Súd EÚ zamietol žaloby Babišových firiem pre pozastavené dotácie

Všeobecný súd Európskej únie zamietol žaloby dvojice firiem z holdingu Agrofert na Európsku komisiu kvôli pozastaveniu dotácií z fondov Európskej únie.

23.09.2022 14:00
debata

Mliekareň Hlinsko a Primagra neuspeli so sťažnosťou na predvlaňajšie rozhodnutie, ku ktorému komisia dospela na základe auditu stretu záujmov vtedajšieho premiéra Andreja Babiša. Na súdny verdikt z polovice septembra upozornila Česká televízia. Reakciu Agrofertu ČTK zisťuje.

Obe firmy sa vlani obrátili na druhú najvyššiu súdnu inštanciu EÚ, pretože nesúhlasili s výsledkami auditu. Podľa komisie nemali nárok na dotácie, pretože audítori dospeli k záveru, že Babiš ako premiér stále ovláda holding, aj keď ho vložil do trustových fondov. Babiš s týmto záverom nesúhlasil a tvrdil, že prevedením do fondov vyhovel českým zákonom.

babiš Čítajte viac Aktivisti doviezli Babišovi pred súd celu, ukážu ju aj na Slovensku

Firmy argumentovali najmä tým, že komisia porušila ich práva, keď nemali počas audítorského konania „možnosť byť vypočuté“. Brusel by navyše podľa oboch spoločností nemala preverovať konkrétne projekty, ale zameriavať sa na dotačný systém.

Súd námietky firiem v písomnom verdikte 14. septembra zamietol a nariadil im uhradiť trovy konania.

Lukáš Jelínek Čítajte viac Horúca politická jeseň v Česku
debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Česko #Európska únia #Andrej Babiš #Agrofert