Irán sa po smrti 22-ročnej ženy búri: Zomrelo už 11 ľudí vrátane štyroch policajtov

Jedenásť ľudí vrátane štyroch príslušníkov bezpečnostných zložiek prišlo o život pri pokračujúcich protestoch, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe v Teheráne, informuje agentúra AFP.

21.09.2022 16:31 , aktualizované: 22.09.2022 12:51
teherán Foto:
Demonštrácia v iránskom hlavnom meste Teherán po smrti 22-ročnej Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe.
debata (7)

Troch milicionárov, ktorí boli „mobilizovaní na boj s výtržníkmi“ v mestách Mašhad, Tabríz a Kazvín, smrteľne dobodali alebo zastrelili, uviedli iránske tlačové agentúry.

Štvrtý člen bezpečnostných síl bol podľa týchto zdrojov zabitý v meste Šíráz. O život prišiel v Kazvíne aj jeden demonštrant. Iránski predstavitelia predtým potvrdili smrť šiestich demonštrantov.

Štyria prišli o život v iránskom regióne Kurdistan, odkiaľ Mahsa Amíníová pochádzala, a dvaja v provincii Kermánšáh. Iránske úrady akúkoľvek účasť na smrti demonštrantov popierajú.

Nepokoje rozpútala správa o úmrtí 22-ročnej ženy, ktorú zatkla mravnostná polícia, pretože porušila zákon, ktorý ženám nariaďuje nosiť hidžáb. Mahsá Amíníová zomrela po trojdňovej kóme, zrejme po zlyhaní srdca. Podľa Teheránu zomrela prirodzenou smrťou.

Obuškom do hlavy i o auto

Rodina zosnulých však tvrdí, že Amíníová bola zdravá. Úradujúca Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva uviedla, že existujú správy, podľa ktorých polícia ženinou hlavou udrela o jedno zo svojich vozidiel a udrela ju do hlavy obuškom.

Reportéri stanice BBC a Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda na twitteri zdieľali zábery masových protestov, kde si žena strihá vlasy na námestí juhoiránskeho mesta Kermánu, zatiaľ čo dav okolo nej skanduje „smrť diktátorovi“. V meste Sárí na severe Iránu ženy tancovali okolo ohňa, v ktorom pálili svoje šatky na zakrytie vlasov.

Agentúry dnes citovali iránskeho ministra pre informácie a komunikačné technológie s vyhlásením, že prístup k internetu v krajine môže byť „z bezpečnostných dôvodov obmedzený“. Minister sa neskôr ohradil, že bol citovaný nesprávne.

Chameneí sa téme vyhol

„V uplynulých dňoch boli v platnosti nejaké miestne dočasné obmedzenia. Všetko už ale bolo vyriešené a komunikačná sieť teraz nemá žiadne problémy ani s kvalitou, ani s rýchlosťou,“ povedal minister podľa Reuters iránskej študentskej spravodajskej agentúre.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má 83 rokov, vystúpil dnes v televíznom prejave. Pred verejnosťou sa tak objavil druhýkrát od chvíle, keď sa objavili správy, že mu zlyháva zdravie. Vo svojom päťdesiatpäťmi­nútovom prejave sa ale vyhol téme protestov, ktoré Iránom zmietajú posledné štyri dni.

Ako sa majú ženy obliekať, diktujú iránske zákony od Iránskej islamskej revolúcie v roku 1979. Ženy si na verejnosti musia zakrývať vlasy a na zvyšku tela nosiť splývavý odev, ktorý zakrýva tvar ich postavy.

Na dodržiavanie pravidiel dohliada mravnostná polícia, ktorá má právo ženu na ulici zastaviť a posúdiť, či príliš neodhaľuje vlasy, tvar svojej postavy alebo či na sebe nemá príliš make-upu. Trestom môže byť pokuta, pobyt vo väzení aj bičovanie, uvádza BBC.

Iránky sa proti reštrikciám vzbúrili už v roku 2014, kedy začali na sociálnych sieťach zdieľať videá, na ktorých nariadeniami verejne opovrhovali.

Rushdie Čítajte viac Irán odmieta, že by bol zapletený do útoku na spisovateľa Rushdieho
7 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Irán #Teherán