Putin bojaschopných mužov zatvára v Rusku, protestujúcich posiela rovno na front

Pri stredajších protestoch proti čiastočnej mobilizácii v Rusku zadržala polícia 1 323 ľudí, z toho najmenej 549 v Petrohrade a 509 v Moskve, uvádza web OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy. Niektorí zo zadržaných mužov pritom na policajnom oddelení rovno dostali predvolanie, z ktorého pre nich plynie povinnosť dostaviť sa na vojenskú správu.

22.09.2022 11:39 , aktualizované: 14:01
moskva, protesty Foto:
Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v stredu 21. septembra 2022 protestovali v Moskve proti mobilizácii.
debata (269)

Takáto informácia podľa OVD-Info prišla zo štyroch moskovských policajných oddelení. Jednému zo zadržaných sa potom policajti a úradníci vyhrážali desaťročným odňatím slobody, ak dokument neprevezme.

Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v...
Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v...
+10Policajné zatýkanie demonštrantov, ktorí v...

Vyše polovicu zadržaných tvoria ženy, uvádza spravodajský web CNN s odvolaním sa na OVD-Info s tým, že išlo o najväčší protivládny protest z pohľadu zatknutých žien v nedávnej histórii.

Zo zoznamu zverejnených mien vyplýva, že ženy tvorili 51 % osôb zadržaných v stredu. Podľa spomenutej skupiny zadržali aj deviatich novinárov a 33 maloletých. Jedného neplnoletého demonštranta dokonca orgány činné v trestnom konaní „brutálne zbili“.

Protesty v ruských mestách vypukli v deň, keď prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Podľa následného oznámenia ministra obrany Sergeja Šojgua má byť do armády povolaných 300 000 rezervistov s vojenskou skúsenosťou. Ukrajinskí a západní pozorovatelia tento krok označujú za nepriame priznanie neúspechu od februára trvajúcej ruskej vojny na Ukrajine.

Vojna? Nie

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že mobilizácia v Rusku „nič nemení na statuse ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine“. Kremeľ tak ďalej popiera, že Rusko vedie na Ukrajine vojnu.

„Nie,“ odpovedal Peskov podľa agentúry Reuters na brífingu s novinármi na otázku, či sa dá konfliktu na Ukrajine teraz hovoriť vojna. Agentúra TASS, ktorá patrí k prokremeľským médiám, slovo „vojna“ v dnešnej správe o vyjadrení Peskova nepoužila.

Peskov tiež označil za prehnané správy o davoch na ruských letiskách po vyhlásení čiastočnej mobilizácie. „Objavuje sa mnoho fake news na túto tému,“ povedal.

Kremeľský hovorca tiež povedal, že prax, keď niektorí zadržaní na stredajších protestoch proti čiastočnej mobilizácii dostali na policajných oddeleniach predvolanie na odvodovú komisiu, nie je protizákonná. Na rozdávanie týchto predvolaní mužským demonštrantom upozornil projekt OVD-Info.

Russia Drills Čítajte viac Tristotisíc mobilizovaných nemusí Putinovi stačiť, predpovedá expert

Proti niektorým protestujúcim v uliciach zasahovali v stredu policajní ťažkoodenci veľmi tvrdo, ťahali ich po zemi alebo ich násilím odnášali do pristavených vozidiel. Jedna mladá žena v Moskve stratila pri zatýkaní vedomie. V niektorých prípadoch boli podľa OVD-Info ľudia zadržaní preventívne s využitím systému rozpoznávania tváre v metre.

VIDEO: Stíhačky či drony. Nakúpi Naď v Južnej Kórei zbrane za desiatky miliónov?
Video

Mnoho Rusov sa snaží vyhnúť možnému predvolaniu do armády odchodom z krajiny. V stredu tak len niekoľko hodín po ohlásení čiastočnej mobilizácie začali miznúť letenky do krajín, ktoré majú s Moskvou bezvízový styk. Najbližšie priame lety z Moskvy do Istanbulu, Jerevanu alebo Baku boli úplne vypredané. Navyše, prudko vzrástli ceny neskorších letov.

lietadlo, letisko, vystupovanie, pasažieri Čítajte viac Rusi v panike skupujú jednosmerné letenky za rekordné sumy, aktivisti zvolávajú protest proti mobilizácii

„Urobím čokoľvek, ale na front nepôjdem,“ povedal BBC jeden z mužov oslovených v Moskve. Doplnil, že sa radšej nechá zatvoriť do väzenia, ako aby sa zmieril s vysokou pravdepodobnosťou smrti vo vojne. „Fyzickú schránku treba zachovať čo najdlhšie,“ dodal.

VIDEO: Standing ovation v OSN pre Zelenského, ruská delegácia zostala sedieť
Video

Napríklad hlavný vojenský komisár Kurskej oblasti Vladimir Rodionov uviedol, že od stredy je zakázaný odchod z regiónu tým obyvateľom, ktorí sú vedení na zoznamoch vojenskej správy ako záložníci. Tiež právnik a poradca v oblasti ľudských práv Pavol Čikov upozornil, že vojakom rôznych hodností v zálohe sa zakazuje odchod z ich domovských regiónov.

Web airlive.net informoval, že ruské aerolínie nariadili zastaviť predaj leteniek mužom vo veku 18 až 65 rokov. Ak chcú opustiť krajinu, musia predložiť povolenie od ministerstva obrany.

Na sociálnych sieťach sa po Putinovom prejave začali šíriť správy, že ruské železnice prestali predávať lístky bez potvrdenia miestneho vojenského komisára. Ruské ministerstvo obrany v stredu tieto informácie poprelo.

269 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine