Mobilizácia Putinove problémy s inváziou v najbližších mesiacoch neovplyvní, mienia analytici

Rusko sa pravdepodobne bude potýkať s logistickými a administratívnymi problémami už pri snahe zhromaždiť avizovaných 300 000 rezervistov, píše vo svojej pravidelnej analýze ruskej invázie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Reaguje na stredajšie vyhlásenie čiastočnej mobilizácie ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v pravidelnom zhodnotení situácie na ukrajinskom bojisku píše, že mobilizácia nebude mať v najbližších mesiacoch podstatný vplyv na priebeh vojny.

22.09.2022 10:45
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak si robí selfie počas delostreleckej paľby.
debata (24)

Po tom, ako šéf Kremľa v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v krajine, ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že sa bude týkať 300 000 záložníkov. Podľa Putina pôjde o Rusov s vojenskou skúsenosťou. „Zrejme sa pokúsia z mnohých z týchto vojakov vytvoriť nové formácie, ktoré pravdepodobne nebudú bojaschopné počas niekoľkých mesiacov,“ okomentoval ruskú mobilizáciu britský rezort obrany.

Ten tiež uvádza, že mobilizácia bude pravdepodobne u časti ruského obyvateľstva veľmi nepopulárna a Putin podstupuje značné politické riziko v nádeji, že získa potrebnú bojovú silu. „Tento krok je fakticky priznaním, že Rusko vyčerpalo zásoby dobrovoľníkov ochotných bojovať na Ukrajine,“ domnievajú sa Briti.

Russia Drills Čítajte viac Tristotisíc mobilizovaných nemusí Putinovi stačiť, predpovedá expert

Podobne hodnotí stredajší krok Moskvy ISW. Podľa analytikov vyhlásenie čiastočnej mobilizácie odráža mnoho problémov, ktorým Rusko čelí pri svojej slabnúcej invázii na Ukrajine, a ktoré nebude pravdepodobne schopné v najbližších mesiacoch vyriešiť. Mobilizovaní vojaci nevytvoria aj niekoľko mesiacov významnú použiteľnú bojovú silu a nepripravia tak Ukrajinu o možnosť oslobodiť cez zimu ďalšiu časť okupovaného územia, domnieva sa inštitút.

Príslušníci ukrajinskej národnej gardy v...
Príslušníci ukrajinskej národnej gardy v...
+11Príslušníci ukrajinskej národnej gardy v...

Tvrdí tiež, že ruské zálohy sú zle vycvičené a po ukončení povinnej vojenskej služby nemajú ďalší výcvik. „Šojgu hovoril o zámere povolať rezervistov s ‚bojovou skúsenosťou‘, ale len veľmi málo ruských záložníkov – okrem tých, ktorí teraz slúžia na Ukrajine – má akúkoľvek bojovú skúsenosť,“ uvádza ISW. Ukrajina a Západ by ruskú mobilizáciu podľa neho nemali zveličovať, ale ani podceňovať.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video

Putin sa podľa inštitútu výslovne nevyhrážal použitím jadrových zbraní, ak bude Ukrajina pokračovať v protiofenzívnych operáciách s cieľom oslobodiť okupované oblasti po ruskej anexii. Respektíve nespomenul, že ruský „jadrový dáždnik“ sa bude týkať tiež anektovaných ukrajinských oblastí.

Vo svojom prejave sa zaoberal čiastočnou mobilizáciou, chystanými referendami na Moskvou okupovaných ukrajinských územiach o pripojení k Rusku a možnosťou jadrovej vojny. Venoval sa im však skôr ako samostatným témam, ako ako ako súvislému celku, myslí si inštitút. „Skutočnosť, že sa o všetkých troch témach zmienil v jednom prejave, mala zjavne naznačovať súvislosť, ale vyvaroval sa toho, aby takúto súvislosť explicitne vyjadril,“ poznamenal ISW.

Rusko Putin Prejav Národ Čítajte viac Čo presne povedal Putin? Úplný prepis a videozáznam jeho mobilizačného prejavu

Putin svoje poznámky o možnosti použitia ruských jadrových zbraní formuloval v súvislosti s údajnými hrozbami Západu. Jeho prejav by tak podľa inštitútu nemal byť chápaný ako výslovná hrozba, že Moskva použije proti Ukrajine jadrové zbrane, ak bude Kyjev po ruskej anexii svojich území pokračovať v protiofenzíve.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine