Bývalý čínsky minister spravodlivosti dostal doživotie za korupciu

Bývalého čínskeho ministra spravodlivosti, ktorý v minulosti riadil korupčné vyšetrovanie, odsúdili na doživotné väzenie za prijatie úplatkov. S odvolaním sa na čínske médiá o tom informovala agentúra Reuters s tým, že Čína zintenzívňuje čistky pred zjazdom komunistickej strany.

22.09.2022 10:21
Čína exminister Zhenghua Foto:
Na snímke z videa CCTV bývalý čínsky minister spravodlivosti Fuo Čeng-chua stojí počas policajnej eskorty na súde 22. septembra 2022.
debata (3)

Sedemdesiatšes­ťročného Fuo Čeng-chua odsúdili na podmienečný trest smrti, ktorý bude po dvoch rokoch zmenený na doživotie bez možnosti odvolania. Kým sa v roku 2018 stal ministrom spravodlivosti, pôsobil ako námestník na ministerstve verejnej bezpečnosti. Viedol vyšetrovanie vysokých predstaviteľov vrátane bývalého šéfa čínskej bezpečnosti Čou Jung-kchanga, ktorý bol usvedčený z brania úplatku a v roku 2015 dostal doživotný trest.

Fuo bol zatknutý tento rok a priznal sa k prijatiu úplatkov v hodnote 117 miliónov jüanov (zhruba vyše 16 miliónov eur). Súd v Čchang-čchune tiež dospel k záveru, že bol Fuo členom „politického gangu“ Šun li-ťüna, čo je po procese s Čouom najvyšší člen bezpečnostného aparátu, na ktorý sa teraz zameriava vyšetrovanie.

V januári Šun pred televíznymi kamerami priznal spolčenie s vysokými policajnými predstaviteľmi za účelom osobného obohatenia. Čelí tiež obvineniu, že neuznáva autoritu prezidenta Si Ťin-pchinga. Šun na rozsudok ešte len čaká, ale podľa úradov bol „rakovinou“, už treba odstrániť.

Zjazd čínskych komunistov sa začne 16. októbra a očakáva sa, že si prezident Si Ťin-pching zabezpečí moc na tretie obdobie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína