Pri sýrskom meste Tartús sa utopilo 34 migrantov

Na najmenej 34 osôb stúpol počet obetí nehody plavidla s migrantmi na mori pri sýrskom meste Tartús. Ďalších 20 osôb sa podarilo zachrániť a zotavujú sa v nemocnici. Vo štvrtok o tom informovalo sýrske ministerstvo zdravotníctva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

22.09.2022 22:52
debata

Sýrske úrady najprv uviedli, že pri nehode zahynulo 15 ľudí. Tento počet neskôr aktualizovali na 28 a následne na 34 obetí. Podľa sýrskej štátnej agentúry SANA sa čln s utečencami potopil.

Na záchrane migrantov sa podieľali viaceré záchranárske tímy, ktorým pomáhali aj miestni rybári. Sýrske úrady však neuviedli, čo presne nehodu člnu spôsobilo.

Podľa preživších loď vyplávala pred niekoľkými dňami z Libanonu. Migranti pochádzali z viacerých krajín.

Libanon vlani zaznamenal prudký nárast prípadov, keď sa migranti pokúšali dostať z jeho pobrežia na preplnených člnoch do Európy. Väčšina plavidiel mala namierené na Cyprus, ktorý je vzdialený len 175 kilometrov.

AFP pripomína, že mnohí z tých, ktorí vyrážajú z Libanonu, sú Sýrčania. V poslednom čase však stúpa i počet Libanončanov, ktorí sa snažia v dôsledku zhoršujúcej sa ekonomickej krízy opustiť svoju vlasť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #migranti