Rusi v panike skupujú jednosmerné letenky za rekordné sumy, aktivisti zvolávajú protest proti mobilizácii

Protivojnoví aktivisti zvolávajú v Rusku na stredu večer celonárodný protest proti čiastočnej mobilizácii, ktorú vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Denník The Guardian píše, že rozhodnutie Kremľa vyvolalo v Rusku šok. Podľa agentúry Reuters sa rýchlo vypredávajú jednosmerné letenky z Ruska.

21.09.2022 13:01 , aktualizované: 15:10
lietadlo, letisko, vystupovanie, pasažieri Foto:
Ilustračné foto.
debata (192)

„Tisícky ruských mužov – našich otcov, bratov a manželov – budú vrhnuté do vojnového mlynčeka na mäso. Za čo budú umierať? Prečo budú mamičky a deti prelievať slzy?“ uvádza hnutie Vesna vo vyhlásení, kde vyzýva Rusov, aby dnes (streda 21. septembra) o 19.00 h vyšli do centier svojich miest. Rusko má niekoľko časových pásiem, napríklad v Moskve je o hodinu viac ako v Prahe.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video

„Teraz vojna príde do každého domu a každej rodiny,“ varuje ďalej zoskupenie, ktoré je podľa agentúry Reuters protivojnovým združením. Vesna ďalej viní režim ruského prezidenta Putina z toho, že „uvrhol Rusko do strašlivého krviprelievania, izolácie a chudoby“. Podľa serveru Meduza vyzvalo toto združenie o deň skôr ruských vojakov, aby sa odmietli zúčastniť na invázii na Ukrajine a vzdali sa skôr, ako vstúpi do platnosti chystaný zákon, ktorý v týchto dňoch schvaľuje ruský parlament, a podľa ktorého sa takýto krok stane trestným činom.

putin, šojgu, vojna na ukrajine Čítajte viac Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne sa okamžite

Agentúra AP píše, že čiastočná mobilizácia pravdepodobne zvýši znepokojenie Rusov z vojny, avšak nie je podľa nej jasné, koľko ľudí sa odváži naozaj protestovať, keďže úrady opozíciu a kritiku invázie na Ukrajine potláčajú. Po jej februárovom začiatku bezpečnostné zložky pozatýkali v Rusku počas protestov najmenej 16 000 demonštran­tov, vyplýva z informácií projektu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy v Rusku.

VIDEO: Putinove vyhlásenie k národu k vojne na Ukrajine
Video

Putinovo rozhodnutie vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu vyvolalo v Rusku šok, píše denník The Guardian a podotýka, že Kremeľ sa od začiatku invázie na Ukrajine snaží zakrývať pred Rusmi chmúrnu realitu a v mestách pestovať pocit normálnosti. S čiastočnou mobilizáciou a povolaním 300 000 väčšinou mladých mužov do služby, teraz vojna vstúpi do domácností mnohých ruských rodín, poznamenal britský denník.

Putinovo ranné vyhlásenie vyvolalo v Rusku obavy, že niektorí muži nebudú môcť z krajiny odísť, píše Reuters. Šéf Kremľa a minister obrany Sergej Šojgu síce ubezpečovali, že povolanie do služby sa týka rezervistov so skúsenosťami v ozbrojených silách, avšak údaje na serveri Google Trends podľa Reuters ukázali nárast vyhľadávania na Aviasales, čo je najobľúbenejšia ruská internetová stránka pre nákup leteniek.

Rusko Putin Prejav Národ Čítajte viac Čo presne povedal Putin? Úplný prepis a videozáznam jeho mobilizačného prejavu

Podľa údajov Aviasales boli vypredané priame lety z Moskvy do tureckého Istanbulu a arménskeho Jerevanu, čo sú destinácie, kam môžu Rusi cestovať bez víz. Ceny leteniek do Tbilisi a Baku prudko vzrástli. Najkratšie lety do Gruzínska stoja asi 120-tisíc rubľov (takmer 2 000 eur), do Azerbajdžanu 248-tisíc rubľov (4 000 eur). Na stredu nie sú žiadne letenky do Jerevanu, minimálna cena za let vo štvrtok je 86-tisíc rubľov (1 400 eur). Najlacnejšie letenky z Ruska do Dubaja v Spojených arabských emirátoch sa vyšplhali na viac ako 300-tisíc rubľov (takmer 5 000 eur), čo je približne päťnásobok priemernej mesačnej mzdy.

Na ruskej verzii vyhľadávača Google sa medzi najhľadanejšími výrazmi počas stredy objavuje „kam odísť z Ruska“. Najviac sa o túto tému zaujímajú obyvatelia Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou.

Na sociálnych sieťach sa tiež šíria správy, že ruské železnice prestali predávať lístky bez potvrdenia miestneho vojenského komisára. Ruské ministerstvo obrany však tieto informácie poprelo.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov pri tlačovej konferencii odmietol komentovať možnosť uzavretia ruských hraníc pre Rusov, ktorých sa mobilizácia týka, a ktoré by im zabránilo sa prípadne odchodom z krajiny vyhnúť povolaniu do služby. „Objasnenie v tejto veci bude nasledovať,“ povedal Peskov podľa agentúry TASS.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Porovnanie ľudskej sily ruskej a ukrajinskej armády

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj, ktorý je v súčasnosti vo väzení, uviedol, že čiastočná mobilizácia povedie k obrovskej tragédii. „Už teraz je jasné, že táto zločinecká vojna sa zhoršuje, prehlbuje a Putin sa do nej snaží zapojiť čo najviac ľudí. To samozrejme povedie k obrovským tragédiám, obrovskému počtu mŕtvych,“ uviedol Navaľnyj vo vyhlásení, ktoré zverejnili jeho advokáti.

Naopak, provojnoví blogeri a ruskí ultranacionalisti rozhodnutie o čiastočnej mobilizácii privítali, poznamenal The Guardian.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine