Zelenskyj vystúpil v OSN. Pre mier stanovil päť podmienok

Proti Ukrajine bol spáchaný zločin a my žiadame len spravodlivý trest. Vo svojom videoprejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku to v stredu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

22.09.2022 02:37
debata (384)

VIDEO: Standing ovation (potlesk postojačky) pre Volodymyra Zelenského v OSN. Časť delegátov valného zhromaždenia postojačky zatlieskala jeho videopríhovoru. Ruská delegácia zostala sedieť.

Video

Svetových lídrov vyzval, aby Rusku odobrali hlasovacie právo v medzinárodných inštitúciách aj možnosť práva veta v Bezpečnostnej rade OSN. Agresorov treba potrestať a izolovať, povedal. Na potrestanie Ruska v príhovore vyzval celkovo 15-krát, všimla si agentúra AFP.

Ukrajinský prezident sa na stretnutí nezúčastňuje osobne, vystúpil ale prostredníctvom vopred nahraného videozáznamu. Počas svojej reči uviedol, že Ukrajina pripravila plán, kde je päť podmienok pre mier, o ktorých nemieni rokovať. Patrí medzi ne potrestanie ruskej agresie, obnovenie ukrajinskej bezpečnosti a územnej celistvosti a tiež bezpečnostné záruky. Zelenskyj zároveň vylúčil akýkoľvek iný mierový návrh ako ten, ktorý navrhuje Ukrajina, a odmietol možnosť, že by Ukrajina prijala neutralitu.

„Čím ďalej zájde ruský teror, tým je menej pravdepodobné, že niekto na svete bude súhlasiť s tým, že si s nimi (s Ruskom) sadne za jeden stôl,“ uviedol ukrajinský prezident.

„Zločin bol spáchaný proti našim hraniciam, našim ľuďom, ženám, mužom, deťom. Chceme len trest za ukradnutie nášho územia, za mučenie našich mužov i žien. My sme túto vojnu nevyprovokovali,“ zdôraznil Zelenskyj. „Ukrajina chce mier, Európa chce mier, svet chce mier. Je ale vidieť, kto je ten jediný, kto chce vojnu,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Foto: TASR/AP, Julia Nikhinson
Volodymyr Zelenskyj, OSN Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil v OSN prostredníctvom videopríhovoru.

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil v stredu ráno čiastočnú mobilizáciu. Podporil tiež konanie referend o pripojení k Rusku v Moskvou okupovaných či ovládaných častiach ukrajinského územia.

Zelenskyj vo svojom prejave naznačil, že výroky ruskej strany o vyjednávaní sú iba zdržiavacou taktikou a že činy Moskvy hovoria hlasnejšie ako jej slová. „Hovorí o rokovaniach, ale vyhlasujú vojenskú mobilizáciu. Hovorí o rozhovoroch, ale vyhlasujú pseudoreferendum na okupovaných územiach Ukrajiny,“ uviedol.

Ukrajinský prezident má za to, že Rusko chce stráviť zimu prípravou svojich síl na Ukrajine na novú ofenzívu, alebo aspoň prípravou opevnenia a mobilizáciou ďalších jednotiek.

„Rusko chce vojnu. Taká je pravda. Ale Rusko nebude schopné zastaviť beh dejín,“ konštatoval Zelenskyj a vyhlásil, že „ľudstvo a medzinárodné právo sú silnejšie“ ako Rusko, ktoré nazval „teroristickým štátom“.

Ukrajinský prezident zároveň trval na tom, že jeho krajina dokáže odraziť ruský útok a vyhnať ruskú armádu z ukrajinského územia. „Ukrajinskú vlajku môžeme vrátiť na celé naše územie… no potrebujeme čas,“ uviedol Zelenskyj.

Prejav svojho manžela počúvala v sále aj ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská, ktorá v OSN absolvovala množstvo dôležitých stretnutí. Mnoho delegácií po prejave ocenilo Zelenského potleskom postojačky. Zástupcovia Ruska zostali sedieť.

384 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj