Porovnanie ľudskej sily ruskej a ukrajinskej armády

Porovnanie ľudskej sily ruskej a ukrajinskej armády. Ruský prezident Vladimir Putin v mimoriadnom prejave vyhlásil v krajine čiastočnú mobilizáciu.

21.09.2022 11:25
Ukrajina, vojna Foto: ,
Ukrajinskí vojaci v Charkovskom regióne.
debata (23)

Rusko

  • Pred vypuknutím konfliktu mali ruské ozbrojené sily okolo jedného milióna mužov v aktívnej službe (podľa odbornej ročenky Military Balance to však bolo skôr len 900 000), z toho asi 280 000 pripadalo na pozemnú armádu. Počet záložníkov sa odhadoval na dva milióny. Tento rok koncom augusta ruský prezident Vladimir Putin rozhodol o posilnení stavov o ďalších 137 000 vojakov.
  • Presný počet vojakov, ktorí sa bezprostredne po 24. februári tohto roka zapojili do ruského útoku na Ukrajinu, nie je známy, rôzne odhady hovoria o 100 000 až 200 000 mužoch. Napríklad podľa amerických výzvedných služieb bolo na začiatku nasadených asi 150 000 ruských vojakov, teda zhruba polovica pozemných síl. Okrem toho slúžilo v tom čase približne 35 000 mužov v uniformách ako ochrana rusko-ukrajinskej hranice.
VIDEO: Putinove vyhlásenie k národu k vojne na Ukrajine
Video
  • Pred vyhlásením čiastočnej mobilizácie sa Rusko snažilo dopĺňať stavy jednotiek bojujúcich na Ukrajine verbovaním, lákalo na mesačný plat najmenej 160 000 rubľov, asi trojnásobok priemernej mzdy v Rusku. Počet vojakov získaných týmto spôsobom ale nie je známy.
  • Okrem riadnej armády na ruskej strane bojujú napríklad aj žoldnieri z takzvanej Wagnerovej skupiny a ozbrojenci patriaci pod velenie čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Počty sa v tomto prípade len odhadujú, s určitosťou ide o tisícky mužov. Napríklad v prípade wagnerovcov hovoria americké odhady zo začiatku augusta najmenej o 5 000 mŕtvych z ich radov. Táto súkromná armáda, ktorej vedenie sa pripisuje „Putinovmu kuchárovi“ Jevgenijovi Prigožinovi, dnes verbuje aj v ruských väzniciach. Podľa odhadu organizácie na ochranu ľudských práv ‚Rusko za mrežami‘ bolo na Ukrajinu poslaných až 10 000 odsúdených.
Rusko Putin Prejav Národ Čítajte viac Čo presne povedal Putin? Úplný prepis a videozáznam jeho mobilizačného prejavu
  • Vojakov do boja proti Ukrajine vysielajú aj samozvaná Luhanská (LNR) a Donecká ľudová republika (DNR), v ich prípade ide o niekoľko desiatok tisíc mužov. Od začiatku vojny sa z týchto oblastí objavujú správy o nútených odvodoch a mobilizácii, keď ozbrojenci získavajú mužov schopných vojenskej služby aj na uliciach.
  • Podľa údajov ukrajinského velenia prišlo Rusko od začiatku invázie o 54 810 ľudí, odhady západných zdrojov o ruských stratách uvádzajú až 80 000 padlých a zranených. Moskva v stredu pripustila, že na Ukrajine zahynulo 5 937 ruských vojakov. O stratách ruské oficiálne zdroje dlho mlčali, predtým naposledy v marci informovali, že o život prišlo 1 351 vojakov.
Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac Putinov kuchár hľadá vojakov medzi väzňami
23 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine