Jedna veľká lož! Mobilizácii v Rusku sa nedá hovoriť čiastočná

Druhý deň mobilizácie v Rusku ukázal, že už sa jej sotva dá hovoriť čiastočná, napísala ruská redakcia BBC. Ľudia po celom Rusku dostávali povolávacie rozkazy, doma alebo aj v práci, a to o akejkoľvek dennej alebo nočnej hodine, a rovno ich posadili do lietadiel alebo autobusov, ktoré ich previezli do centier vojenskej správy alebo priamo k jednotkám. Hlásiť sa na vojenskú správu mali v niektorých prípadoch aj ľudia bez skúseností z armády, otcovia štyroch a viacerých detí, dokonca aj muži nad 60 rokov.

23.09.2022 14:18
Mobilizácia Branci rusko Foto:
Ruský dôstojník meria telesnú teplotu brancov počas registrácie vo vojenskom náborovom centre v ruskom Volgograde v 24. septembra 2022.
debata (243)

Taktiež americký inštitút pre štúdium vojny ISW uviedol, že ruské úrady už porušujú sľúbené podmienky mobilizácie. Upozornil napríklad na video, na ktorom údajne polícia odvádza priamo z výučby študentov univerzity v Burjatsku.

„Budú chytať všetkých, na koho dosiahnu,“ povedal v rozhovore so stanicou Nastojaščeje vremja odborník na bezpečnosť Pavel Luzin. Ruské úrady však aj tak podľa neho budú mať problém naverbovať 300 000 rezervistov so skúsenosťou z armády, čo je zámer ohlásený v stredu ministrom obrany Sergejom Šojguom. Povolávacie rozkazy sa síce v Rusku vydávajú vo veľkom, ale nie všetci adresáti ich prijímajú, poznamenal Luzin.

izium Čítajte viac 212. deň: V masovom hrobe pri Iziume našli dovedna 436 tiel, objavili aj ďalšie pohrebiská

Viacerí právni experti a politológovia upozornili, že dekrét o čiastočnej mobilizácii by v skutočnosti mohol mať širší záber. Pojem „čiastočná mobilizácia“ sa totiž uvádza len v prvom odseku. Na rozdiel od Putinovho príhovoru sa v ňom píše, že branná povinnosť sa nevzťahuje len na tých, ktorí nie sú v stanovenom vekovom rozmedzí, alebo sú chorí či vo výkone väzenského trestu.

Hoci samotný dekrét opisuje mobilizáciu ako čiastočnú, podľa ruskej politologičky Jekateriny Šuľmanovej nevymedzuje žiadne presné kritériá. „Fakt, že sa čiastočná mobilizácia vzťahuje len na občanov v zálohe či tých, ktorí majú potrebné skúsenosti, odznel len v prejave, nie je v dekréte“.

Ruský právnik Pavel Čikov, ktorý sa zameriava najmä na oblasť ľudských práv, na Telegrame vyhlásil, že „dekrét povoľuje mobilizáciu v tom najširšom zmysle slova“.

„Rozhodnutie je v kompetencii (ruského) ministerstva obrany, ktoré určí, kto pôjde do vojny, odkiaľ a v akom počte,“ upozornil Čikov.

Peskov a Nikolaj Čítajte viac Peskova juniora nachytali. Na odvod do armády odmietol ísť

Do niekoľkých hodín od stredajšieho vyhlásenia čiastočnej mobilizácie dostalo predvolanie k odvodovej komisii napríklad mnoho zamestnancov aerolínií vrátane Aeroflotu alebo letísk. Podľa informácií denníka Kommersant totiž väčšinou piloti aerolínií získali vzdelanie na vojenských katedrách leteckých škôl a sú vedení ako záložní dôstojníci.

Podľa zdrojov z troch aerolínií môže byť mobilizovaných 50 až 80 percent ich zamestnancov, napísal Kommersant. Mobilizácia by sa naopak nemala týkať ľudí pracujúcich v IT priemysle, médiách alebo bankách a telekomunikačných operátorov, oznámilo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany.

VIDEO: Mohutné cvičenie na Lešti, vojaci NATO bránili Slovensko
Video

O vyslanie na front požiadali štyria poslanci ruského parlamentu, uviedol podľa serveru Meduza senátor Andrej Turčak. Uviedol ich mená a spresnil, že všetci štyria sú z vládnej strany Jednotné Rusko. Tiež napríklad šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov podľa agentúry RIA Novosti informoval, že aj jeho syn bol povolaný do armády a už sa pripojil k jednotke.

putin sojgu Čítajte viac V Rusku môžu poslať na front aj členov parlamentu

Kým Kremeľ volá ľudí do zbrane a ruskí činitelia sa snažia ukázať, že narukovať je normálne, čečenský vodca Ramzan Kadyrov podľa serveru Kavkaz.Realii vyhlásil, že v Čečensku žiadna mobilizácia nebude, pretože táto autonómna republika Ruskej federácie už urobila viac ako dosť. Do bojov na Ukrajine sa totiž podľa Kadyrova zapojilo už 20 000 Čečencov a autonómna republika tak „prekročila plán o 254 percent“.

Od vyhlásenia mobilizácie neznámi páchatelia v Rusku zaútočili už na šesť vojenských komisariátov, upozornil portál Meduza. Pri najnovších útokoch ktosi hodil Molotovove kokteily na budovu komisariátu v Slobodnom a Chabarovsku na východe Ruska.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine