aj s ďalšími opatreniami na plnenie obranných zákaziek štátu. Vedúci podnikov obranného priemyslu sú priamo zodpovední za riešenie úloh zvyšovania výroby výzbroje a vojenskej techniky a za zriaďovanie dodatočných výrobných kapacít. Na druhej strane musí vláda okamžite vyriešiť všetky otázky materiálnej, zdrojovej a finančnej podpory pre obranné podniky.

Vážení priatelia! Západ vo svojej agresívnej protiruskej politike prekročil všetky medze. Neustále počúvame vyhrážky voči našej krajine, nášho ľudu. Niektorí nezodpovední politici na Západe hovoria nielen o plánoch zorganizovať dodávky ďalekonosných útočných zbraní na Ukrajinu – systémov, ktoré umožnia údery proti Krymu a iným regiónom krajiny. Takéto teroristické útoky (aj s použitím západných zbraní) sa už uskutočňujú voči pohraničným osadám Belgorodskej a Kurskej oblasti. V reálnom čase, pomocou moderných systémov, lietadiel, lodí, satelitov, strategických dronov, NATO vykonáva prieskum na celom juhu Ruska.

Vo Washingtone, Londýne, Bruseli priamo tlačia na Kyjev, aby presunul vojenské operácie na naše územie. Už sa netaja tým, že Rusko treba poraziť všetkými prostriedkami na bojisku s následným zbavením politickej, ekonomickej, kultúrnej – vo všeobecnosti akejkoľvek suverenity. S úplným vydrancovaním našej krajiny.

Do hry vstúpilo aj jadrové vydieranie. Hovoríme nielen o západom podporovanom ostreľovaní záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré hrozí jadrovou katastrofou, ale aj o vyjadreniach niektorých vysokých predstaviteľov popredných štátov NATO o možnosti a prípustnosti použitia zbraní hromadného ničenia, jadrových zbraní proti Rusku. Tým, ktorí si dovoľujú takéto vyjadrenia proti Rusku, chcem pripomenúť, že aj naša krajina disponuje rôznymi ničivými prostriedkami a v niektorých komponentoch modernejšími ako krajiny NATO. A ak bude ohrozená územná celistvosť našej krajiny, bezpodmienečne využijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, na ochranu Ruska a našich ľudí. Toto nie je bluf.

Občania Ruska si môžu byť istí, že územná celistvosť našej vlasti, naša nezávislosť a sloboda budú zabezpečené – to ešte raz zdôrazňujem – všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii. A tí, ktorí sa nás snažia vydierať jadrovými zbraňami, by mali vedieť, že veterná ružica sa môže otočiť aj ich smerom.

Je súčasťou našej historickej tradície, osudu nášho ľudu, zastaviť tých, ktorí sa usilujú o svetovládu, ktorí hrozia rozkúskovaním a zotročením našej vlasti, našej otčiny. Aj teraz to urobíme. Tak to bude. Verím vo vašu podporu.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #mobilizácia #vojna na Ukrajine